hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. május 28. csütörtök   11:32
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Beatallica, Alcoholica, MI!?
2009. április 14, A38 Hajó

  Talán nem túl sokan vannak tisztában azzal, miről szól a Beatallica nevű formáció, illetve vajon miért távozott ennyire fülig érő szájjal mindenki a koncertjük után az A38 hajóról? Persze a zenekarnév alapján már lehet sokmindenre következtetni, de a Beatallicát mégis hallani kell ahhoz, hogy pontosan megtudjuk, miről is van itt szó!?
  A tájékozatlanabbak kedvéért előre kell bocsátanom, hogy a Beatallica nem Metallica tribute banda! Ezekkel már itthon is Dunát lehetne rekeszteni, ráadásul a színvonaluk is meglehetősen változó. Ugyancsak nem Beatles tribute zenekarról van szó. Valahol a kettő között is kell keresni a megoldást, meg nem is. Egyre bonyolultabban hangzik, ugye? Pedig nem is az! A Beatallica a Metallica és a Beatles zenei világát gyúrja össze olyan egyedi módon, amelybe a saját humorukat is alaposan beleszövik. Az egész mégsem lesz amolyan Zorall jellegű vásári bóvli, ugyanis a Beatallica egyrészt zeneileg is maximálisan vállalható és színvonalas, továbbá nem izzadtságszagú, erőltetett, hanem valóban ötletes, jópofa, és az említett zenekarok zenei/szövegi világának ismerői milliónyi rejtett vagy kevésbé rejtett poénokra lelhetnek lépten-nyomon. Na így már izgalmasabban hangzik, nem?
  
  A Beatallica számos hasonló vicc/paródiabandához hasonlóan az interneten és a youtube-on futott be világhódító karriert. Ingyenesen letölthető anyagaikra a világ minden tájáról rácuppantak, és mivel az énekes orgánuma és a hangszerelés is egy az egyben a Metallicát idézte, kezdetben sokan azt hitték, hogy valójában Hetfield-ék állnak az egész mögött, és a saját szórakoztatásukra parodizálják a Beatles-t és saját magukat is. Minderre ráerősített, hogy az amerikai legenda tagjai még csak nem is cáfolták a terjengő mendemondákat, csak sejtelmesen mosolyogtak...
  Aztán amikor a Beatallica előlépett a névtelenségből/arctalanságból és koncertezni kezdett, mindenki számára kiderült, hogy egy ténylegesen élő és létező csapatról van szó, amelyben négy zakkant fickó mesteri módon parodizálja a Beatles-t és a Metallicát egyaránt. A turnéjuk során Európát is elkezdték meghódítani, április 14-én pedig Magyarország volt soron.
  
  A Beatallica előtt a terepet két itthoni előzenekar melegítette be az A38 hajón. Első volt a MI!? néven futó csapat, akiknek épp csak a végét csíptem el, így mélyreható következtetéseket nem tudok levonni. Igaz, szívem szerint nem is igazán akarok, ugyanis egy roppant erőtlen Rage Against The Machine feldolgozással zártak, mintha a méregfogát szedték volna ki a dalnak. Ebből az egy dalból nem tudtam leszűrni, hogy konkrét RATM tribute bandával van-e dolgunk, vagy csak színesítették a produkciót a számmal. De ez most ilyen szempontból mindegy is, mert nem hatott meg a koncertes teljesítményük.
  
