hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. június 6. szombat   17:45
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Fueled By Fire, Bonded By Blood, Neurasthenia
2009. május 27, Trafó Klub

  Nohát, ilyet is megéltünk, kérem szépen! Ki gondolta volna, hogy a modern 2000-es években egy, 80-as évek hangulatát idéző, felvarrós farmerdzsekis, répanacis, Puma cipős, igazi oldschool thrash metal buliba csöppenhetünk be, ráadásul nem is valahol San Francisco-ban a bay area-ban, hanem Budapest kellős közepén? Pedig most aztán mindenki szembesülhetett vele, milyen élmény lehetett részt venni az ifjú Slayer koncertjén, hogyan dobálgatta egymásnak a szólókat James Hetfield és Dave Mustaine a Metallicában, vagy milyen hangulatot teremthetett a Kirk Hammett-el felálló Exodus. Bizony, a thrash metal hőskorszaka volt ez, amely során az úttörő bandák mindegyike kivétel nélkül underground (vagy kevésbé underground) legendává vált.
  Ma régi, homályos, rossz minőségű koncertvideók tanúskodnak erről a korszakról, de még így is képesek átadni az akkori bulik fergeteges hangulatát. Jómagam is szívesen eljátszogatnék a gondolattal, milyen lett volna akkoriban fiatal farmerdzsekis thrashernek lenni a 80-as évek Amerikájában, ha nem lenne tökéletesen irreleváns a téma, lévén a 80-as években én még csak a csattogós lepkét tologattam...
  
  Ám a Bonded By Blood és a Fueled By Fire zenekaroknak köszönhetően most egy tökéletes ízelítőt kaphattunk a thrash metal hőskorának hangulatából. Ezek a pofátlanul fiatal zenekarok már a debütalbumaikkal valami eszméletlenül nagyot robbantottak, még a legnagyobb legendák, mint az Exodus, Slayer, Anthrax legénysége is elismerően füttyenthetne ezek hallatára.
  A két amerikai csapat mellett a görög Suicidal Angels vett volna részt a turnén, ám ők az utolsó pillanatban mégis lemondták az utat, így szinte már nem is volt meglepő, hogy az Onslaught bulival karöltve újfent lemaradtunk a görögök produkciójáról. Talán majd egyszer...
  
  A helyükre a Neurasthenia-t szervezték le Olaszországból, és noha ők gyakorlatilag semmilyen ismertséggel nem rendelkeznek, bizony mégis jó választásnak bizonyultak! Kissé komikusan festett a talpig bőrben, szegecsekben, és egyéb trúúú kiegészítőkben tobzódó, gyakorlatilag mértani gömb testalkatú énekes/gitáros, valamint a két dzsigoló kinézetű tag, egészen addig, amíg meg nem szólalt az első hang a koncerten. Innentől már nem ismertek kíméletet az olaszok, és alaposan pofángyalultak mindenkit a vérbeli oldschool hangulatú, zakataka-típusú thrash metaljukkal.
  A Trafóban meglepően sokan gyűltek össze (legalábbis én az Onslaught és Flotsam bulik utáni tapasztalatokból kiindulva mindenképpen pozitívan csalódtam!), és a sok farmerdzsekis oldschool rajongó arc nem átallott alaposan bemozdulni Neurasthenia-ék muzsikájára. Az olaszok abszolút nem játszottak világmegváltó zenét, a jól bejáratott klisékből építkeztek, de ezt olyan érzékkel és feszesen játszották, hogy kívánni sem lehetett volna jobbat! Én tökéletesen elégedett voltam a produkciójukkal. Remélem, nem utoljára találkoztunk velük.
  
