hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [háttér]  2009. június 18. csütörtök   17:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Megjelent az anBlokk folyóirat legfrissebb, Megfigyelési ügyek című száma!
Lapbemutató: 2009. június 18. csütörtök, 19:00. Kapucsengő:”Tégy az emberért...” – Budapest (VIII. ker. Szentkirályi utca 22-24.)

  Az új lapszám bemutatása:
  Ügynökbeszélgetések - pódiumbeszélgetés
  
  Polgár Gyula „jelentett”, és önként „jelentkezett”: ő maga akar a saját „ügynökmúltjáról” beszélni. Vajon miről és hogyan beszélhet egy olyan volt hálózati személy, aki nem „vallomást” akar tenni, és nem is vádakra reagál. És milyen kérdéseket tehetünk fel neki?
  
  Indiáneszmények Magyarországon - pódiumbeszélgetés
  
  Michnai Attila és Haynal Ákos mindketten „indiánozók”, bár különböző törzsek tagjai és talán különböző dolgot is értenek „indiánozás” alatt. Arról beszélgetünk velük, hogy számukra mit jelentett indiánnak lenni Magyarországon a szocializmus időszakában, és vajon mit jelenthet napjainkban.
  
  A folyóirat legfrissebb számában utánajárunk, hogy miféle problémákat vélnek kimondani és megoldani Magyarországon a publicisták azáltal, (a)hogy az „ügynökügyeket” tárgyalják. Kiderül az is, hogy eközben mit mondanak el önmagukról, másokról, vagy a társadalomról, az „ügynök” figuráján keresztül. A mások élete című német játékfilm tavaly Oscar-díjat nyert egy ügynökös történettel. A sajtófogadtatás elemzése megmutatja, miként teremthető meg a keletnémet igazság és az össznémet egység kitalált történetek és korhű díszletek segítségével.
  
  Mit jelentett a Kádár-korszakban „indiánozni”? Erről a hivatalos politikai álláspont egy „nagy indiánperben” született meg. A per dokumentumaiból kiderül: a letartóztatott főindiánnak zárkaügynök cellatársa segített megírni vallomását, amelyben önmagáról és az indiánozásról is meg kellett hoznia az ítéletet. A perben felmentett másik indián, Borsányi László indiánkutatónak képezhette magát, azon az áron, hogy „beszervezték”. Így neve alatt ma egyszerre van jelen a résztvevő megfigyelés módszertanáról szóló tudós értekezés, és a titkos politikai megfigyelésekről tanúskodó állambiztonsági jelentések dossziéja. Vajon miképp férhet meg „egy név alatt” ez, a mai nézőpontból egymást teljességgel kizáró két tevékenység és szerep? És mik annak a közegnek az összefüggései, amelyek lehetővé tették ezek összeegyeztetését, vagy éppen azt, hogy ne kelljen ezeket egymással összeegyeztetni? E kérdések kapcsán a lapban megszólal maga az érintett is. Érintettsége pedig más hasonló külföldi esetekre irányítja a figyelmet.
  
  Manapság a szabad világ polgárait térfigyelő kamerák pásztázzák, a Nagy Testvér tekintete mégsem tűnik olyan fenyegetőnek számukra, mint a diktatúrák idejében. A felvételek képei a tv képernyőkre és az internetre kerülve ragadják meg a néző-megfigyelők fantáziáját, amire Hollywood saját történetekkel válaszol. Így válhatott a „kínzás” a titkos terroristák és a titkos ügynökök harcának főszereplőjévé a 24 című poszt 9/11-es tv sorozatban.
  
  Mások megfigyelése soha sem úszható meg személyes következmények nélkül. Jó példa erre annak a fiatal kutatónőnek az esete, aki egy dél-koreai vigalmi negyedet választott kutatási terepének. Egy másik „ügyben” a megfigyeltek szólalnak meg 20 év elteltével, és elmesélik, hogyan éltek együtt a National Geographic fotósával, miközben őket fényképezte. A megfigyelő és a megfigyelt szerepet vált, miközben a képek jelentései átértelmeződnek.
  A beszélgetéseket szolid mulatság követi. Terasz, kert, büfé (western filmek és zenék)...
  (A lapszám az eseményen kedvezményes áron kapható.)
  
  Szeretettel várja Önt az anBlokk szerkesztősége!
  Információ: 20-5365660



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kasabian    pain of salvation    tunneleffekt    novembers doom    nemes márton    élek és szeretek    iron maidnem    infinity    emmure    zombie11    andy irvine    ahad & fujak & hautzinger    rita ora    ease of disgust    green zone    lowest creature    short sharp shock    eros ramazzotti    justin sullivan    the hangover 2    újhold    anti-flag    subliminal merger    hopes die last    earthsblood  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!