  Az Alcoholica már használhatóbbnak bizonyult, de az itthoni Metallica tribute bandák tömegében őket se tartom kiemelkedőnek. Eltartott a koncert végéig amíg rájöttem, hogy a Stress-ből ismert Fábry Laci vezényli a bandát, csak ilyen hosszú hajjal még nem láttam őt. Egyébként egész jó „Hetfield-torka” van, nem is gondoltam volna róla korábban. Csak a sok fölösleges süketelést lehetett volna mellőznie, mert se vicces nem volt, se érdekfeszítő. A banda összjátéka is hagyott kívánnivalót maga után, no meg a hangzás, amely túlzottan kiemelte a basszust, a gitárjátékot viszont alig lehetett hallani. Ez így nem volt az igazi, semmilyen szempontból sem...
  A srácok több számot is játszottak az új Death Magnetic lemezről (folyamatosan azt veszem észre, hogy a közönség nem nagyon tud belekapaszkodni az új dalokba), meg persze jó pár klasszikust a ´80-as évekből. Összességében nem vágtam hanyatt magam, ahhoz, hogy igazán szakítson egy Metallica buli, sokkal-sokkal energikusabb kiállás kellene, az Alcoholica-ban pedig ez nincs meg. A közönség sem indult be kifejezetten még a jól ismert riffek hallatára sem, mondjuk eleve viszonylag szűkös létszám volt jelen az A38 hajón.
  
  A Beatallicára sem lett telt ház, szemmel láthatóan viszonylag kevesen vannak itthon, akik belefutottak már a csapat életművébe. Az énekes kérdésére is jelentkeztek néhányan, akiknek ez a koncert volt az első szembesülésük a Beatallicával. Emberünk nevetett is rajta, hogy nekik valószínűleg halvány fogalmuk sincs arról, mi a búbánatot művelnek ezek a maskarák a színpadon.
  Nem véletlenül használtam a maskarák megnevezést, hiszen a Jaymz Lennfield, Krk Hammettson, Kliff McBurtney, Ringo Larz álnevek mögé bújt arcok igen mókás szerelésben léptek a deszkákra. Először valami mente-szerűséget viseltek, amelyek már annyira visszataszító színekben pompáztak, mintha csak valami buzibárból toppantak volna elő éppen.
  Aztán rövidesen megszabadultak a mentétől, és innentől afféle hippi style-ban nyomták tovább, virágmintás ingekben, hajpánttal, köldökig érő peace jelvényekben. Kliff McBurtney-nek még egy óriási bajonett is volt a basszgitárjára tűzve. Jaymz Lennfield-nek pedig egy Beatles korabeli körszemüveget is odanyújtott valaki a közönségből, amit büszkén viselt pár szám erejéig. A színpadképet a Master of Puppets időszakból ismert fehér keresztek alkották, rajta a zenészek álneveivel és különféle karikatúrákkal. Mondom, tiszta dilisek ezek a fickók, viszont jól is áll nekik!
  
  Körülírhatatlan, hogyan formálják át a Beatles és Metallica dallamokat/szövegeket a saját lökött stílusukba, ezt tényleg hallania kell mindenkinek. Talán egy kicsit szemléletesnek bizonyulnak az olyan számcímek, mint A Garage Dayz Nite, ...And Justice For All My Loving, Heroes Of The Daytrippers, For Horsemen, Blackened The U.S.S.R., Sgt. Hetfield´s Motorbreath Pub Band, Hey Dude, Leper Madonna, Sandman, All You Need Is Blood. Ötletes, nem?
  A srácoknak nem csak a humora és a paródia-érzéke van a helyén, hanem zenészként is megállják a helyüket. A vérükben van a rock & roll, na körülbelül így kell forrnia a színpadnak és a nézőtérnek egy igazán energikus előadás által. Sokat kommunikáltak és viccelődtek a közönséggel, a buli után is bárki elbeszélgethetett a tagokkal. Egy jó kis rock & roll lazítás volt ez az este, jó zenével, sok humorral, emelkedett hangulattal. Remélem láthatjuk még a csapatot újra Magyarországon, mert ez a produkció bárkinek jó szívvel ajánlható, korra és nemre való tekintet nélkül.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Beatallica

 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 urne    decaying incest    paul di´anno    atreyu    kontroll    joe strummer    kontroll    the last charge    kálloy molnár péter    complette failure    infinity    isten kezében    the horibillies    holmes    amber schmidt    makám    symphonium    glen berger    blahalousiana    kelet underground    sziget    dreyelands     halle berry    mercenary    téglás zoli  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!