hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. május 16. szombat   13:11
nincsen hozzászólás

szerző: atonik
Us3, Premecz Quartet
2009. április 15. A38

  A hazai Premecz Quartet, vagy ahogyan magukat nevezték, a Kék Nyúl 45 percen keresztül szórakoztatta azokat, akik bemelegítés gyanánt hajlandóak voltak lejönni a Hajó gyomrába. A formáció vezetője Premecz Mátyás, aki több csapat orgonistája, igazi funkos dallamokat csalt elő Hammondjából. Társai, Szőke Barna gitáros, Jász András szaxofonos és Badics Márk dobos, mind lelkesen nagy átéléssel kísérték a villanyorgonás bűvészt. A jazzklasszikusok közé saját számokat kevertek, amely dalokra a közönség ugyanolyan nagy hévvel ropta, mint a már ezer éve ismert melódiákra. A Rajzfilm, a Vilivelevala és a Nagy Szemű Lány mind-mind remek szerzemények, és csak remélni merem, hogy nemsokára több száz fős publikum előtt játszhatnak ezek a tehetséges fiatal zenészek.
  
  Vannak olyan dalok, amelyeket mindenki ismer. Csak annyit mondok: Funky, funky, és mindenki énekli, dúdolja. Ha beleveted magad az éjszakába akár Pesten, akár Rómában, és lemész egy zenés-táncos szórakozóhelyre, száz százalékig biztos lehetsz benne, hogy előbb-utóbb megszólal ez a dal. És az emberek nyomban rázni kezdenek. De hogy ki az előadó? Ezer emberből maximum egy tudja: Us3.
  
  Ez a londoni illetőségű jazz-rap zenekar egy áprilisi estén mozgatta meg az egybegyűlteket, és mutatta meg, hogy milyen is az, amikor a baseball sapkás srácok szövegére egy trombita felel. Egy kis szkreccseléssel kiegészítve. Na, igen, konzervatívoknak nem ajánlott.
  
  A Us3 csapata 22 óra után lépett a színpadra. A kellően bemelegített közönség lelkesen fogadta őket, és már az első dalnál éreztük mindannyian, ez egy nem mindennapi koncert lesz. Az attrakció stábja: DJ First Rate (aki egyébként a Massive Attack stabil szkreccsmestere), két huszonéves amerikai rapper, Sene és Brook Yung, a trombitás Bryan Corbet, a szaxofonos Ed Jones, a bőgős Chris Dodd és a billentyűs Sean Hargreaves. Ráadásként a csapat ezen az estén kiegészült az ősz halántékú, holland DJ Maestroval is, aki a Note Trip partik rezidense.
  
  A turné apropóját a márciusban napvilágot látott új album a Stop.Think.Run. adta, így a program nagy része is erre az anyagra épült. I Let Em Know, Got To Make A Livin, The Love Of My Life, Gotta Get Out Of Here, Who Got Next?, B-Boys, Can I Get It?, Shes With Me és a ráadás dalok között a Keep Movin.
  
  De előkerültek a régi slágerek is, köztük a Broadway & 52nd album egyik klasszikusa, az Im Thinking About Your Body című darab, amelyben végre DJ First Rate is megmutathatta, hogy mire képes. Szólóban. Adva van egy laza fazon és egy lemezjátszó. Aztán ez a laza fazon felugrik az asztalra, közben szkreccsel, leugrik, felteszi a gépet a tarkójára, és közben még mindig szkreccsel Egy biztos, a közönség nagyra értékelte és hangos ovációval fogadta a produkciót. És közben mindenki táncolt. De ezt már mondanom sem kell.
  
  Visszatérve a közönségre. Az előző napokban sokat gondolkodtam azon, vajon kik lesznek kíváncsiak erre a koncertre? A fiatalabb korosztály? Vagy a harmincasok, akik testközelből, az MTV-ből harsogva ismerték meg a dalokat? Elmondhatom, ez is, az is. Sőt, a pultnak dőlve egy ötvenen túli pár is lelkesen bólogatott a nem mindennapi dallamokra. Szóval volt itt népdalénekes, zenei tehetségkutató szimpatikus résztvevője, gyerekek apukával, anyukával. Úgy háromnegyedháznyi lelkes hallgatóság.
  
  Az est csúcspontja mégis a már sokat idézett Cantaloop volt, ez a Herbie Hancock-hangmintákra épülő örök klasszikus. Laza, egyszerű és mégis: felejthetetlen! Jazz és hip-hop kéz a kézben. Az arcokon széles mosoly, és a jól ismert dallamok szárnyán visszarepülhettünk 1993-ba. Jó kis múltidézés. Igen, a Hand On The Thorc című korong hozta meg a zenekar számára az igazi áttörést, nevüket az egész világon megismerték, és több mint egymillió lemezt adtak el Európától Ausztráliáig.
  
  Ezt az igényes és szórakoztató produkciót látva, mely ügyesen egyensúlyoz a hip-hop, a jazz, és az elektronikus zene mezsgyéjén, elmondhatom, hogy igenis jól megfér a baseball sapka a szaxofonnal, és igenis legyünk nyitottak és befogadók az új és szokatlan formációkkal, témákkal szemben.
  
  És a hídon hazafelé végig ott kísért a dallam: Groovy groovy jazzy funky



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 esti    holmes    world painted blood    apey    footlose    jonny greenwood    ghost    the koffin kats    kampfar    heights    macbook pro    p.o.d.    agregator    crowbar    diamond edge    poem    the trade    stolen beat    ben affleck    eddie vedder    morre    nagy jános trio    george w. bush    mitch tucker    másnaposok 2  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!