hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. február 10. kedd   10:27
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Iced Earth, Saxon a Pecsában
2009. február 19, Petőfi Csarnok

  A heavy metal világának két meghatározó bandája teszi tiszteletét február 19-én a Petőfi Csarnokban. Az amerikai Iced Earth most úgy látszik, nagyon a magyar rajongók kedvébe akar járni, hiszen 1998 óta adós nekünk a csapat egy koncerttel, amit végre-végre, az idei Sziget fesztiválon törlesztettek is. A rajongás mértékét és a lemezeladást azonban olyannyira sikeresnek értékelték, hogy 2009-ben is láthatjuk a bandát, ezúttal a Petőfi Csarnok színpadán.
  A floridai Iced Earth az egyik legjelentősebb bandája annak a stílusnak, amit ma US-power metalnak nevezünk. Vagyis ami az európai irányzattal ellentétben nem csak a sebességlázra, hanem az összetettségre, némi monumentalitásra, epikusabb dalokra alapul. Az Iced Earth története Jon Schaffer gitáros köré épül, aki csapat főnöke és fő dalszerzője. Először Purgatory néven alakultak meg, aztán váltottak Iced Earth-re. Az első, azonos című lemez 1991-ben került kiadásra, Gene Adam énekével, Randall Shawyer-rel szólógitáron, Dave Abell-lel basszuson, és Mike McGill-el a doboknál. A felállás sűrűn válaltozott, Jon Schaffer újabb és újabb zenésztársakat próbált ki. A következő lemezen, az 1992-es Night Of The Stormraider-en már John Greely énekelt, akit néhány piszkos ügy miatt rövidesen kirúgtak a bandából.
  
  Az 1995-ös Burnt Offerings lemezen mutatkozott be Matthew Barlow, aki elődeihez képest minőségi cserét jelentett volt a frontemberi poszton. A hatalmas vörös sörénnyel megáldott Barlow képességei és kiállása (és persze Schaffer kiváló nótái) nagy szerepet játszottak abban, hogy a banda egyre nagyobb ismertségre tett szert.
  Az áttörést talán az 1996-os The Dark Saga lemez hozta meg, a legerősebbnek pedig általában a rá következő Something Wicked This Way Comes albumot tartják. A 2001-es Horror Show lemezre sikerült talán a legprofibb felállást összehoznia Jon Schaffer-nek, a basszusgitárt Steve DiGiorgio kezelte, a doboknál Richard Christy ült, szólógitáros pedig Larry Tarnowki volt.
  
  A 2001-es WTC elleni támadás olyannyira kihatott Matthew Barlow-ra, hogy 2003-ban elhagyta a csapatot, hogy a rendvédelem oldalára álljon. A helyére ugyan az adottságait tekintve képzettebb Tim „Ripper” Owens érkezett, sok rajongó azonban nem fogadta el az Iced Earth jellegzetes hangjának pótlásaként. 2004-ben egy kiváló lemezt szállítottak le Glorius Burden néven, majd pedig Schaffer úgy döntött, hogy megírja a legendás Something Wicked album folytatását, ami végül is két nagylemeznyi anyagot eredményezett. A Framing Armageddon (Something Wicked Part I) 2007-ben jelent meg Ripper hangjával, azonban egy váratlan húzással Matt Barlow visszakerült az Iced Earth soraiba, és a The Crucible Of Man (Something Wicked Part II) már az ő hangjával szólalt meg.
  Schaffer és Barlow tehát újra egymásra talált, kiváló koncertjüket pedig már át lehetett élni a Szigeten. Hasonló élménnyel vár február 19-én a Petőfi Csarnok, ahol az Iced Earth a legendás régi dalok mellett az újabb szerzeményekből is ízelítőt fog nyújtani.
  
  A Saxon gárdája már öreg motorosokból áll, hiszen a csapat 1977-ben alakult, tehát a heavy metal születésében nagy szerepet vállaltak. Biff Byford énekes és Paul Quinn gitáros maradtak már csak az eredetileg Son Of A Bitch néven futó felállásból. A Saxon karrierjének csúcsát a ´80-as évek jelentették, akkor jelentek meg azok a heavy metal alapműnek számító lemezek, mint a Wheels Of Steel, Strong Arm Of The Law, Denim And Leather.
  Az Egyesült Királyságban már nagy hírnévnek örvendett a csapat, de az USA piacára még nem sikerült betörniük. Turnék a Motörhead, Mötley Crüe, Iron Maiden oldalán ugyan tovább hirdették a Saxon nevét, ám a Carrere kiadótól az EMI-hez való áttérés kissé megakasztotta a banda szekerét. Sorra érkeztek az újabb és újabb lemezek, mint a Crusader, Innocence Is No Excuse, Rock The Nations, Destiny, a turnék során pedig a Saxon bejárta a világot.
  
  A Virgin kiadóhoz való átnyergeléssel újabb sikeres lemezeket adott ki. 1992-ben jött a Forever Free, 1995-ben a Dogs Of War, 1997-ben az Unleash The Beast, 1999-ben Metalhead, ezekkel a kiadványokkal a csapat újra sikert sikerre halmozott. A 2000-es években sem kopott semmit a Saxon nagyszerűsége, megbízható színvonalú és stílusú lemezeket kaptunk tőlük minden esetben. A Killing Ground, Heavy Metal Thunder, Lionheart, Inner Sanctum után 2009-ben jelenik meg az Into The Labyrinth lemez, vagyis újabb Saxon himnuszokkal bővül a heavy metal történelem.
  
  A Saxon legutóbb 2003 decemberében járt nálunk, Doro társaságában adtak felejthetetlen, karácsonyi hangulatú koncertet. Most az Iced Earth-szel vállvetve járják Európát, és 2009. február 19-én a magyar rajongóknak is bemutatják az Into The Labyrinth lemezt. Jegyek 5800/6500 Ft-ért kaphatók, kezdés 19.30-kor.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mastic scum    bandanas    killswitch engage    cataract    the last felony    titanic 3d    megaagy    infected mushroom    bookmarks    amott    blessthefall    krapulax & bellepomme    ghostpoet    cripper    pro-pain    polod    lies    tracer    kowalsky meg a vega    halocene    apey acoustic    infected rain    stolen beat    drech mihály    sárkányvadászok  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!