hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
lemezajánló [kislemez]  2002. december 2. hétfő   17:44
nincsen hozzászólás

szerző: mily
Kispál és a Borz: Nagyon szerelmes lányok
Universal Music

  Audió

  Mennyi minden egy apró cédén!
  
  Meg vagyok róla győződve, hogy a lány (nő, néni) táskája tele van kulccsal. Ugyanolyanokkal, mint amilyen a nyakában lóg. És ez, nem is tudom, valahogy túl sok nekem két olyan leánytól, akik ketten együtt is tinédzserkorúak ha jól tudom, de ha rosszul, akkor is legfeljebb csak 1-2 évvel vannak túl a 20-on.
  
  Mindenesetre ezen még ráérek töprengeni, hiszen egy remek maxit tartok a kezemben, és most inkább azon kell gondolkozni. Meg gondolkoztatni. A legszembetűnőbb a grafika, amelyet Lovasi Bandiahegyről leányai készítettek. Tulajdonképpen ez a lemez családi vállalkozás, hiszen a zenészek hozzátartozói is mind hozzátartoznak a közreműködőkhöz (kivéve Kispi lánya - feltételezem, a kora miatt). Legalábbis az utolsó számban, ami szám szerint a negyedik a maxin.
  
  Nos, ha jól számolok (de egyszerűbb megkérdezni B-t a szomszéd szobában, mert ő egy a két lábát a fotel támláján pihentető lexikon) ez a Nagyon szerelmes lányok a tizenötödik lemeze a minő szerencse tizenöt éves Kispál és a Borznak (maxikkal, koncertlemezekkel amiből ugye egy, a Borzday van). Szép teljesítmény, főleg ha azt nézzük, hogy ezen lemezek összes dala köztudottan szól is valamiről. Ugyanakkor zavarban vagyok. Cs.-val egész délután a most megjelent maxi számainak szövegét irogattuk le egy füzetbe. Aztán elolvastam, és még egyszer elolvastam, de még mindig nem tudom, hogy mit gondoljak.
  
  Az biztos, hogy a kedvenc számom a De szeretnék, aminek a videóját is csak dicsérni tudom, egyszerű és érthető, nem csak a kép, de a hanganyag is, olyan, mint a Kiskece lányom, amit valamikor megtanultam, de nem tudom, hogy mikor, és azóta birtoklom, mert olyan természetes. Ráadásul ez a dal is letagadhatatlanul folkos, ami egyáltalán nem baj. És olyan, mint amikor jól szoktam magam érezni, mint amikor csak beszívom a levegőt aztán meg kifújom, és már ettől jó, egyértelmű és magától értetődő. Szóval ezzel a dallal semmi gond, sőt, jól is esik. Juci (ének közremüködő, Anima Sound System) szavaival élve „ez a legjobb Kispál szám, mert olyan Animás”.
  
  De itt a többi!
  A jó a rossz meg a szép már egyáltalán nem világos. Nem azért, mert sötétben játszódik a krimi, hanem mert nem tudom eldönteni, hogy a sztori van egy emberi test belsejében, vagy fordítva. Persze, mint általában, nincs is szükség megfejtésekre, és bizony könnyíti a helyzetet, hogy a dalszerző meglehetősen egyszerű refrénnel apellál, ami szerencsére a további számokra is jellemző.
  
  Mindjárt itt van a Nem fáj, aminél mondjuk egyszerűbb a dolga az esteleges rejtvényfejtőnek, mert ha a szex belekeveredik valahogy a dalszövegbe, akkor attól valahogy sokkal érthetőbbé, és emészthetőbbé válik. Ahogy most is. Az utolsó dal pedig egyértelműen megfelel a tömegmédia kritériumának, miszerint refrénnel kezdődik. Állítólag bizonyos adókon (legyen az tv, vagy rádió) nem játszhatók le olyan számok, amelyeknél a refrén iksz másodpercen belül nem kezdődik el. Itt ugye nincs ilyen gond, ettől függetlenül kíváncsian várom, hogy melyik csatornán lesz először hallható ez az Eltalált állat.