  A Bonded By Blood talán a legnagyobb név volt a fellépők közül, ami persze önmagában mókásan hangzik, hiszen mindössze egy nagylemezzel és egy EP-vel érezhették magukat „veteránnak” a debütalbumos többiekhez képest, de rögvest megmutatták, hogy élő produkciójuk a valódi legendákkal is vetekedik! Az 5 fős csapat alig fért fel az apró színpadra, de ez szemmel láthatóan nem zavarta őket, mert élvezettel pakolták a thrash témákat. A közönség persze vevő volt a jóra, óriási tombolás kerekedett, az amúgy is levegőtlen helységben forrongott a hangulat.
  Természetesen a bombasztikus Feed The Beast album tételeiből szemezgettek, a Mind Pollution, Feed The Beast, Self Immolation, The Evil Within, Immortal Life talán még egyszer nagy klasszikusoknak fognak bizonyulni. A kis latin kölkök nagy értették a dolgukat, feszesen, technikásan, lendületesen játszottak, és a közönséggel is jól kommunikáltak. A végére egy kis lazításként eljátszották még nekünk a nagylemezen is megtalálható Tini Nindzsa Teknőcök témát az ő olvasatukban, illetve a címadó-névadó Bonded By Blood is lehengerlő volt, ahogy azt annak idején az Exodus kitalálta. Zseniális kis fickók ezek, kétségtelen, hogy ők lesznek a jövő új thrash metal mesterei.
  
  A Fueled By Fire-t sem kellett félteni, ők is rá tudtak pakolni még egy lapáttal az amúgy is kiváló hangulatra. A 4 tagú brigád is nagyot villantott a Spread The Fire című lemezzel, így szép módszeresen adagolták nekünk a Massive Execution, Command Of The Beast, Spread The Fire, Thrash Is Back dalokat, és a többi thrash atombombát. A közönség talán egy hangyányit már kezdett fáradni a levegőtlen teremnek és a nagy hőségnek köszönhetően, de még így is nagy elánnal vetette bele magát mindenki a tombolásba.
  Akárcsak a többi fellépőnél, a hangzás náluk sem volt igazán tökéletes, kicsit kásásan szólt az összkép, de azért minden hangszert ki lehetett venni. Sőt, ehhez a retro hangulathoz ez a megszólalás még jól is passzolt, szóval panaszkodni sincs ok. A Fueled By Fire meggyőző produkciót mutatott be, remek zakataka-típusú nótákkal, technikás játékkal és tanítani való kiállással szolgálták ki a közönséget. Szemmel láthatóan ők maguk is nagyon élvezték a bulit, a koncert után még sokáig beszélgettek és pacsiztak a mai fellépő zenekarok tagjai a rajongókkal.
  
  Pontosan nem tudnám megmondani, hogy a jelenlévők közül hányan ismerték már jól ezen bandák munkásságát, és mekkora azoknak az aránya, akik ismeretlenül, egy jó buli reményében látogattak el a Trafóba. Valószínűleg az előbbiek voltak nagy fölényben, de biztos vagyok benne, hogy az utóbbiak személyében is új rajongókra lelt a két amerikai csapat. Sajnálom a Suicidal Angels elmaradását, de a Neurasthenia remekül helyettesítette őket, így nem volt hiányérzetem.
  Ez a mai koncert minden szempontból tökéletesen jelenítette meg a 80-as évek thrash metal hőskorszakának hangulatát, és ennek a megteremtésére csak nagyon kevesen képesek így a 2000-es években bőven benne járva. Így maximális elismerés jár a Fueled By Fire-nek és a Bonded By Blood-nak, ezekben a csapatokban jelen van minden adottság, hogy a múlt és jelen thrash nagyságai közé emelkedhessenek. Én szurkolok nekik! A bulit pedig elraktároztam az év végi toplistám számára.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 magrudergrind    dead men tell no tales    innerwrath    empire of the sun    shape of despair    volt fesztivál    simple plan    nuclear beast    the mono jacks    nemadomfel    e-force    palmetta    turmion kätilöt    von hertzen brothers    antal nimród    combichrist    peter katis    long play 33 1/3    szabad az Á    cameron diaz    evil invaders    zombie11    hobo És bill    white stripes    amon amarth  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!