hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. március 12. csütörtök   11:24
nincsen hozzászólás

szerző: GD’S
F.O.S. – Hangmás
2009. február 19. Pecsa

  Hangmás kezdett, de nem ez volt a meglepetés ezt tudtuk már rég, hanem az, hogy az aznapi Gothica miatt kezdtek későn. A hír hallatán kicsit arcomra fagyott a mosolyt. Ha én nem is, mások viszont örültek, hogy szombat lévén nem kellett rohanni és lemaradni a F.O.S.-ról és így tovább ihatták a sörüket és beszélgethettek a kedvenc helyükön, míg a fagyos éjszaka még jobban az aszfalthoz nem fagyasztotta a leesett havat.
  
  És tényleg nem kellett szégyenkeznie az előzenekar posztot betöltő Hangmásnak: úgy tudták meglovagolni és megcsavarni a megboldogult Joy Division stílusát, ahogy azt itthon nem sokan. Pont ezért nem volt meggondolatlanság beválasztani előzenekarnak a Hangmást így indipopostúl és karakteres énekessel. Noha az elvetemült F.O.S. rajongók nem kevés volt jelen közülük - igaz katolikus módjára máglyára küldték volna, vagy legalább kerékbe törték volna a csapatot. Hangsúlyozom, én biztos nem, és talán azok sem, akik végignézték ezt a fellépést, mert ez a produkció megállta a helyét.
  
  Ha már F.O.S., akkor miért ne mentünk volna el, hisz az elmúlt néhány évben csak néhány koncertet adtak és nem többet. Sokan biztos húzzák a szájukat, hogy semmi lemez, csak egy újabb fellépés. De ez is valami és pont azért, mert ez a társaság pont ezzel az eggyel olyan magasra emelte a mércét, mint senki más ebben a műfajban. A F.O.S. esetében nagyon is megállja a helyét a magyarföldre magyarszöveg szlogen. Hisz ha jobban megnézzük, akkor Mátyásék sem angolul csinálják azt amit, csak épp másképp. Igen ilyen tökös arcok kellenek a hazai zenei életbe, akik a köveket is meg tudják mozgatni még ennyi idő után is.
   És az árnyak újra feltűntek, bő másfélórás koncerttel, szünetekkel, két ráadással megtűzdelt programmal. A dalokat, alkotásokat, kompozíciók szövegeit (Még; Nézz rám; Mozdulatlan vágyak; Hiába minden; Talán; Engedj el!; Lebegés; Öngyilkos vágyak; Ne félj; Hold; Árnyak; Miért?; Utolsó üvöltés; Utazás; Ne gondolj rám) sakálként, vonyítva üvöltöttük, mert nem számított, hogy ki mit gondol. Akkor nem. Végül is ennyi idő távolából visszatekintve, most is ugyanazok voltak a dalok, ugyanaz a dinamika és ugyanaz a társaság. A hangulat egy kicsit talán másabb volt, több tűz és még több lelkesedés volt, és talán a kelletténél egy kicsit jobban megnyomták a rockosabb vonalat is. De bánja a rosseb, mert nem ez számít, sem a koncerten, sem utána. Az érfelvágáshoz már túl koros vagyok, azt inkább meghagyom a gyerekeiket nevelő gruftiknak és a feministáknak, a beborulós hangulatot is, mert ebbe a koncertbe Matyiék beleadtak apait-anyait. Nem volt kecmec. Az egész produkció nagyon a helyén volt. Még úgy is, hogy a dalaik bevezetőit néhány estben a modernizálás jegyében konstruktíve megváltoztatták. Nem volt rossz gondolat, sőt a számok közé beékelt köztes átvezetők sem.
  
  No igen, újra láthattuk a hírhedt rosszarcú, ünnepelt celebet, Zana Zoltánt, alias agyon varrt Ganxsta Zoleet, a színész palántát (a maga jól megtermett 120 kilójával fuxok nélkül), most csak esendő ficsúrként dobolt háttérben. Be kell vallanom, hogy a dobok mögött újra megtalálta önmagát. Finoman és hibátlanul nyomta az alapokat és nem a mocsoktól, vértől átívódott hip-hop szövegeit. Hangsúlyozom, jól van ez így. Ő tényleg jobban mutat egy dark, neaggyisten, egy dirty rock (Sex Action) bandában, mint a Kartelben.
  
  A két Ősarc - Matyi és Csaba, az alapítók - a lelke ennek a csapatnak, ők nem hibáznak, és nem is lehet őket hibáztatni azért, hogy vége és befejezték tudom, sokan neheztelnek még. Ők megtették azt, amit mások több lemez után se tudtak megtenni. Igen, a minőségi és maradandó zenét, melyet nehéz felülüberelni - ennyi év után is. De lehet, hogy én tévedek?



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 alestorm    intercom    in mourning    alcest    fleshless    between the buried and me    tilos az Á    azfeszt    a lány és a farkas    emmure (usa)    díva    whispered    nasmith    sturle dagsland    war is the answer     zoolander 2    monolith    alter bridge    angerseed    bécs    pet shop boys    footlose    kruder & dorfmeister    buried in verona    korzus  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!