hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2009. március 24. kedd   17:31
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Salvus: Minden Kezdet
Nail Records

  A Salvus zenekar nem mondható újoncnak a színtéren, hiszen már 2001 óta létezik a csapat, de az első teljes értékű nagylemez, a Minden Kezdet csak 2008-ban látott napvilágot, hosszas előkészítő munka után. Már 2007 eleje felé elkezdődtek a felvételek, és a srácok biztosan rengeteg viszontagságon mentek keresztül, amíg végül tényleg kezükben tarthatták az elkészült művet, de utólag elmondhatjuk, hogy bőségesen megérte ez a rengeteg ráfordított idő.
  A zenére és a külcsínre egyaránt a maximális igényesség jellemző, sokan tanulhatnának a Salvus-os srácok hozzáállásából. A booklet Kátai Tamás érdeme, kiváló képeket válogatott össze, és a borítókép is szokatlannak mondható.
  
  A lemezen hallható zenére nehezen lehetne pontos stílusmeghatározást adni. Progresszív metal ez, de nem az elborultabb, művészkedős fajtából, amivel a világból ki lehet kergetni, hanem ami az ötletesen felépített dalokról, fület simogató témákról szól. Egy kis power metal itt, egy lazább hard rock riff ott, amott egy mesteri gitárszóló, magabiztos ritmusszekcióval megtámogatva, kellemes énekhang, stb. Körülbelül ilyen jellegzetességeket képzeljen el, aki a Salvus album hallgatására adja a fejét.
  
  Szép zongora intro-val kezdődik a Kulcslyukon Át A Világ, majd jön egy morcosabb riff, és szigorúbb hangvételű, döngölősebb lesz a dal. Már az elején nyilvánvalóvá válik, hogy Pötörke Zoltán kellemes énekhangja (amely nem érces, de nem is nyálas, inkább amolyan kellemesen fülbesimuló) megfelelő karaktert ad a nótáknak. Nem csak ezen a számon, de az egész lemezen jól hallatszik a zenészek kiváló és feszes összjátéka, amely a fogósságot is biztosítja.
  Mindez igaz a 6 Lépés dalra is, ahol néha egészen briliáns rímpárokkal találkozhatunk. A szövegek amúgy szintén magas színvonalúak. Nem hatásvadászok, néhol elgondolkodtatóak, de mégis annyira kézenfekvőek tudnak lenni, hogy könnyű felvenni a fonalat, és együtt énekelni a sorokat. Az ilyen dalok koncerten is egész biztosan nagy sikert fognak aratni.
  
  Az Ami Rólunk Szól egy kellemes power/heavy metal nóta. Érdemes a szólógitár munkáját figyelni a riffek mögött. A középrésznél némi zúzósabb témából egy kiváló gitárszóló lép elő. A nóta levezetése is nagyon kellemes. Profi munka!
  A Hazavár egy ellazulós dal, Zoli éneke a megszokottnál is lágyabb. A basszusgitárt ugyancsak ő kezeli, nagyon jól kihallatszik a zord alapozás, ami megadja a lüktetést a nótának. A szövegek itt is zseniálisak. A közepe felé leül az amúgy sem gyors tempójú dal, majd egy remekbe szabott gitárszólóval lépnek tovább. Látszik, hogy dalszerzés szempontjából nagyon együtt vannak a srácok, pontosan érezhető, hogy honnan hová akarnak eljutni a dal folyamán. Szerintem ez az, ami naggyá tesz egy szerzeményt, és a Salvus lemezén már nem először találkozunk hasonlóan szembeötlő megoldásokkal.
  
  A Beszél A Bölcstől a kezdeti kemény thrash-be hajló riffek alapján egy zúzós nótát várnánk, de minden átmenet nélkül „elszenderedik” a szám. Nagyon változékony dal lett, össze-vissza ugrálnak a lágy részektől egészen a thrash-es vadulásokig, szaggatott gitár/basszus témák is előkerülnek. Itt most nem mindig tetszenek ezek a nagy ugrások, de csakis Zoli kellemes dallamai miatt elnézem.
  A Torkon Felejtett Tüskék is egy keményebb hangvételű dalnak tűnik, de már-már bohókásan bolond dallamok jönnek, furcsán ráncolom a szemöldökömet... Nem lenne rossz, sőt egyáltalán nem, mert ezen kívül korrekt a szám, de ez a fajta lazulás nekem személy szerint mégsem jött be. A végén a jó kis zúzós témák azért megmentik a nótát.
  
