hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
magazin [fotókiállítás]  2008. november 7. péntek   12:49
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Képmutogatók 2. a látás kultúrtörténete Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban
2008. november 11 - 2009. január 4. Mai Manó Ház - Budapest

  Megnyitó: 2008. november 10. (hétfő) 18 óra
  A vendégeket köszönti: Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza Kht. ügyvezető igazgatója és Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója
  A kiállítást megnyitja: Kincses Károly fotómuzeológus
  
  Az emberek tízezer, ötszáz de még öt évvel ezelőtt sem úgy látták az őket körülvevő világot, mint ma. A szem és az agy megtanult látni, egyre bonyolultabb áttételek során is felismerni a valóság elemeit, bármilyen formában is jelenjék az meg. Kiállításunk ebből a folyamatból mutat meg valamit. Képnézési formákat és szokásokat idézünk fel, optikai és egyéb eszközöket gyűjtöttünk össze a Napfényműterembe, a fotográfia feltalálása előtti és utáni évekből. A kiállítás első részét 1998-ban a Magyar Fotográfiai Múzeumban rendezte meg Kolta Magdolna és Munkácsy Gyula. Új kiállításunkkal a három esztendeje elhunyt, most 50 éve született Kolta Magdira emlékezünk, továbbá kiadjuk új, bővített formában az általa írt Képmutogatók A fotográfiai látás kultúrtörténete című könyvet, magyarul és angolul, hogy ez a páratlan munka mindenki számára hozzáférhető legyen.
   (Kincses Károly fotómuzeológus)
  
  Képmutatók 2 . A látás kultúrtörténete
  Kolta Magdolna (1958-2005) emlékére
  
  Azt gondoljuk, hogy az emberek tízezer, ötszáz és öt évvel ezelőtt sem úgy látták az őket körülvevő világot, mint ma. A szem megtanult látni, egyre bonyolultabb áttételek során is felismerni a valóság elemeit, bármilyen formában is jelenjék az meg.
  Kiállításunk ebből a folyamatból mutat meg valamit.
  
  Kiindulópontunk, hogy a fotográfia (ill. a mozgókép) feltalálása hosszú kultúrtörténeti tanulási folyamat végeredménye. A természeti népek fiai még évtizedekkel ezelőtt sem voltak képesek a róluk készült fényképet önmagukkal azonosítani. A tanulás során az európai ember bensőséges viszonyba került a képi ábrázolásokkal, elfogadta és igényelte a háromdimenziós valóság kétdimenziós megörökítését, illetve a világ mozgásának imitációját. E kultúrtörténeti folyamatban egyaránt szerepet játszottak a tudomány képviselői (az optika, a vizuális eszközök fejlődésével) és a populáris kultúra (vásári mutatványosok, vizuális játékok, szabadidős szórakozásformák). Mai képfaló világunk polgáraként alig elképzelhető, micsoda varázsa volt a képnek egy-két évszázaddal ezelőtt. A képekkel, festményekkel - kezdetben szinte kizárólag szakrális ábrázolásokként - találkozó köznép áhítata az érintésközelbe kerülő képek iránt, a legkülönbözőbb alakban megjelenő képmutogató produkciójának népszerűsége, nem kisebb jelentőségű kulturális átalakulás bizonysága, mint az írás sokat emlegetett Gutenberg-féle forradalma.
  
  A kiállításon a Magyar Fotográfiai Múzeum optikai különgyűjteményének anyaga mellé sorakoztatjuk az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár optikával kapcsolatos tárgyait és más közgyűjtemények, magángyűjtők, kortárs alkotók e témába vágó tárgyait is.
  A kiállítás foglalkozik a szem, a látás törvényeivel, a fénytan megértését szolgáló eszközökkel, a camera obscurával, a vetítés laterna magicától a mesediavetítőig terjedő életrajzával, a legkülönfélébb mozgásimitációkkal, a térélmény képi imitációjával, a transzparens képek nyújtotta különleges hatásokkal.
  
