hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2002. november 29. péntek   16:13
nincsen hozzászólás

szerző: mogyoro
Interjú Alonzóval a Stations Rádiógyűjteményről


  A rádió

   A Stations Rádiógyűjtemény 2001 nyarán indult. Akkor kezdődött meg egy a, korábbi zenei programokkal (pl. Winamp, Real Player stb.) ellentétben kimondottan internetes rádiózásra használható magyar nyelvű program fejlesztése.
  
   A cél az volt, hogy ennek segítségével bárki egyszerűen létre tudjon hozni egy netrádiót. A rádiók napi 24 órában működnek, a rádiós feladata csupán a zenék feltöltése és a játszási lista összeállítása.
  
   Jelenleg 8 rádió hallgatható a program segítségével:
  - 100% Magyar HipHop Rádió
  - Rádiókabaré
  - Hofi Géza Emlékrádió
  - Best of R&B Radio
  - Pure American HipHop Radio
  - Wave Rádió - alter, dark, new wave, indie, synth pop
  - DJ Buddhas Dance&Pop Melodies
  - metalindex.radio
  
   További 2-3 rádió indulásához már megkezdődtek az előkészületek, de akár több 100 adás kezelésére is van lehetőség, így a készítők még várnak jelentkezőket.
  
  A kezdeményezésről további információ a rádió honlapján olvasható, és innen tölthető le a rádióhallgatáshoz szükséges program is.
  
  Jó szórakozást, és ne feledjétek: Hallgatni arany!

  Hogyan

  mogyoro: Az oldal egyszerre hány felhasználót bír el?
  Alonzó: Mivel az oldal ingyenes szerveren működik, nem tudok erről információt, de még sosem omlott össze... :)
  
  -Milyen, és mennyi reklámmal találkozhat a rádióhallgató az oldalon, a program használata, illetve a rádió hallgatása közben?
  -Jelenleg semmilyen reklámot nem tartalmaz sem az oldal sem a rádió. A későbbiekben előforduló reklámok szorosan kapcsolódni fognak a rádió témájához...
  
  -Tehát nem akartok a későbbiekben profitot szerezni? Vagy az adás eleve - a kereskedelmi rádiók stílusában - reklám lesz? (értsd, azért játszotok egy számot, mert fizet a kiadó)
  -Tudomásom szerint nincs olyan rádió, ahol a kiadó fizet... A legtöbb rádió
  támogatásokból és kereskedelmi reklámokból tartja fenn magát. Nálunk is ez
  jöhet szóba a későbbiekben, azonban jelenleg lelkesedésből csináljuk,
  szeretünk ezzel a témával foglalkozni.
  
  -Mennyibe kerül a program?
  -A program teljesen ingyenes!
  
  -Az oldalon kívül hogy lehet hozzájutni?
  -Mivel használatához folyamatos netkapcsolat szükséges, a legegyszerűbb ha a felhasználó az internetről tölti le, így mindig a legfrissebb programot szerzi be. Vannak ajánlataink, melyek szerint cd mellékleteken is terjedni fog a későbbiekben...
  
  -Milyen kötelezettségekkel jár a használata? (pl. hírlevél fogadása, regisztráció, kötelező oldalra látogatás)
  -Nem lesz semmihez kötve a program használata sem.
  
  -S tervezitek hírlevél, regisztráció bevezetését?
  -Semmilyen kötelező dologhoz nem fogjuk kötni az adások hallgatását, mindenki szabadon hallgathatja rádióinkat. Előfordulhat, hogy majd hírlevelet indítunk de megrendelése nem lesz kötelező.

  ARTISJUS

  -Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy valaki elindíthasson saját rádiót az oldalon?
  -Rálátással és elegendő zenei anyaggal kell rendelkeznie az adott stílusban.
  Továbbá nem hátrány a gyors netkapcsolat, de nem feltétel...
  
  -S a szerzői jogok terén az esetleges díjakat ti fizetitek - vagy akik az adást adják?
  -Underground rádióknál elegendő a szerzők engedélye, bizonyos zenei archívumok pedig a forrás megjelölése esetén nem kérnek jogdíjakat. Az ezen felüli jogdíjak jelenleg a rádiósokra hárulnak, amennyiben profitot is termelünk majd, egyéni megállapodások során átvállaljuk ennek bizonyos (akár teljes) részét.
  
