hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2009. július 27. hétfő   12:59
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Amfiteátrum-Pécs2010 színpad a Szigeten
2009. augusztus 12-17. Hajógyári-Sziget - Budapest

  A nemzetközi jazzélet egyik legnagyobb gitárvitruóza, Al Di Meola mellett a portugál fadó-énekesek legígéretesebb tehetsége, Ana Moura, egy tradícionális román tangó-énekes, Oana Catalina Chitu vagy az elsöprő hangulatú, vad és meditatív zenékkel kísérletező Emily Loizeau is bemutatkozik további nemzetközi és hazai fellépők mellett - a Szigeten, az Amfiteátrum-Pécs 2010 helyszínén.
  
  Balkáni népzene, kiváló női előadók, kultúrák találkozása, mediterrán izgalmak és a hagyományok tisztelete ezek jellemzik az Amfiteátrum-Pécs2010 változatos programsorozatát az idei Szigeten.
  
  A Balkán Napjával kezdődik a fesztivál, melyen fellép a Vujicsics Együttes és rendkívül izgalmas produkciót ígér Oana Catalina Chitu, a Bucharest Tango című előadásával. Oana Catalina Chitu román énekesnő, generációjának egyetlen képviselője, aki igazán hitelesen, de mégis szabadon interpretálja a tradicionális román tangót, ezt a szinte már elfeledett műfajt.
  
  A Dívák Napja a női előadókat hozza előtérbe, ahol fellép majd a budapesti-kubai Elsa Valle. Elsa kiválóan képzett hangja, egyéni stílusa a Buena Vista Social Club által világszerte ismertté tett kubai világ autentikus hangulatát idézi, mégse elégszik meg ennyivel, zeneiségében, énekstílusában a hagyományok tisztelete keveredik a mai, új törekvésekkel, improvizációs lehetőségekkel. A nap fő attrakció a francia Emily Loizeau elbűvölő műsora lesz. Emily zenéjét hallgatva Rimbaud, Jack London és talán Kerouac világa tárul elénk, hiszen ez a törékeny énekesnő bátran kísérletezik elsöprő hangulatú, vad és meditatív zenével egyaránt. Kétnyelvűségének köszönhetően zenei példaképei is a kortárs francia sanzon és az angolszász zene jeles képviselői: Georges Brassens, Renaud, Bob Dylan, Tom Waits, Nina Simone, Randy Newman.
  
  Egy virtuális koccintással, a Vivat Bacchus bordalaival kezd a Magyar Multikulti Nap, melyen az izgalmas fúziók és különböző nemzetek találkoznak. A Kerekes Band magyar népzenén alapuló világzenét játszik, lüktető, lendületes hangzásvilágban, melyben dinamika és robbanékonyság, egyszerűség és szabadság egyszerre van jelen. És itt köszönthetjük majd Hortobágyi Lászlót és a Gáyan Uttejak Orchestrát. A GUO előadásain a tradicionális hindu-mohamedán és a klasszikus ázsiai zenei világok eredeti hangszerelésben, egyben a hagyományos hangszerek által vezérelt élő-elektronikus hangszintézist is megvalósítva szólalnak meg. Az együttes világszerte nagy sikerekkel büszkélkedhet. Több mint ötven lemezt, illetve CD-t adtak ki magyar és külföldi kiadók gondozásában, a magyar népzene újraértelmezéséért kitüntették őket Németországban, s Új-Zélandon, Spanyolországban és Franciaországban is rangos elismeréseket kaptak.
  
  Egy Mediterrán Nap A fado új csillaga, Ana Moura Portugáliából. Ana Moura a portugál fado-énekesek fiatal generációjának egyik legtehetségesebb előadója. Gazdag, mély alt hangjának köszönhetően hamar jelentős hírnevet szerzett magának szerte a világon. Anara nagy hatással volt a legendás énekesnő Amalia Rodrigues munkássága, akit egyéni hangja, expresszív előadásmódja és szellemisége a fado királynőjévé tett.
  Ugyenazon a napon jön a hét legjobban várt előadása, Al di Meola New World Sinfonia című műsora kerül bemutatásra. Meola az elmúlt években gyakran koncertezik a Midsummer Night Quartet nevű formációval, melyben társai a gitáros Peo Alfonsi, a harmonikás Fausto Beccalossi, valamint a kiváló kubai származású kongás, Gumbi Ortiz. Az Amfiteátrum színpadán két másik zenész, Kaszás Péter és Viktor Miranda is csatlakozik az együtteshez, hogy zenéjükkel elvarázsolják ezt az augusztusi éjszakát.
  
  A Hagyományok Napján a szintén pécsi, 35 éves fennállását ünneplő Szélkiáltó ad közös koncertet az egyaránt jubileumát, negyvenedik színpadon töltött évét ünneplő Kaláka Együttessel.
  A utolsó fellépő, az Isztambulból érkező táncoló dervisek, a Whirling Dervishes egy spirituális utazással zárja a Sziget programját. Nem véletlenül, hiszen a török város szintén Európa Kulturális Fővárosa lesz 2010-ben.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 black veil brides    unstoppable    the dethroners    zonaria    demjén ferenc    az igazi kaland    suidakra    the avengers    david yengibarian    black spiders    wolves in the throne room    kispál andrás    nyughatatlan    zsákbamacska    withem    ian astbury    satyricon    így neveld a sárkányodat    herman frank    maneskin    demoscene    rév zenekar    the flaming lips    mortician    kassák lajos  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!