hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2008. november 11. kedd   16:16
nincsen hozzászólás

szerző: NegativeArt.Hu
New Model Army koncert a Ráday Pubban
2008. november 14., péntek 20:00 Ráday Music Pub - Budapest

  Justin Sullivan immár 28 éve csavarog a világban. A New Model Army alapító-vezetője az elmúlt évtizedekben egy rövid időszakot eltekintve mindig a maga útját járta, fityiszt mutatott a profi zeneiparnak és médiának, ám mindezek ellenére sikerült meghatározó munkásságot elérni: a New Model Army zenéje az egyik láncszem a régi punk rock és a post punk, goth zenék között, amúgy meg nem más, mint pörgős, vidám dalok összessége, melyek még mindig alkalmasak egy jó bulira. A Sziget fesztivált háromszor is megjárt együttes november 14-én ismét Budapestre érkezik, és a Ráday Music Pubban lép fel, a szlovákiai Last Days Of Jesus társaságában, a Gelka által prezentált afterparty előtt.
  
  ”We are old, we are young, We are in this together / Vagabounds and children, (are) Prisoners
  forever
” (New Model Army - Vagabonds)
  
  A dolog bizony így kerek: egy örökifjú, befutott és több mint negyedszázada működő rockzenekart láthatunk novemberben egy nemrég megújult, évtizedes múltra tekinthető rock klubban, Budapest egyik legfrekventáltabb környékén.
  
  A New Model Army az a bizonyos legendás, globális-undergorund kultuszbanda, melyet Justin Sullivan alapított 1980-ban Bradfordban - ők legalábbis így állnak saját maguk sokoldalúságához. Műfajukat talán a beskatulyázhatatlan jelző írja le a legtalálóbban, mert mire az ember találna nekik egy megfelelő besorolást, általában kiadnak egy újabb lemezt, és dobhatjuk sutba a meghatározásunkat.. az viszont árulkodó, ha a szigetországi zene fejlődésének vonalába próbáljuk elhelyezni őket. Kezdetben elsősorban a régi punk rock, valamint az úgynevezett northern soul (középtempós, ritmikus afro-amerikai soul zene, mely a ´60-as években nagy népszerűségnek örvendett Észak-Angliában) inspirálta a New Model Army-t, no meg persze a kor puskaporos hangulata... ők pedig aztán nagy hatást gyakoroltak a korszak postpounk, folk-rock, politico-rock és goth zenéire.
  
  Csavargók - talán ez a kifejezés fogja meg leginkább a borzas, kissé hobo kinézetű (még az egyik foga is hiányzik) frontember hangulatát: Sullivanék az elmúlt évtizedek alatt csináltak 10 lemezt, össze-vissza turnézták a világot, miközben tulajdonképpen tettek arra, mit is csinál a többi zenekar körülöttük, és hogy miket is írnak abban a bizonyos „Nagy Könyvben”. Eleve: eredetileg csak azért álltak össze, hogy játszanak két bulin egy bradfordi kocsmában... ez lett belőle. Ennek ellenére sem tűntek el a süllyesztőben, sőt képesek szinten tartani rajongói bázisuk méretét: 1999-ben például a Sziget Nagyszínpadán bizonyíthattak.
  Igazából nem is zenekarként, inkább afféle szervezetként szeretik meghatározni magukat - erre utal hivatalos weboldaluk .org kiterjesztése, és ezt támasztja alá a köréjük épült, holdudvar jellegű összművészeti mozgalom, melybe az általuk inspirált zenekarok ugyanúgy beletartoznak, mint a szövegeiket, képi anyagaikat előállító írók, művészek közössége és alkotásai.
  
  2007 augusztusában High címen adták ki tizedik stúdióalbumukat, természetesen ezt is saját kiadójuknál, önállóan megszervezett, független cégekből álló terjesztői hálózattal. A munkálatokat a Rolling Stones, a Killing Joke és Jimmy Cliff oldalán is megfordult producer, Chris Kimsey segítette, és az elmúlt idők legdallamosabb és leginkább gitárorientált NMA-lemezét hozták össze. A megjelenést követő három hónapban 16 országba jutottak el több kontinensen, idén pedig már nagy sikerrel megjárták az Egyesült Államokat - igaz némi nehézségek árán, mert elsőre visszautasították a vízumkérelmüket, de egy csavargó persze ilyesmitől még nem esik kétségbe. Nyáron aztán az európai fesztiválokon tették tiszteletüket, most novemberben pedig Budapest is sorra kerül. Szintén fellép a szlovák The Last Days Of Jesus, mely Európa egyik legeredetibb postpunk bandája, klasszikus, 80-as évekbeli atmoszférába illesztett modern hangmintákkal és alapokkal. Az együttes több, mint 10 éve adja a világnak ezt a kivételes deathrock zenét, aminek goth hangulatához az erőteljes, sokkoló sminkek is hozzá tartoznak.
  
  A frontember Mary0 és csapata kritikus, ironikus szűrőn át olvaszt magába és zenéjébe valami nyers, ősi őszinteséget, újszerű hangzást adagolva mindehhez. A szlovák zenekar lélegzetelállító módon önti a világra különleges elképzeléseit, változatos képekkel, irritáló kétarcúsággal. Egy nagyon ízes és pikáns keveréke a szarkazmusnak, és keserűségnek, ami hangzásvilágukat adja
  
  A két rendezvény után a hazai színtér meghatározó alakja, Gelka válogatja majd az afterparty zenéit. A koncertre jegyek elővételben is kaphatók, országszerte a Ticketportal üzleteiben, és a www.ticketportal.hu weboldalon.
  
  New Model Army, The Last Days Of Jesus koncertek
  afterparty: Gelka
  Belépő: 4500 Ft.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

New Model Army

The Last Days Of Jesus

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 beady eye    manu chao    lourdes    the bulletmonks    sigma    ralph fiennes    vagy     luis fonsi    steven spielberg    ignea    sepultura    no doubt    simpsons    ray charles    gutted    prostitute disfigurement    soilwork    hemlock    dr. living dead    tranker kata    a végső állomás    august strindberg    venom inc    karma to burn     christoph waltz  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!