hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2002. június 29. szombat   14:53
nincsen hozzászólás

szerző: mogyoro
ZED! Fesztivál 2002 A borús második nap
2002 június 26-30, Kecskemét

   A második reggelünket egy oly jó kiadós reggelivel kezdtük, hogy részemről már nem is gondoltam aznap többet a táplálkozásra, egy röpke perc kivételével, mikoris egy sajtos-tejfölös lángost tömtem magamba vacsora gyanánt.
  
   Aznapi programok egy „kicsit” káoszba vesztek, mivel Kecskemét önkormányzatához állítólag százával érkeztek a lakossági telefonok az első ZED!-es nap után, és az illetékes emberek ennek hatására korlátozták a programok idejét éjfélre (a nagyszínpad esetében tizenegyre).
  
   Az éppen koncertjét befejező Narco Polo-ra értem a Bomba! sátorba, így éppen az összecsomagoloó zenekarral sikerült is pár szót váltanom. Na majd legközelebb fürgébb leszek (talán az EFOTT-on). Utánuk a szarvasi illetőségű Orion koncertjét élveztem végig. Amúgy a zenekarok ezen a színpadon sajnos erősen csökkentett játékidőt kaptak, mivel a nagyszínpadról a Nyers-et és a Freshfabrik-ot átrakták erre a színpadra. Mellesleg jegyzem meg, hogy részemről nem is igazán kedvelem a nagyszínpadokat, olyan nagy távolság van ilyenkor a közönség és az előadó közt. Sokkal hangulatosabb egy kissebb pódiumon való fellépés, így megmarad némi kontaktus a két szereplő közt.
  
   A három órakkor kezdődő Fanzinek Találkozóján mint csak megfigyelő voltam jelen, tavaly szerepeltem egy ilyenen, derészemről nem aratott túlzott sikert a dolog akkor. Az idén most itt inkább a keményebb fajsúlyú magazinok tanakodtak és osztották meg a vihar elől a Zenészfórum sátorba menekülőkkel tapasztalataikat és terveiket. Így itt volt a HeavyMetal.hu, a VOL10, a RockGyémántok, kis késséssel érkező Heroes és egy nem igazán magazin mind inkább promociós/koncertszervező NegativeArt. A fél órával később kezdődő program közepén, mint írtam volt, kissebb vihar dülöngéltette az egész sátrat előre vetítve az esti rossz időt. A NegatveArt-os amikor éppen átvette a mikrofont éppen hatalmas széllöket remegtette meg a sátrat és a válaszolás helyett megjegyezte: „most akkor meneküljünk?”.
  
   Ezt követően visszaindultam a Bombá!-ra, gyorsan elsietve a BackIIBlack nagyszínpadi koncertje mellett ahol alig két tucat ember tolongott az óriásszínpadnál. A B! színpadon éppen a Zuzu együttes zuzúzta a hangszereket. Itt összeakadtam pár ismerőssel és velük együtt vártuk ki a Galapagos koncertjének kezdetét. Ezt követően siettünk a Zenészfórum sátorhoz ahol is a kiadókkal beszélgetett volna M. moderátor, de szervezési hiba miatt ez valahogy meghiusúlt. Gyorsan átnyergeltünt a nagyszínpadhoz ahonna slágssssn is Ganxsta Zollee-ékat hallottuk nyomulni. Éppen kerültük volna meg a színpadot hátulról, mikoris hirtelen végeszakadt a számnak és elköszöntek a közönségtől... na eyt is jól lekéstük...
  
   Így hát jobb dolgunk nem lévén átmentünk a Kispál csöndesülősre a MultiCafe-ba. Itt ért egy nagyobbfajta meglepetés miszerint ebben a sátorban nem szabad fényképezni/filmezni és bármilyen vizuális képrögzítési tevékenységet folytatni. Kissebb utánajárás után megtalálva az illetékest végre valamennyire megvilágosodtunk, hogy az egész MultiCafe belseje tulajdonképpen egyfajta zárt cigarettareklám, ezért adnak pl piros karszalagot minden belélő illetőre s ezért nem is léphet be elvileg 18 év alatti egyén a sátorba ( lásd: a magyar reklámtörvény cigarettákra vonatkozó passzusa). Azért írom, hogy csak elvileg mert ezen a Kispi csöndesülős bulin, hogyismondjam, volt pár korhatár alatti néző... Ja és persze volt két-három videókamerás is és vagy egy tucatnyi embernél láttam fényképezőt működés közben... na erről ennyit. A Kispál koncert amúgy bocsánat, hogy is mondjam, szóval nem volt valami izgalmas, az egy nappal azelőtti Nyers „bedugatlan” előadása valahogy sokkal jobban megfogott. Lehet hogy az aznapi Budapesti Búcsú-s koncert miatt egy kissé lefáradtak? Beállás ZED!-en, utazás és beállás Pesten, vissza a ZED!-re és koncert utána meg irány vissza Pest és ott is koncert... Így hát nemsokára ott is hagytuk a láthatóan fáradt előadókat és kerestünk valami érdekfeszítőbbet.
  
   Az Anima Sound System koncertjére megérkezve már eléggé rosszra fordult az időjárás, ennek ellenére ottmaradtunk egy picit hallgatva őket. Játszottak egy új számot is aminek most hirtelen nem ugrik be a címe, vagy lehet, hogy még nincs is?

