hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. január 22. csütörtök   17:31
nincsen hozzászólás

szerző: Eugene
The Filth Fest
2008. december 9., Budapest – Petőfi Csarnok

  Stílusok kavalkádjának is tűnhetett a Petőfi Csarnokban lezajlott Filth Fest, ám mivel a megjelentek mind az adott irányzatuk élmezőnyébe tartoznak, így egy ízletes zenei lakoma kerekedett ki a fesztiválból.
  
  Még két koncertet fogok tőlük látni idén, csodát nem várok, csak remélek írtam még anno a Undead Festival-os Septic Flesh koncert kapcsán. Nos, abból a két koncertből csak egy lett, így a görög metal csapat esélyei is a felére csökkentek a csodateremtésre. Mindenesetre jó előre húzódtam a teremben, és úgy fél év elteltével már egyáltalán nem vártam tőlük, hogy régebbi nótákat is előszedjenek, és Sotiris esetleg megjelenjen a színen. Ezek közül egyik sem történt meg, a komolyzenei introval nyitó csapat ezúttal is a két utolsó lemez (Sumerian Daemons, Communion) dalai közül csemegézett a borzas hajú kisegítőgitárossal, azzal a különbséggel, hogy itt szűkebb idő állt rendelkezésükre, és ezúttal a hangzásbeli körülmények is kifejezetten a zene érthetőségét szolgálták. Az új, többnyire gyors szerzeményekkel már teljesen megbarátkoztam az eltelt hat hónap alatt, így a Communion vagy éppen a We The Gods alatt vadul tekertem a fejem, de én elsősorban az olyan hangulatos, remek gitárdallamokat hallom szívesen tőlük, melyek az Anubis és a Persepolis alkotóelemei. Mivel utóbbi számok is elhangzottak, abszolút jó szájízzel hagytam ott a színpad előterét, csak Spiros Are you ready, fuckers? hangulatkeltése rontott az összképen, ez véleményem szerint nem illik az általuk képviselt zenéhez.
  
  A portugál Moonspell-hez úgy 6 éve nem volt szerencsém élőben, úgyhogy önmagában már ez a tény is a Petőfi Csarnokhoz vezérelt volna. Ám idén kiadtak egy olyan jól sikerült lemezt Night Eternal címmel, amivel már egészen közel kerültek a velük kapcsolatban etalonként emlegetett Irreligious albumhoz. Ez a tény pedig bizonyítékul szolgált számomra, hogy a setlistben sem lesz sok hiba. A várakozást enyhítendő a rajongótábor az archaikus képkeretbe foglalt kivetítőről informálódhatott az új Moonspell DVD-megjelenéséről, valamint csodálhatta az egymást váltogató animációkat, mígnem végül sötétbe borult a színpad, és megjelent az öt portugál úriember. Az új lemez címadójával remek alapot szolgáltattak a fellépésük további részére, egyúttal kiderült, hogy Fernando Ribeiro most nem fogja túlzásba vinni a teatralitást. Egyszerű kabát-póló-farmer kombinációt viselt, és a mikrofonállványra sem voltak extra díszek felaggatva. Persze nem ő lett volna, ha nem vezet elő pár rá jellemző széles gesztikulációt, grimaszt, de ezek csak az adott dal hangulatának kiemelését hivatottak szolgálni (akárcsak a kivetítőn megjelenő képek, animációk), a felesleges színpadiasságot mellőzte. Némi újkori kalandozást (értsd: az új albumba és az azelőtti Memorial-ba való belekóstolást) követően, szép lassan átvették a szerepet a régi nóták, amelyek (szerencsére) állandó tartozékai a fellépéseiknek: Opium, Ruin & Misery, Vampiria, Alma Mater, Full Moon Madness, így szép sorjában. Természetesen ezek alatt a közönség még lelkesebb lett, a terem szinte egy forrongó katlanná változott, mint utóbb kiderült, ezalatt az 5 szám alatt hágott tetőfokára a hangulat az este folyamán.
  
