hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. április 13. hétfő   16:14
nincsen hozzászólás

szerző: ArmaGedeon
Újra vágtáznak a Halottkémek: VHK a PeCsában!
2009. április 25. 20:00., Petőfi Csarnok

  Egy különleges időutazás részese lehet az, aki ellátogat április 25-én, szombaton este 8 órakor a Petőfi Csarnokba látogat: a 2001-ben feloszlott VHK (Vágtázó Halottkémek) zenekar legszebb pillanatait idézi fel Grandpierre Attila, Németh Fritz László, Balatoni Boli Endre, Mestyán Ádám, Molnár Lujo és Szabó Kristóf egy alkalmi formációval, amelyet Vágtázó Életerőnek neveztek el.
  
  Pár szót ejtsünk a múltról: a VHK 1975-ben alakult meg Budapesten, Grandpierre Attila baráti társaságából. Az alapító tagok: Grandpierre Attila (ének), Czakó Sándor (gitár), Ipacs László (dob), Pócs Tamás (basszusgitár) és Molnár György (szólógitár). Kezdettől fogva ösztönös zenét játszottak, merőben szokatlan, egyfajta ősi zeneértelmezésben, amely ott él a kollektív tudatalattiban; muzsikájuk izzó látomásképeket vetítenek, valóban mintha az Örök Világmindenség vízióját festenék meg a hangjegyekkel. Így aztán a VHK stílusát könnyebb körülírni, mint egy szóval kategorizálni, de nevezhetjük őket pszichedelikus etno-punknak vagy sámán-folk-rocknak akár.
  
  A korabeli rendszer áldásos tevékenysége révén 1986-ig be volt tiltva a zenekar, mégis gyakran léptek fel, mert olyan rendkívüliek voltak, hogy sok szervező vállalta a fellépésükkel járó kockázatot (előfordult, hogy álnéven Svihák, benne a VHK három betűje játszottak). Egy 83-as cikk ekképp ír különleges előadásaikról: a VHK egyébként pedig nem is csak zene: színház, felolvasóest, hangköltészeti alkotóműhely, képzőművészeti esemény, és body-art performance, hiszen minden egyes koncert teljes kikészüléshez vezet, nyilván hogy fizikaihoz és lelkihez egyaránt. Másképpen ezt a fajta művészetet nem is lehetne művelni: Grandpierre Attila egyfolytában rója a színpadot, szenved és élvez, egyszerre áldozza föl önmagát és ismeri meg magát a szavakat; egyszerre mágus és áldozat. Olyan kollektív mítoszt teremt magának, amelyet csak ő ért, és ettől mindenkié: nemcsak a külsőt áldozza fel, hanem a belsőt is.
  
  Érdekes adalék, hogy 1984-ben az Ifjúsági Magazinban megjelent felmérés szerint minden második budapesti középiskolás kedvenc zenekara a VHK! Ugyanebben az évben adták első külföldi koncertjüket, méghozzá az akkori NSZK-ban és Koppenhágában, és ezután gyakran léptek fel külföldön. Ám eközben a BM III/III-as ügyosztálya összefoglaló jelentést készített tevékenységükről, majd az akkori belügyminiszter-helyettes utasítást adott az együttes működésének korlátozására, fellépéseinek megakadályozására. A bemutatkozó nagylemezre egészen 1988-ig kellett várni: ez volt az A Halál Móresre Tanítása. Ezt és még egynéhány albumot Hollandiában és Németországban vettek fel, ezekre figyelt fel a legendás amerikai punk-legenda, Jello Biafra (a Dead Kennedys énekese), így a korongok Amerikában is megjelenhettek. A zenekar főként Németországban meghatározó, kultikus zenekarrá vált.
  
  A mi zenénk mágikus, mai népzene, letisztult állapotban, belső szükségszerűségből születik folyamatosan a színpadon, folyamatában váratlan újdonságokat hoz, megráz, felkavar, megtisztít újra teljes életre ébreszt írták magukról 1986-ban. A VHK lényege az volt, hogy a zene ott szülessen, éljen és haljon meg a színpadon így is nevezték: életzene. A zene a legborzalmasabb, legrohadtabb dolgoktól a leggyönyörűbbekig, a születéstől a halálig, a szerelemtől az elválásig felölel mindent mondta egy interjúban Czakó Sándor (Magyar Ifjúság, 1988). És ahogy Grandpierre Attila fogalmazott: Azért jöttünk létre, hogy kilenc év után újra a Földre hozzuk a VHK örök lángokban fürdő zenéjét.
  
  A koncert után VHK-DJ-buli hajnalig, a talpalávalóról pedig maga Boli gondoskodik! A fellépéshez kapcsolódva Barcsik Géza grafikusművész VHK-idéző című kiállítást mutatják be a PeCsa Galériában. A kiállítás április 8. és május 10. között 9 órától 19 óráig tekinthető meg.
  
  Diszkográfia:
  
  1988 A Halál Móresre Tanítása
  1990 A Világösztön Kiugrasztása
  1992 A Semmi Kapuin Dörömbölve
  1994 Óriás Tér
  1997 Az Éden Visszahódítása I.
  1998 Az Éden Visszahódítása II.
  1999 Naptánc
  
  Jegyek: 4500,- Ft.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 octahed    brandon flowers    accept    szerk....    fish    inspector cluzo    brujeria    gaudi-nagy tamás    villámtolvaj    texas in july    halocene    fury uk    baobinga    little fockers    friendly fires    death    dilis szerelem    groove armada    Üllői Úti fuck    forgotten tales    we came as romans    immortal    eros ramazzotti    Ébredj velünk    epica  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!