hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2009. április 27. hétfő   11:45
nincsen hozzászólás

szerző: Deviant
Trist: Willenskraft
Cold Dimensions

  A boncasztalkánkon ezúttal egy igen érdekfeszítő, német dark ambient/black metal project várja, hogy tokától bokáig kivesézzük és kiderítsük, vajon mivel is van dolgunk, említésre méltó-e, vagy csak egy újabb délibáb a gonosz ezernyi fortélyos mozaikjai közt. Lássuk tehát az új Trist lemezt.
  
  Mint azt a felső sorok is elárulják, egy dark ambient/black metal projektről van szó, ami egy személyhez köthető, mégpedig a volt Lunar Aurora alapító tagjához, Tristan, aka Aran-hoz, (igazi nevén Benjamin König-hez). Trist nevű magán projectje, mely jelen téma tárgyát képezi, immáron a negyedik albumának örvend, ami Willenskraft (magyarul: akaraterő) címmel jelent meg a Cold Dimensions gondozásában. A lemez nyitószáma a Bewusstsein című nóta, ami egy bevezető jellegű, igen hosszú ambient szám, tehát itt nem szerepel gitár és egyéb metál zenére jellemző hangszer. Ez jellemző az albumon szintén szereplő Zweifel és a Verhinderer nótákra. Az ezeken kívüli maradék három szám: a Wagemut, Herzenswunsch és a lemezt lezáró Wandlung már tartalmaz black metal matériát is, zúzós gitár riffek és a megszokott kb. huszonnegyedes dob kíséret jellemzi őket. Mindeközben az ambientes elemek kísérik a szintiről, szőnyegtéma szerűen, ezzel megteremtve egy iszonyú sötét és elsöprő erejű hangulatot, mely az egész lemezt végig kíséri. Az effektusokban fellelhetőek mindenféle zajok, zörejek, hangok, amik démonikussá teszik a zenét. Mindegyik mű hű az album címéhez, például az első számban, a Bewusstsein-ben az ambientes zajok olyanok, mint a viharos tenger hullámzása, és ez számomra azt jelképezi, mintha Tristan az emberi akaraterőt akarná ezzel felfesteni, hozzá hasonlítani, mely erősebb mindennél, képes megtörni a sziklát is és uralkodni a gyenge akaratúak felett, képessé tesz bármire, bármilyen cél elérésére.
  
  Annyi biztos, hogy a dark ambient műfaj az, ahol a legtöbb filozófiai közlés/értekezés található, ami a legelvontabb, elmélyültebb és ez által a legsötétebb műfaj. Mert ugye vannak olyan black metal vagy más műfaj ágazaton belüli zenekarok is, amik ütősek és elég sötétek, meg nagy mondanivalóval rendelkeznek, de míg más stílusokon belül ez ritka kivétel/kuriózum, addig a dark ambienten belül ez minden bandánál állandó, mert a dark ambient stílust egyfajta nagyon erős elmélyülés jellemzi. Egy elmélyült tudat állapotot hirdet, amikor az ember magába néz. Olyan, mintha az ember átlépne egy rezonáló tükrön a tükörvilágba, ahol minden szürke, minden fordított, és elmerülne saját portréjában, hogy megvilágosodhasson. Sajátos aspektusa ez a létnek, egy teljesen más világ, más látásmód. Hasonló jellemzőkkel bír még a noise és az industrial műfaj is, habár azoknak már semmi közük a metal világához, annál több az elektronikához, de mégis mélyebb, sötétebb. Visszatérve témánk gyökeréhez, az új Trist lemez, a Willenskraft hangzása kicsit olyan, mintha a háttérből szólna, szóval mint elég sok underground black metal bandánál, úgy itt is bevetették az öreg sulisabb hangzásvilágot, de legalább a hangszerek jól kihallhatóak, nem kásásak, ami nagy erénye az albumnak. Minden kimért rajta, látszódik a német precizitás.
  
  Zárszóként én csak ajánlani tudom a Trist új Willenskraft albumát, mindazoknak, akik szeretik az igazán sötét zenéket, és nem ijednek meg az ismeretlentől. Emellett feltétlen ajánlanám a dark ambient, noise vagy industrial zene szerelmeseinek is legalább egy magántesztelés erejéig, mert ha egyesek számára nem is fog jelenteni egy örök darabot, azért szerintem mindenképp megér egy misét.
  
  Trist - Willenskraft
  
  1. Bewusstsein
  2. Wagemut
  3. Zweifel
  4. Herzenswunsch
  5. Verhinderer
  6. Wandlung



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Trist myspace oldala

Cold Dimensions

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 uneven structure    nova prospect    lovreck    the chariot    el camino    díva    the devin townsend project    liszt ferenc    stormraizer    trident    ego project    brutality will prevail    mission impossible ghost protocol    abbath    sleep    csak kép    aetrigan    kristen stewart    für anikó    zsákbamacska    rock napja    presidance: hungarythm    killfest    faith no more    a strom of light  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!