  Multimédia

  Ha csak úgy első blikkre kéne kritizálnom, akkor kábé ennyi lenne, de nézzünk kicsit a lepel alá. A cd ugyanis tartalmaz további négy számot. Nem is akármilyent, mert ez a négy szám a legelső demo-ról való, vagyis 1988-ból. Mint a borítóról, és a multimédiás jegyzetből is kiderül, a felvételeket 2 db 800 forintos mikrofonnal rögzítették. Lovasi hangja meglehetősen szokatlan, hiszen a mutálás jegyeit igen erősen hirdető elcsuklás-bicsaklás gyakran előfordul az éneklősnek nem, de kiabálósnak annál inkább nevezhető részeknél. Meg kell hagyni: aranyos. Nos, 88-ból a következő dalok bukkannak elő: Macska, Jelvény nélkül, Forradalmár, Tingli-Tangli.
  
  Aztán itt vannak még a videók! Amelyek a legváltozatosabb színben pompáznak, annak ellenére, hogy a fekete-fehér felvételek mellett a színesek sem mondhatók színesnek, csak inkább színezetteknek, mert annyira törékenyek és érzékenyek ezek az emlékek, hogy az ember fél újra lejátszani őket, nehogy még jobban sérüljenek. A Feket Lyuk-as felvételek mellett még mindig a 2000 decemberében rögzített Ha ez a vég a kedvencem, nem csak azért, mert szokatlan és vicces a perspektíva, hanem mert a felvételek közül sajnos ez az egyetlen, ahol én magam is jelen voltam a szurkolótáborban.
  
  A Jancsó-féle Kelj fel komám meg majdnem annyira elképesztett, mint abban a másik filmben (Anyád vagy Utolsó vacsora, kicsit keverednek a jelentek a fejemben) az épülő (vagy éppen lerombolódó) SzOT üdülő különböző szintjein felvett rész, amely a maga 15-20 percével egyetlen snitből áll. Csodálom azt az elmét amely így meg bír álmodni, s ráadásul hibátlanul, akár egyetlen jelenetet is.
  
  Összegzésképpen s véletlenül sem tanulságként a Nagyon szerelmes lányok egy remek alkotás, amely remekül van szerkesztve, csak egyetlen apró hibát találtam azon a viccen túl, hogy a multimédiás rész direkt rontott vagyis lemard a napi megmondó utolsó másfél betűje, és ezzel együtt a flekk jobb széle. Tehát: ha az ember belelépked a menükbe (márpedig miért is ne tenne ilyet, hiszen ez a lényeg), akkor nem tud visszamenni a nyitóoldalra, csak ha újraindítja a cd-t. Márpedig ott van az a kép, az az apró kisgyerek, ahogy rácsodálkozik egy leszaggatott Kispál és a Borz plakátra, a kép, ami a kedvencem, az egyik kedvenc fotósomtól, és ezt érdemes lett volna egy egyszerű vissza gombbal akármikor elérhetővé tenni. De lehet, hogy csak én nem vettem észre valami eldugott linket, ami a kezdőlapra visz. Akkor bocs.
  Ennek ellenére kívánom, hogy legalább ilyen tartalmas és színvonalas nagylemezt vehessen a kezébe az érdeklődő jövő év márciusában, amikorra is be van ígérve a tizenhatodik album megjelenése.
  
  Ui.: Egy jó tanácsot engedjen meg a kedves olvasó. Nem érdemes a cd másolásával, átírásával próbálkozni, mert nem fog menni. Legfeljebb fölöslegesen rontódik egy írható cd (150-200 HUF). Viszont érdemes befektetni 2500-3000 forintot az eredetire, mert az ember tényleg kap is valamit ennyi pénzért.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Universal Music

Kispál és a borz

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jack black    within temptation    blues juniors    nightmare in elm street    gods tower    uzipov    dilis    the dethroners    natalie cole    fear factory    lars ulrich    nightquest    nightland    malmsteen    brendan perry    british sea power    zord    heidenfest 2010    wolfheart    alan wilder    jaded heart    gypo    adrian brody    budapest    robb flynn  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!