  A Gaahl vezette Gorgoroth esetében nem lehetett várni, hogy a hallgatóság ugyanolyan szenvedéllyel viselkedjen, mint a Moonspell alatt a nyers, jéghideg black metal viszont garantálva volt, új felállás ide - Infernus oda. Mikor az átszerelési szünetben négy kereszt felállításra került a színpadon, mindenki számára világossá lett, hogy némi színpadi mutatvánnyal is készül a norvég alakulat, és lám: két-két pucér nő és férfi foglalta el a helyét a kereszten, fejükön fekete csuklyával. Több vizuális extrémitással nem szolgáltak, ehelyett marcona módon végigdarálták a rendelkezésükre álló szűk órát, emlékezetes momentumok nélkül. Az elhangzott számok ismeretében ez teljes mértékben érthető, jórészt a szürke Ad Majorem Sathanas Gloriam-ról és a Twilight Of The Idols-ról mazsoláztak Gaahl-ék. Az amúgy is egy örvénylő masszaként jellemezhető muzsika a hangzás gonosz voltából élőben még kaotikusabb jelleget öltött, olyannyira, hogy csupán a féktelensége ellenére is fogós Wound Upon Wound, valamint a Sign Of An Open Eye és a Teethgrinding maradt meg bennem, lassabb, kimértebb voltuk miatt. Ez pedig kevés, mint abban a bizonyos sorozatgyilkosban a jóindulat. Ezt a közepes teljesítményt csak az Antichrist EP teljes lejátszása javította volna fel számomra, de mivel ez (természetesen) nem következett be, maradt a szenvtelen konstatálása a színpadon történteknek. A Moonspell esetében kellemesen eltelt a szűk egy óra, a Gorgoroth fellépése alatt viszont ólomlábakon járt az idő, a végére már komoly önmérséklet kellett az ébren maradáshoz
  
  hiszen hátra volt a est főattrakciója, legalábbis a plakát szerint. Dani és bandája mostanában rendszeresen jár Magyarországon, úgyhogy az lett volna a meglepő, ha ezúttal nem látogatnak meg minket. Azt nem lehet elvitatni a Cradle Of Filth-től, hogy milliméter pontossággal megtervezik a koncertjeiket, ezzel párhuzamosan viszont mintha egyre kevesebbet törődnek a zenével. Magyarán ez a fellépésük is többet adott a szemnek, mint a fülnek: a színpadon peregtek az események, nemigen lehetett unatkozni, kár, hogy a zene nem állt analógiában a vizuális oldallal. Dalaik ugyan meglehetősen rétegzettek, összetettek, de pár kivétellel híján vannak a fülben megragadás képességének. Pechemre ezek közül kevés hangzott el, így jórészt Dani fület kikezdő sikoltozása hallatán csóválhattam (rosszallóan) a fejem. A kezdeti szkepticizmusom ellenére a látványelemeknek köszönhetően végig a koncertteremben tartózkodtam, ám az utolsó hang lecsengését követően mintha mindent elfelejtettem volna, ami az azt megelőző egy órában történt hangtani szempontból.
  
  Felemásra sikerült ez az esemény, míg a Septic Flesh és a Moonspell jól teljesített, a Gorgoroth és a Cradle Of Filth véleményem szerint nem szolgált rá a kettős headliner szerepre. Hát, ilyen is vanSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2022. január 28.
Martha Argerich és Mischa Maisky kamaraestje
2022. január 29.
Gojira, Alien Weaponry, Employed To Serve a Barba Negra-ban
2022. január 30.
2022-ben Accept, Phil Campbell and the Bastard Sons, Flotsam & Jetsam a Barba Negra klubban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
EFOTT 2021.
Myrath, Eleine
Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves
Marko Hietala, Oceanhoarse
Dream Theater
Darkest Hour, Fallujah, Bloodlet, Une Misére, Lowest Creature
Vinnie Moore
Sabaton, Apocalyptica, Amaranthe
 kiemelt 
KORN
  
A KORN megváltoztatta a zeneivilágot, egy új műfajt hívott életre, és a zenekar tartós sikere igazolta a kultúrtörténeti pillanat létrejöttét

TOOL, Brass Against
2022-ben Budapesten a OneRepublic
Joe Sumner, Sting (My Songs)
Scorpions - Rock Believer World Tour
 friss hozzászólások 

Elmarad a Zakk Wylde´s Black Label Society fellépése (1)
Kókler (1)
Nincs menekvés! “I’m Gonna Get You” címmel megérkezett a Bengal második videoklipje (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lovreck    grand mexican warlock    tobias sammet    funerus    larsen    gio geraca    nvyllund    fuwdo    queensryche    a kutya vacsorája    megaagy    richie kotzen    for good    brendan fraser    esti kornél    ryan reynolds    beyond the black    jinjer    rózsaszín pittbull    tim burton    grave maker    gedeon    krinolin    privilegivm    crossholder  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2022 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!