hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. április 8. szerda   15:25
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Blue Note Trip - Where Dance Meets Jazz
2009. április 11., szombat 21:00. A38 - Budapest

  Belépő elővételben: 2000 Ft, a koncert napján: 2500 Ft.
  
  Az A38 Hajó dzsesszes-táncos partisorozata, a Blue Note Trip áprilisban ötödik részéhez ér. A rezidens lemezlovas, DJ Maestro mellett ezúttal a hölgyeké a főszerep. Négy csodás énekesnő és egy szaxofonoslány méri össze erejét a kőt koncerten és az azokat követő gigantikus jamben.
  
  Manapság nagy divat, hogy a dzsessz történetének legfontosabb kiadói hivatalos válogatáslemezeket adnak ki - a túlzás nélkül legjelentősebb címke, a Blue Note sem tett másként. A kiadó fantasztikus archívumából a holland DJ Maestro válogat és tölti meg a legfinomabb táncos darabokkal a Blue Note Trip című sorozatot. Vad szvingek, hűvös bossa novák, laza balladák és rohanós bebopok váltogatjk egymást az immár hetedik duplalmezéhez érkezett lemezsorozaton, és az ehhez kapcsolódó partik ugyanezt a hangulatot idézik: a dzsessz aranykorát, amikor a szabad improvizácó, az ördögi ritmusok, a varáslatos technikai tudás még nem vált el élesen a tánczenétől. Igazi, forró, jól táncolható muzsikák követik egymást DJ Maestro válogatásában, aki ezeket a floorfiller-killergroove zenéket mutatja be rendszeresen az amszterdami Melkweg klubban - és mostanában az A38 Hajón is. A partik különlegessége, hogy az A38 Hajó minden alkalommal az európai nujazz legjobb képviselőit hívja el vendégfellépőnek a maestro mellé. Mellettük pedig a magyar szcéna jeles képviselői és zenekarai izzítják a hangulatot.
  
  A Room Eleven egy utrechti kollégiumi üzenőfalra kiragasztott cetlinek köszönheti létrejöttét. 2001-ben az akkor még (és persze most is) drámaian fiatal énekesnő, Janne Schra e cetlivel keresett szerzőtársat, amit aztán sikeresen meg is talált Arriën Molema személyében. A páros már a kezdetektől igen pontosan tudta mit akar: finom akusztikus dzsesszt ötvözni szofisztikált popzenével. Schra és Molema hamar meglelte a tökéletes popdal receptjét, amit a Room Eleven 2006-ban megjelent első lemezének, a lényegretörő című Six White Russians and and a Pink Pussicat kirobbanó sikere is bizonyította. A lemez pillanatok alatt platinalemez lett, és a slágereket, mindenekelőtt a Bitchet vagy a Sad Songot tízezrek éneklik a holland fesztiválokon.
  
  A hirtelen jött népszerűég szerencsére nem borította meg a zenekart. A bűbájos, ám igen céltudatos Schra kisasszony pontosan tudta, hogy hogyan lehet továbblépni. Gondolt egy merészet, és felkérte közreműködésre gyerekkori ideálját, a a New Yorkban élő dalszerző-énekesnőt Dayna Kurtzot. Legnagyobb meglepetésére Kurtz válasza pozitív volt, és a Room Eleven kisvártatva egy New York-i stúdióban találta magát, az új lemez felvételei közepette. Rohammunkában, pár hét alatt készült el a sokatmondó című Mmmm... Gumbo? album: sokatmondó, mert pontosan leírja a zenekar stílusváltozását. A jólfésült, nagypolgári jazzpop a múlté, annál nagyobb szerepet kapott viszont a charlestonos, bluesos, bendzsóhangzású louisianai dzsessz, némi Django Rheinhardt-os manouche beütéssel. Janne Schra kislányos, Billie Holidayre emlékeztető hangja tökéletesen illeszkedik e stílushoz. Egyszóval: ebben a zenében benne van minden, akár a gumbóban, ebben a jellegzetes New Orleans-i „mindent-bele” ételben: friss, fűszeres, laktató, de nem fekszi meg a gyomrot.
  
  A zenekar tagjai:
  Janne Schra: ének
  Arriën Molema: gitár
  Tony Roe: billentyűsök
  Lucas Dols: bőgő
  Maarten Molema: dob
  
  A bűbájos, és nem mellékesen elképesztően érett hangú Harcsa Veronika zongorán és szaxofonon kezdte, majd hét évvel ezelőtt vágott bele az éneklésbe. A jelenleg dzsesszéneket tanuló ifjú hölgy könnyedén mozog a különböző műfajok között, így lehetséges, hogy klasszikus sztenderdeket éppoly elegánsan és nagyvonalúan énekel, mint mondjuk az Erik Sumo Band elektrocountry-kacatpopjait, alternatív szinházi előadásokban éppúgy részt vesz, mint a Korai Öröm koncertjein.
  
  A kvartett első lemeze Speak Low címmel 2005-ben jelent meg és 2007 júliusában került kiadásra Japánban, és megjelenésekor rögtön a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának élére ugrott. Ezt követte a You Don´t Know It´s You című album - immár saját számokkal és hasonló sikerrel. A zenekar harmadik albuma albuma Red Baggage címmel tavaly jelent meg, rajta a megszokott, finom, füstös, elegáns vokális dzsessz, Harcsa Veronika egyedülálló szerzeményeivel és hangjával.
  
  A kvartett tagjai:
  Harcsa Veronika: ének
  Blaho Attila: zongora
  Majtényi Bálint: dob
  Oláh Zoltán: nagybőgő
  
  www.myspace.com/harcsaveronika
  www.harcsaveronika.hu
  
  A vendégzenészek pedig, akik a koncertek mellett DJ Maestro szettjébe is belekontárkodnak: a Barabás Lőrinc Eklektric két kitűnő énekesnője, Sena és Fábián Juli, illetve a német-holland szaxofonoslány, Susanne Alt, aki az európai jazz-funk új, Candy Dulferhez haonló üdvöskéje, valamint a New Cool Collective fáradhatatlan dobosa, Cyril Directie.
  
  Pár nappal a buli után, április 15-én egy igazi Blue Note Trip különkiadásra kerül sor: az egykor Herbie Hancock-feldolgozásáról, a Cantaloopról elhíresült londoni US3 lép fel a Premecz Quartet társaságában, hogy egy súlyos jazzy-hiphop attakkal rohanja le a budapesti közönséget.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Room Eleven

Susanne Alt

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 k3    skeletonwitch    suhancos    minimax    stadt    zsikla mónika    barbears    mr2    skáld    ian gillan    van még remény    grieved    gustafsson    noctem    rage    aurahodor    hans zimmer    alterdistrict    bárka színház    morningdeer    akela    veil of maya    paddy and the rats    watain    solution  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!