  Kellemes szám a Lejtőn, itt most jól találták el a keményebb és lágyabb hangvételű részek közötti arányt, szépen felépített dal ez is. Sőt, egy helyen még igen hatásos hörgés is fellelhető Zoli éneke mögött, no ilyet se hallottunk még tőlük! A szólógitár munkája ismét példaértékű!
  Aztán újabb meglepetés, a Víg egy kifejezetten hard rock-os nóta. A szöveg kicsit olyan „sírva vigadós”, de a szófordulatok mesteriek! Itt is vannak kicsit bohókás részek, de most sokkal jobban tetszenek, mint a Torkon Felejtett Tüskék esetében. A gitárok szép összjátékot mutatnak be, gratula Kokavecz Andrásnak és Pötörke Gábornak.
  
  Hopplá, hát ez mi!?? A Stigma név alatt egy majdnem Watch My Dying-os jellegű nóta sikeredett, az elborultan váltakozó énektémákhoz illeszkednek a zenei váltások, az őrületből Drusza Tímea lágy hangja ment ki. Nagyon érdekes nóta lett, olyannyira bátran nyúltak a legelvetemültebb ötletekhez is, hogy az már tetszik!
  Akárcsak a kezdőszám, a Szabadulás? is kapott zongorás betéteket. Csontos Péter felel ezekért egyébként. Szép ívű, igazi kellemes befejező nóta, amilyen után szívesen pörgeti újra végig a lemezt az ember.
  
  A lemezen helyet kapott még a Bábok A Címlapon klipje is. Maga a nóta igencsak jófajta, ütős, erre a lemezre is simán ráillett volna. A klip meg amolyan low-budget, de a célnak megfelel.
  Úgy gondolom, hogy igazi minőségi produkciót rakott le az asztalra a Salvus gárdája, amit külföldön is bármikor dagadó büszkeséggel lehet lobogtatni. Nekem azért tetszik ez a produkció, mert a zenészek nem akarnak kirívóan bűvészkedni, hanem inkább az összjátékra, és a dalszerzésre helyezik a hangsúlyt. Ennek meg is van az eredménye, hiszen mindegyik szerzeményen látszik a gondos munka, a kimunkált dallamok, az ötletes megoldások. Pötörke Zoltán személyében nagy erősséggel rendelkeznek, mert ez a fickó valóban tud énekelni. Nem kamuzik, nem amatőrködik, hanem a képességeit nagyon jól használja. Elmondható ez a többi tagról is, Kokavecz András és Pötörke Gábor mesteri gitártémákat és szólókat válogattak össze, és formáltak teljes dalokká. Zsákovics Gergely feszesen, és néhol kifejezetten ötletesen hozza a dobtémákat.
  
  A hangszerek amúgy teljesen jól kihallatszódnak, a basszus, a dob, és a gitármunka is szép összképet alkot, egyik sem megy egymás rovására. Nem véletlen, összesen három stúdióban vették fel a különböző hangszereket, így ez el is várható. Az itthoni prog/power metal egy jeles alkotása lett a Minden Kezdet lemez, remélhetőleg a dalok lendülete a koncerteken is átjön. Érdemes egy próbát tenni.
  
  
  Felállás:
  Pötörke Zoltán: ének, basszusgitár
  Kokavecz András: gitár
  Pötörke Gábor: gitár
  Zsákovics Gergely: dob
  
  Salvus: Minden Kezdet
  1. Kulcslyukon Át A Világ
  2. 6 lépés
  3. Ami Rólunk Szól
  4. Hazavár
  5. Beszél A Bölcs
  6. Torkon Felejtett Tüskék
  7. Lejtőn
  8. Víg
  9. Stigma
  10. Szabadulás?



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Salvus

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sepultura    queens of the stone age    rise against    groove armada    ignite    testament    audioplanet    born again    katie holmes    frank0 zer0    69 eyes    beastie boys    ray davies    zsikla mónika    tompos kátya    selah vie    kaltenecker zsolt    marco mendoza trio    the crown    tracer    tower heist    deák bill gyula    flotsam and jetsam    malevolent creation    the ghost inside  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!