hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. június 2. kedd   17:48
nincsen hozzászólás

szerző: ArmaGedeon
Vágtázó Életerő – VHK Idéző
2009. április 25. PeCsa

  A VHK maga a nagybetűs Kultusz. Feloszlásuk után nyolc évvel csaknem közösségi hisztériába csapott már a fellépésük híre is, számomra pedig egy percig sem volt kérdés, hogy ott legyek azon a szombati napon! Noha ezúttal Vágtázó Életerő néven idézték fel a dicső múltat egyrészt Grandpierre Attila kifejezőbbnek tartja ezt a nevet, másrészt az este hiányzott két alapító tag, Czakó és Ipacs , tulajdonképpen nem változtatott a lényegen, hiszen a lényeg amúgy is a zenén van: a Zenén, ami 1975 óta generációknak mutatott utat és mutat a mai napig.
  
  A Petőfi Csarnok csurig megtelt: volt ott számtalan ifista, akik a 2001-es feloszláskor épp az általánosból ballagtak csillogó szemekkel, de a többezres közönség zömét természetesen az ősrajongók tették ki; ők a hetvenes években trapéznadrágos suhancként tomboltak a rituális színház extázisában, most azonban fazonra nyírt hajjal, pocakot eresztve, szolid ingben bólogattak elégedetten az örökérvényű dallamokra. Merthogy amerre néztem, elégedett embereket láttam mindenfelé! (Persze én is olvastam elmarasztaló sőt, fröcsögő! kritikákat a koncerttel kapcsolatban, de ez csupán a lépten-nyomon nyafogó kisebbség említést sem érdemelnek.)
  
  A színpadkép nem volt hivalkodó, pláne nem giccsbehajló: tipikus VHK-sámándíszlet, amely annak a Barcsik Gézának a keze munkáját dicséri, aki régen a lemezborítókat illetve a koncertkellékeket tervezte (egyébiránt a borítókból, plakátokból és egyéb munkákból kiállítást is rendeztek a PeCsa apró galériájában), a kivetítőn meg szimbólumok és csillagképek forogtak-pörögtek, a nem evilági hangulatot fokozandó. És pontban kilenckor aláhullott a dekorációfüggöny, az együttes pedig elkezdett játszani Utoljára még az Almássy téren láttam a VHK-t valamikor a kétezres évek legelején, azóta és főleg a korai idők óta sokat szelídültek, nem zúznak már olyan hevesen, az improvizatív megoldások sem dominálnak annyira, itt már konkrét, elkülönülő dalokat hallhattunk, nem csupán egy hömpölygő zenefolyamot. Azonban csalódásra semmi okunk nem volt, ez azért mégsem VHK Light.
  
  Persze hazai koncert nincsen negatívumok nélkül: a hangosítás jó magyar módra nemhogy nem volt tökéletes, de zavaróan halkra keverték, a gitárokat sokszor elnyomta a dob és az ének. Nem akarok nagyon pocskondiázni, ám muszáj megjegyeznem, hogy legalább egy efféle jelentős eseményre összekaphatta volna magát a technikusgárda; mintha hazánk összes rockkoncertjén ugyanaz a néhány amatőr dolgozna Nem keseregtem sokáig ezen, a VHK-muzsika hamar magával ragadott; talán nem volt akkora a mágikus-extázis, mint régen, talán én is együtt öregedtem a zenészekkel, de az Élmény így is nehezen önthető szavakba. Ők heten megajándékoztak minket ezzel: Grandpierre Attila, Németh Fritz László, Balatoni Boli Endre, Mestyán Ádám, Molnár Lujo, Szabó Kristóf és vendégként Soós Szónusz Lajos. A két dobos V-alakban helyezkedett el a színpadon, előttük a többi zenész, élükön Attilával. Grandpierre szinte egymaga vitte el a hátán a produkciót, végigtombolta-, ugrálta-, pörögte- és üvöltötte az egész koncertet, mint akin nem fog az idő múlása; sámánlebernyegben, arcfestéssel, akár a megszépült régmúltban.
  
  És ami talán a legfontosabb: nem volt ez pénz- és hónaljszagú nosztalgiázás, nem volt elérzékenyült vagy pajkos kikacsintgatás a rajongókra, tulajdonképpen a konferálást is mellőzték szerencsére, nem erről szól a VHK hanem az átlényegülésről, a zenébe-feledkezésről, a mágiáról. Még 1999-ben volt egy kisfesztivál (szintén az Almássyn), amely egész egyszerűen életem egyik legnagyobb koncertélményét adta; a VHK mellett a Neurosis játszott még azóta még egy zenekar sem fordította ki a testem oly módon, mint akkor a kaliforniai zajbrigád! De térjünk vissza a jelenbe: a háromórás előadás (merthogy annyi volt!) elején az örömzene-jellegű, improvizatív szerzeményeket vették elő (például: Ki vele, az istenért; Indulok), aztán szép sorjában jöttek a legnépszerűbb dalok (ugye a VHK esetében a sláger szót senki nem venné a szájára?): többek közt az Élő világegyetem, a Fénysuhamlás, a Hunok csatája (személyes kedvenc!), a Végzetes szerelem, az Aláírhatatlan történelem vagy a híres-hírhedt Botrányos probléma a tömény bazmeg-csokorral. A Semmi Kapuin Dörömbölve lemezről hangzott el a legtöbb nóta, az Éden Visszahódítása I-II és a Naptánc korongok kissé a háttérbeszorultak, ennek ellenére jó érzékkel szemezgettek minden korszakból.
  
  És az egész zenekar nagyon együtt volt, mintha sosem szüneteltették volna tevékenységüket. A koncert végén mindenki megjelent a színpadon, és egymást átkarolva hajoltak meg, mosolyogva, fellélegezve. A sajtótájékoztatón azt mondta Attila, hogy ennek a bulinak a kimenetele dönt a folytatás kérdéséről; számomra pedig nem kérdés a dolog, kiváltképp, ha valóban a zene szeretete hozza őket össze, és nem mindenféle földi hívságok. Mert a Vágtázó Halottkémek minden, csak nem földközeli formáció valahol a lélek és a csillagok mélyén kell keresni a választ.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the devil wears prada    long road    ill nino    artisjus    zorán    marko hietala    solution    nyughatatlan    attila    hangmás    zach galifianikis    könyvtár    chimp spanner    emily browning    kézdy luca    varg vikernes    markus schrodt    stagediving    watain    anna& teh barbies    the green hornet    pelican    short sharp shock    prometheus    existance  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!