  -Hofi, Will Smith, The Bates, Maksa (stb.). Ők melyik kategóriába tartoznak?
  -A kabaréanyagok zenei archívumból vannak, ott elég csak a forrást megjelölnünk. A másik kettő után jogdíjat kell fizetnie a rádiósnak (amennyiben nem zenei archívumból szedte).
  
  -Ha jól tudom, ha a telefonom üzenetrögzítőjén saját dallam csendül fel, még az után is kell jogdíjat fizetnem. Nem mondhatom, hogy én szereztem - a jogdíjat az ARTUS szedi be, nem a szerző. Vagy más az internetes gyakorlat?
  -Az internetes gyakorlat többnyire durván fogalmazva az, hogy amíg be nem perelik őket, csinálják. Egyébként az ARTISJUS szabályai internetes rádiózás területén sokszor ellentmondanak egymásnak. Sok órába tellett mire nagyjából megértettem mennyit, mikor és kinek is kell fizetni. A nagyságrendről annyit, hogy pl. a Hofi rádióból (amennyiben az anyagok cd-ről lennének gyűjtve) a művész családjához havonta alig pár száz forint jutna el...
  Gondolhatod, mondjuk Will Smith hány forinttal részesülne a rádiónk díjából... kb 3-mal :)
  
  -A FAQ-ban azt írjátok: „Mivel az adásokat a rádiósok állítják össze, teljes egészében az ok felelnek az esetleges jogvitákért, de a Stations Team semmiféle személyes adatot nem ad ki róluk harmadik félnek.”
  Ha már az ARTUS szóba került, nekik sem adjátok ki az adatokat, illetve a zenekaroknak, hogy ki szerkesztette be őket?

  -Nem volt még példa ilyen jellegű kérésre, és szerintem nem is lesz. A zenekarokat ilyen ügyekben az ARTISJUS képviseli, így legfeljebb tőlük kaphatnánk ilyen kérést... Egyébként a rádiósok e-mail címe publikus, további adatokat meg mi is csak statisztikai jelleggel, illetve a feladatuk megkönnyítése érdekében gyűjtünk.

  Védelem

  -Nem ismerem a program működését, amit a rádióban hallgatok, az a gépemen rögződik valamilyen formában, vagy a számok nem ´letölthetőek´?
  -Nem letölthető, erre külön ügyeltünk a fejlesztés során. Azonban egy egyszerű Wav Editorral ugyanúgy bármikor felvehető az adás, mint a hagyományos rádióknál kazettára. Ez ellen ők sem és mi sem tudunk tenni... (ugyanez a helyzet Winamp és Real rádióknál is)
  
  -Előre szerkesztett, ismétlődő zenei anyag található. Tervezitek, hogy a zenei listát a hallgató saját maga állítsa össze, vagy erre nincs szükség?
  -Erre nincs szükség, ez egyforma lenne lényegében egy illegális mp3-oldal üzemeltetésével...
  
  -Ha nem tölthető le a szám? Szerintem egyszerűen az amúgy is fent lévő anyagból adtok választási lehetőséget, kihasználnátok az internet előnyeit.
  -De bármikor meghallgathatná bármelyik számot, így könnyen lementhetné gépére egy egyszerű felvevő progival... Biztos vagyok benne hogy jogi problémát okozna ennek megvalósítása.
  
  -Szöveges, élő programok előfordulnak a rádióban, vagy a menü csak konzerv?
  -Élő műsorok jelenleg nincsenek (tervben van), de szöveges részek feltöltésére van lehetőség. Ezzel eddig egy rádiósunk sem élt...
  
  -Hagyományos rádiózással, DJ-skedéssel (hiszen ez a rádió talán ahhoz hasonlítható) foglalkoztál?
  -Hagyományos rádiózással sosem foglalkoztam, még egy stúdiót sem láttam belülről soha...
   Amatőr szinten zenélek a számítógép segítségével és ezen keresztül van kis gyakorlatom a DJ-skedésben, bár ez nem a hagyományosan vett DJ-skedés amit a buli DJ-k csinálnak...