   Az időjárás ezt követően nem kegyelmezett a ZED!-eseknek, mivel nagyon csak rákezdett az égi áldás, erős nagy cseppek formájában. El is mentem az esőkabátomért, melyet valamilyen hátsó megérzés alapján csomagoltam be szerdán indulás előtt. A MultiCafe-ba visszamenekülve, ahol is éppen kissebbfajta zsúfoltság kezdett alakot ölteni, a sok megázott, kintről berohant ember miatt. Itt még mindig a Kispál-ék nyomták. Hátul elborozgatva és elkávézgatva a zuhogó eső alatti perceket vártuk a Zagar-t melyre a Yonderboi-ból ismert szintis srác miatt voltunk kíváncsiak. Miután az égből hulló valami intenzitása alább hagyott, elmerészkedtünk megtekinteni Ákos-t. Őszintén mondva nekem a koncerten bejött Ákos. Legalábbis az a két-három szám, amit volt időm meghallgatni belőle. Ugyanis 9 órakor az új program szerint a Partner rádió színpadán kezdődött at Insipid, de „csak” a Csótányokat hallgathattuk meg a csúszás miatt. Amúgy ennél a színpadnál átutazóban sokszor jártunk a fesztivál alatt, lévén, hogy közel volt táborhelyünkhöz.
  
   Itt lépett fel aznap a Meztelen Ebéd is, melyről a zenekar a következo képen nyilatkozott nekünk utólag e-mailben (Gajdácsik Adrián):
  
   „Ezen a koncerten nem éppen a maximumot nyújtottuk, főleg rajtunk kívül álló okokból (a leszakadó zápor kezelése, illetve feltételek hiánya, az utóbbiról nem írnék, nem akarok én senki se fikázni...). Ihi, a másik gitárosunk egyébként Tajvanon üti mostanában agyon az időt, és az új kisegítő gitáros srác, Bíró Jani nem igazán tudta leküzdeni a lámpalázát, amire még egy szívlapáttal rátett a húrszakadás is. Zeneileg egyébként szerintem nem igazán változtunk, talán az lehet az eltérés oka, hogy a koncerteken mindig egy kicsit másképp játszuk a számokat, nem ragaszkodunk az egyszer már rögzített változathoz. Mondjuk Dorka mint énekes fényévekkel van előttem és nyilván Burg pörkassönölése is hozzátesz olyat a hangzáshoz, ami a lemezről még nem jött (nem is jöhetett) le. Egyébként próbatermi jammelések során elég sok a manapság oly divatos funky téma - ez nálunk már a kezdetektől fogva így van - , úgyhogy a következő anyagunk szerintem biztosan más lesz majd mint a legutóbbi. Addig azonban be kell érnetek a Föld Kávéházzal...:)”
  
   Innen a Nyers „hagyományos” koncertjére siettünk. Jó volt, rövid volt - és az unplugged jobban beindított. Ott nem kellett ennyire sietni a végével, itt igen.
  
   Most nem tudom pontosan mikor, melyik koncert után vagy előtt, de elkaptuk az újra koncertező Neo-t is. A műsor első részében az új anyagukat játszották, erre következtetek abból, hogy nem voltak ismerősek a számok. Az eddig csak néha vendégként fellépő Szűcs Krisztián (HS7) szerepe láthatóan nagyon megnőtt az új dalokban. Remélem most nem dobálnak meg virtuális kővel a tisztelt Neo rajongók, de szerintem egy picit túl nagy szerepet adtak most neki, nem mintha bármi kifogásom lenne Krisztián személye ellen. Sőt! Viszont így most kicsit egy bizonyos általam nagyrabecsült brit állatkereskedő fiúk által alkotott szintipop párosra emlékeztetett az összhangzás. Bár lehet, meg kéne hallgatnom a lemezt is, hogy kerek véleményem lehessen az egészről. Azért a koncert második felében előkerültek a régi, jó slágerek mint például az Aiiaiiiyo...
  
   Átmenetnek a Partner rádiónál hallgattunk egy kis Publo Hunny-t is, és eközben security-s segítséggel eltávolítottam a sátramba beköltözött ismeretlen, kétméteres kopasz, részeg óriást, majd a FreshFabrik időkorlátozás miatti 40 perces koncertjével zártam az estét. Hát igen. A fiúk tudják hogyan kell jó bulit csiholni íly mostoha körülmények közt is, mint ez a időkorlátos-programváltozásos-költözködős is volt. Egyszerűen lehengerlő volt a féltizenkettő előtt pár perccel kezdődő program egésze. A sátor dugig emberekkel, a hangulat fergeteges, a zenekar professzionálisan és egyben nagyon nyersen előadott számaival végülis megkoronázta ezt a napom. Nagy-nagy köszönet érte!
  
   Még egy nap hátra van. Mikor e sorokat írom, az utolsó nap délelőttjén, a helyi lapok a ZED! Fesztivál Kecskemétre gyakorolt rossz hatásával van tele. Nyolc éve, az EFOTT után már kitíltották az ilyen „közizlésromboló” rendezvényeket, s most ennek a határozatnak a feujítását tervezik. Minden város tiltakozik a fiatalok szórakozása ellen? Vagy csak az öregeket zavarja? Akkor kéne magyarnóta színpad, s minden meg van oldva.:)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. október 16.
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
2024. október 18.
Within Temptation: meghirdette 2024-es turnéját a zenekar, Budapestre is ellátogatnak
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Northlane, Novelists, Ten56. - A metalcore újjászületése a Dürerben
Quimby a Budapest Parkban
Overkill, Angelus Apatrida, One Machine
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
 kiemelt 
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
  
Ősszel megjelent, Memorial című lemezét mutatja be október végén Budapesten a Soen

Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 búvópatak    corey taylor    the subways    silenos    scarify    rosa parks    asian dub foundation    doro pesch    the prodigy    Új látásmód fúzió    the wailers    eva mendes    christina applegate    faces of suffering    abandon all hope    unearth    therapy?    leprous    haelo    the carbonfools    cloud 9+    guns ’    devourment    the wall street    venom  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!