hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2002. december 17. kedd   10:11
nincsen hozzászólás

szerző: Podravka
Anima Sound System lemezbemutató
2002 november 15, Petőfi Csarnok

  Love Alliance, Anima

  Ahogy júliusban a Ladánybene Tábor előtt néhány nappal a Wailers, úgy most az Anima koncert előtt két nappal a szintén jamaikai Stone Love Movement gondolta úgy, hogy nem látogatja meg hazánkat. Nyáron remekül sikerült pótolni a Ras Ites-nak a nagy nevet, most a Love Alliancenek közbenjárásának köszönhetően egy szintén jó kis hamburgi csapatot tudtak ideutaztatni, a Budapestre rendszeresen átruccanó Love Tank Soundsystemet. Na, de ne szaladjunk a végére. Kezdjük a kora esténél.
  
  Meglepően sokan töltötték meg a Petőfi Csarnok koncert termét a Love Alliance bulija alatt. Végre sikerült nagyobb közönség előtt is bemutatniuk, hogy mennyire életképes a hazai dancehall élet. A lemezeket Bosi nagyszerűen válogatta, a három mc pedig folyamatosan hergelte a közönséget, ami Kemonnak különösen jól ment ezen az estén. Szerencsére sikerült vagy jó fél órával a megadottnál tovább húzni a ráhangolódást, így még mi későn érkezők is kelőképpen leizzadhattunk az elején.
  
  Irány az olcsó sör. Nagy nehezen átvergődtünk a hatalmas tömegen, az előtér ellenkező oldalára, ahol ekkor meglepően kevesen álltak sorba a megfizethető hazai gyártású nedűért. Kis beszélgetés rég nem látott ismerősökkel, majd egyszer csak ismerős hangok szűrődtek ki a koncertteremből. Nem mindennapi látvány az, ahogy több ezer ember beömlik az előtérből egy tágas térbe. Ahol az imént alig tudtam áttörni, most két kezem elég ahhoz, hogy megszámoljam hányan iddogálnak az előtérben. Persze minket sem hagy hidegen az est bulija, és szépen helyet foglalunk a keverő környékén (Egyébként két általam ismert fizetett újságíró is itt helyezkedett el. Legalább koncerthallgatás közben egy szinten voltam a profikkal!)
  
  Na, és akkor az Anima Sound System. Mint, ha tegnap lett volna, hogy kezembe adták a Hungarian Astronut albumot, amin még fénymásolva volt a borító, és még egy másik énekes lány adta a hangját a zenéhez (húú milyen hangja volt!). Szóval azóta a szombathelyi csapat gyönyörű ívű pályát fut be. A gondolatiság, az eszmék, az elvek és az előre mutatás semmit nem változott, csak a minőség, és az is pozitívan. Na, most mán jön a koncert!

  LoveTank, Soundsystem

  Az új számoknál szembetűnő volt, hogy Németh Judit hangja sokkal nagyobb szerepet kapott, mint annak előtte. Ez érthető, hiszen jó kis összebújós, szerelmeskedős dalokat varázsolt az Aquanistanra az Anima. Amíg a szövegekben nagyobb változások voltak, addig a zene maradt ugyan olyan sokszínű és változatos, igaz a durvább, dinamikusabb elemeket visszafogottabban vették igénybe Priger Zsolték.
  
  Ahogy észrevettem a közönség is vevő volt a dolgokra, amikor a mély basszusok végig szántottak a termen, akkor egyszerre mozdult meg a közel teltházas csarnok, amikor lágyabb vizekre eveztünk, akkor viszont szinte kéz a kézben dülöngélt a közönség, ki a párjával, ki egymagában
  
  Az új album valószínű szélesebb közönséget fog megnyerni, mint az eddigiek, de ha így lesz, akkor ez biztos nem a minőség romlásának, hanem a hazai zenehallgató fülek érésének köszönhető. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a teltházas művházas bulik, vagy éppen a Sziget Nagyszínpad előtt ugráló 15-20 ezres tömeg. Az Anima Sound System néhány év alatt a kis klubbos underground partikat kinőve az ország egyik legnépszerűbb, legszeretettebb zenekarává vált.
  
  A koncert után sajnálattal tapasztaltam, hogy sokan hazafelé veszik az irányt. Na, hát ők igazán ráfaragtak. Az tény, hogy a Love Tank fellépésének első fél órája, nem volt éppen problémamentes, de az ezt követő reggel négyig tartó party minden várakozást felülmúlt. A hamburgi srácok Selekta Schepper és Franky Dee, Operátor Ömmes, na meg persze az mc Mystic Dan most már szinte hazajárnak, így a hazai dancehall kedvelők körében már jól csengő névként kezelik őket (utoljára Selekta Schepper járt itt, nyáron vendége volt a Ladánybene Tábornak). A jamaikai-angol mc ontotta a szöveget, megkaptuk a Love Tank védjegyét a géppuska tüzet is többször a fülünkbe. A selectorok felváltva pakolták legújabb és klasszikus (Studio One-os) lemezeiket. A leadott anyag egyébként hellyel-közel a megszokott set szerint zajlott le. Reggelig ment a tánc, újabb kapcsolatok szövődtek a tánctéren, és több kísérlet vallott kudarcot.
  
  És, akkor most beszéljünk egy keveset a soundsystemről, csak úgy általában. Ez is jamaikai születésű dolog, mint oly sok minden. Legalább három tagból áll: selector, ő válogatja a lemezeket (ismertebb nevén dj), egy operátor, aki az effekteket szórja, valamint az deejay (ismertebb nevén mc), aki tartja a kapcsolatot bulizó tömeggel, szöveggel köti össze a számokat, ismerteti az előadókat. Ez utóbbi lehet deejay vagy a lágyabb hangú, inkább éneklő singjay (sokszor hölgy). Persze bárkiből lehet több, mint a Love Tanknál két selector, vagy a Love Alliancenél három deejay (mc). A soundsystem egyik sajátossága a dubplate, ami saját készítésű hanganyag, amit bakelitre nyomnak és általában csak egy létezik belőle. Ezenkívül vannak segítőik, törzsközönségük (massive), vannak versenyeik (bash), meg rengetek erre a zenei kultúrával járó érdekesség, amit bővebben a www.dancehall.hu-n tanulmányozhattok a Love Alliancenek köszönhetően.
  
  Öröm volt látni, hogy záráskor mekkora tömeget kell (néhány 100 fő) a keménylegényeknek távozásra felszólítania. Sapka, sál, első villamos.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Világveleje honlap

Anima Sound System

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 stubborn    suhaid    asian dub foundation    danny barker    lock up    pénzcsináló    hiúz    sziámi    petrás jános    full of hell    ann my guard    touché amoré    the town    khold    judas priest    absolved    flogging molly    fit fat    kate nash    therion    amd    don gatto    morbid angel    andy serkis    within the ruins  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!