hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. július 15. szerda   13:52
nincsen hozzászólás

szerző: Showtime
Korszakot alkotott, generációkat nevelt – B.B. King mindenki mestere
2009. július 16., 20:00. Papp László Budapest Sportaréna

  A július 16-án hazánkban koncertező B.B. Kingről sokan tudják, hogy a blues királya. Az azonban már kevesebbek számára egyértelmű, hogy a mester számos más zenei stílusra is nagy hatással volt, hogy hatalmas sztárokkal játszott együtt és a szórakoztatóipar más területein is megmutatkozott kiemelkedő tehetsége.
  
  A huszonkét éves Riley B. King követte végzetét, és Mississippi államból Memphisbe stoppolt. 47-ben ez a város volt az, ahol a korszak legfontosabb déli zenészei csoportosultak, ahol a légkör támogatta a versengő közösséget, melyben szinte minden fekete zenei stílus megjelent. A fiatal B.B. ebben az olvasztótégelyben ismerkedett meg a század közepének jellegzetes és éppen csírázó irányzataival, itt formálódott zenei ízlése, itt csiszolódott játéka.
  
  Néhány fellépés után hamarosan saját műsora volt az egyik helyi rádióban, a WDIA-ben, a Sepia Swing Clubot vezette. A rádiós ismertség számos koncertfelkérést hozott magával, még több zenésszel ismerkedett meg, és ekkor született a Blues Boy King művésznév is. Szinte naponta játszott a legkülönbözőbb helyeken a koncerttermektől a füstös kocsmákig, aminek minden bizonnyal jelentős szerepe volt a sokszínű gitárjátékának kifejlődésében.
  
  Zenéjében keveredik a tradicionális blues, a dzsessz, a szving és a popzene; ezzel teljesen egyedi hangzással láncolja magához a közönséget; énekstílusa gitárjátékához hasonlóan kifejezetten melodikus. Sokan úgy tartják, az övé a világ egyik legkönnyebben felismerhető gitárstílusa, ám technikája ennek ellenére elég komplex. Hangos akkordozás által megszakított szólisztikus témák; elegáns vibrátók; precíz, énekszerű húrnyújtási technika jellemzi Lucille nevű gitárjára komponált előadását.
  
  A jelenkor rockgitárosai közül is sokan mesterüknek tekintik, hiszen az általa megalkotott stílusjegyek mérföldköveknek számítanak a hangszer történelmében. Olyanok voltak hatással az ifjú B.B.-re, mint Lonnie Johnson, Blind Lemon Jefferson vagy T-Bone Walker; és a tőlük kapott muníciót tovább is adta: Eric Clapton, George Harrison és Jeff Beck is profitált belőle.
  
  B.B. mindig is jóban volt a zenei világ aktuális megasztárjaival hiszen ő is egy volt közülük , sok közös fellépésen alkotott együtt a legnagyobbakkal. 1969-ben a Rolling Stones felkérte őt és bandáját, hogy előzenekarként egy egész turnén keresztül kísérjék őket. Ike és Tina Turnerrel Jaggerrékhez hasonlóan szintén tizennyolc bulin játszott. 1989-ben a U2-val három hónap alatt Írországon kívül megfordultak Hollandiában, az akkori NSZK-ban, Franciaországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is.
  
  1990-ben a Philip Morris Superband, majd egy évvel később Live at the Apollóra átnevezett, öt kontinenst felölelő turnén Ray Charles-szal és Diane Reeves-szel is egy színpadon zenélt. Természetesen nem maradhatott ki életéből a magyar vonatkozású koprodukció sem, 1997-ben Budapesten Tátrai Tiborral is színpadra állt, ezt követően 2000-ben Riding with the King címmel Eric Claptonnal készített közös lemezt.
  
  A blues királyának tehetsége nemcsak a zenei pályán jelent meg, számos filmes produkcióban is részt vett. Legismertebb mozija a Blues Brothers 2000, de ezen kívül hét másik filmben is szerepet kapott. Játszott az All Access, a Shake, Rattle & Roll, a When We Were Kings, a Heart & Souls, a The Bluesman, a Run of Hearts és a Spies Like Us című alkotásokban is.
  
  Mivel a nyolcvanhárom éves B.B. már életében hatalmas hatással volt a kultúra számos területére, nem meglepő, hogy múzeumot is nyitottak neki. 2008-ban, Indianolában, a zenész szülőhelyétől nem messze avatták az emlékhelyet, ahol a mester háromórás koncerttel köszönte meg az ajándékot. A 14,2 millió dollárból felhúzott B.B. King Museum and Delta Interpretive Center felbecsülhetetlen értékű ereklyéknek ad otthont: a gyapotültetvényeken használ munkaeszközök, a zenész kerékpárja, fellépőruhái, Grammy-díjai, kitüntetései és persze rengeteg gitárja foglalja el az épületet. Minderre B.B. ennyit mondott: Ez minden képzeletet felülmúl!
  
  
  Jegyek:
  Ülő: 7500, 9900, 12 500, 15 000, 19 000, 25 000, 29 900 Ft
  
  Általános információk:
  
  Megközelítés
  A Papp László Budapest Sportaréna a főváros egyik legforgalmasabb csomópontjában található, huszonöt percre van a Ferihegyi repülőtértől és kétpercnyire a Stadionok metrómegállótól. Megközelíthető 30-as és 95-ös busszal, vagy 75-ös és 80-as trolival, 1-es villamossal, valamint gépkocsival (1160 férőhely áll a fedett, őrzött parkolóban az idelátogatók rendelkezésére) Az épületbe a Kerepesi út, illetve a Hungária körút felől, és a parkolóházból, a feljáratokon keresztül lehet bejutni.
  
  Ruhatár
  Az Arénában korlátozottan áll rendelkezésre ruhatár. Lehetőségek szerint hagyják a nagyobb méretű táskákat, kabátokat stb. az autóban, vagy a vonatállomások csomagmegőrzőjében.
  
  Fotózás és videó
  Telefonok és kompakt kisgépek (nem cserélhető objektívvel) használata engedélyezett.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

B.B. King

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fourty management    checkpoint charlie    anna faris    therion    cojones    devil sold his soul    abraham lincoln    diablo swing orchestra    catherine hardwicke    drew barrymore    night demon    rivers run dry    bleubird    szabó éva eszter    mission impossible    david fincher    avenged sevenfold    jeff loomis    zach galifianakis    jazzékiel    tim owens    wall of sleep    pribojszky mátyás    inspector cluzo    erőszakik  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!