  Az igények

  -Írtad, hogy erősen támadó jellegű leveleket szoktál kapni. Megosztanál párat a durvábbak közül? (nem a káromkodós, anyázós levelekre gondolok, bár ilyen esetben az is érdekes lehet, miért küld valaki anyázást)
  -Nem jellemző a káromkodós levél, többségében elégedettek az oldal látogatói. Legfeljebb olyan fordul elő hogy agresszív hangnemben követelnek saját stílusuknak rádiót, de megfelelő rádiós híján ez ügyben nem tudunk mit tenni...
   Támadó levél közül a legdurvább az volt, amikor beindítottuk Hofi Géza halála után 1-2 héttel az emlékrádiót. Akkor még erősen tisztázatlanok voltak ennek jogi körülményei, mi mégis belevágtunk. Egy magánembertől érkezett támadó levél, mondván meglopjuk az elhunyt művész árva családját. Már írtam ugye hogy ez milyen összeget jelentett volna, amennyiben jogdíjköteles a rádió, de végül nem bizonyult annak...
  
  -Milyen stilust keresnek, hiányolnak általában?
  -Metal, rock, és a többi Magyarországon elhanyagolt zenét. Egyébként a metal rádió készülőben van.
  
  -Melyik ´adót´ hallgatják a legtöbben?
  -Augusztus-szeptemberben a 100% Magyar HipHop Rádiót. Mivel az oldal fejlesztői közül többen (pl. én is) hiphop körökben mozgunk, ennek sokkal könnyebb megtalálni a célközönségét. Elöl jár még a Rádiókabaré és a nemrégiben indult Wave Rádió.
  
  -Hány adót bír el a rendszer?
  -Mivel a zenék rengeteg helyre vannak feltöltve, azok egyszerre nem fognak összeomlani. Egyetlen gyenge pont a playlist-generáló szerver, ami viszont nagyon kis adatforgalmat bonyolít le. Jelenleg egy lassú kapcsolatú szervert használunk erre, ami a feladat nagyságához mérten nagyon gyengének tűnhet, de végeztem most egy gyors alsó becslést, kb 3-400 hallgatót bír el egyidőben. Ettől sajnos még messze járunk... Az adók száma korlátlan, csak a hallgatók számától függ a terheltség.
  
  -A célközönséget hogy találjátok meg? A rádió megismertetésére milyen módszereket alkalmaztok?
  -Részben „szájhagyomány” útján terjed a hírünk, chat-en, irc-n. Továbbá több levelező listán megjelent egy rövid leírás oldalunkról. Újabban internetes zenei magazinoknál kopogtatunk, úgy tűnik sikerrel, mert pozitív visszajelzéseket kapunk, bár még cikk nem jelent meg...
  
  -Mivel internetes rádiót csinálsz, feltételezhetően hiszel az internetben. De szerinted mikorra várható az on-line rádiók, tévék a felhasználók részéről történő elfogadása, használása - hiszen állítólag ez a jövő.
  -Olyannyira hiszek az internetben, hogy rövid ideig dolgoztam külföldi cégeknek az interneten keresztül, hiszem hogy az internet megkönnyítheti az életünket, amennyiben okosan használjuk ki a lehetőségeket. És ha belegondolunk, ez egy nagyon fiatal dolog, alig pár évtizede fogalmazódott meg ennek az ötlete, és csak néhány éve terjedt el „népszinten”.
   Így nyitott az út a kreatív ötleteknek. Egy olyan terület, ahol viszonylag könnyen lehet újat (és talán az életet gyökeresen megváltoztatót) alkotni. Ha az internet mindennapi eszközzé válik, szerintem akkor fognak rájönni az emberek, hogy mekkora lehetőségek vannak ebben a világban, és akkor kezdik majd el értékelni az on-line rádiókat és tv-ket. Ehhez viszont olcsó szélessávú elérések kellenek, ami jelenleg nem biztosított, és sajnos nem rajtam múlik ennek megoldása...



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Stations rádió

A szerver

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
”Egy sokkal érettebb, úgymond felnőttebb Punnany vagyunk” – interjú Meszes Balázzsal a PunnanyMassif énekesével
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 simon roman - ének    constants    nofx    carach angren    night demon     ryan gosling    sum 41    vreid    herman frank    finntroll    jack of heart    larry hangman    zságer    stone temple pilots    balaton sound 2012    the gentle storm    rutkai bori    infection    mando diao    livesound    Éli könyve    insomnium    paul bettany    reason-x    lordi  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!