  A kiállítás első részét 1998-ban a Magyar Fotográfiai Múzeumban rendezte meg Kolta Magdolna és Munkácsy Gyula. Mostani kiállításunkkal az azóta fiatalon elhunyt Kolta Magdira emlékezünk. Kiadjuk új, bővített formában az általa írt Képmutogatók A fotográfiai látás kultúrtörténete című könyvet, s ezt a páratlan művet most lefordítjuk angolra, hogy határainkon túl is kifejthesse hatását. A két kötet bemutatójára decemberben kerül sor. (Kincses Károly fotómuzeológus)
  
  A kiállítás megtekinthető: 2008. november 11 - 2009. január 4. minden hétköznap 14-19 óra, hétvégén 11-19 óra között.
  
  A Képmutogatók 2. A fotográfiai látás kultúrtörténete című kiállításokhoz kapcsolódóan nagyszámú programra kerül sor a Mai Manó Házban. A december 6-7-i Képmutogatók Hétvégén családi programokkal, a reneszánsz jegyében szervezett múzeumpedagógiai és egyéb interaktív foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, előadásokkal és koncertekkel, látványos fényképezési attrakciókkal, a legkisebbeket bábosokkal és egyéb látványosságokkal várják a látogatókat.
  
  Részletes program:
  Képmuutatók hétvége - kisebbeknek és nagyobbaknak
  
  December 6-7. (szombat-vasárnap)
  Mindkét napon 11 és 16 óra között utazás a camera obscurává alakított busszal és a fordított világ nézegetése az Andrássy út - Nagymező utca sarkán, illetve a Millenáris parkjában álló camera obscura szerkezetben.
  
  December 6. (szombat)
  11.00-17.00 Kreatív gyerekfoglalkozások a Manufaktor Műterem közreműködésével. A Manufaktor Műterem kiállítási anyagában perspektíva trükköket, rafinált papírrétegeket használó könyveket, papírszínházakat, valamint káprázatot szülő árnyékfüzeteket találnak a látogatók. Több papírjáték kipróbálható és megvásárolható a kiállítás ideje alatt. A kiállított tárgyak között lesz egy szabadon működtethető, speciális vetítőgép is, melynek segítségével az érdeklődők egy japán népmese egyszerre 2 és 3 dimenziós univerzumában bolyonghatnak.
  11.00-17.00 Bábakukucs - a Bábakalács Bábszínház kandika színháza
  14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel
  17.00 Képmutogatók tárlatvezetés Laczkó Péter vándorfényképész közreműködésével
  
  December 7. (vasárnap)
  11.00-17.00 Kreatív gyerekfoglalkozások a Manufaktor Műterem és Arany Gold Zoltán közreműködésével. A Manufaktor Műterem kiállítási anyagában perspektíva trükköket, rafinált papírrétegeket használó könyveket, papírszínházakat, valamint káprázatot szülő árnyékfüzeteket találnak a látogatók. Több papírjáték kipróbálható és megvásárolható a kiállítás ideje alatt. A kiállított tárgyak között lesz egy szabadon működtethető, speciális vetítőgép is, melynek segítségével az érdeklődők egy japán népmese egyszerre 2 és 3 dimenziós univerzumában bolyonghatnak. Arany Gold Zoltán a vetítőgép ősének, a zootropnak a működését szemlélteti gyerekek bevonásával.
  18.00 Meglepetés produkcióSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2020. április 2.
Full Of Hell & Primitive Man - Elhalasztva
2020. április 3.
A legendás The Mission két éjszakára visszatér Magyarországra (Dürer Kert - Budapest)
2020. április 5.
Wrekmeister Harmonies- Elhalasztva (Dürer Kert - Budapest)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon
Müpa-élmény otthon – március 25-től indul a Müpa Home közvetítéssorozat
Távoktatás: ingyenessé tették a vizsgáztatáshoz és dolgozatíráshoz használható rendszert
TŰZÖRDÖG, SZÁRAZVIHAR, MUTÁNS CIKLONOK
Ingyenessé teszi a közösségi adománygyűjtést a NIOK Alapítvány a koronavírus idején ADJUKÖSSZE.HU – Veled. Együtt.
VéNégy Fesztivál és Színház Találkozó
Müpa Bérletek 2020/21
A koronavírus fellendítette az ingatlanpiacot
 kiemelt 
Carl Palmer’s ELP Legacy az A38-on
  
Carl Palmer, minden idők egyik legnagyobb elismerésnek örvendő dobosa küldetésének tartja, hogy újabb és újabb generációkkal ismertesse meg azt a komplex és különleges progresszív rockzenét, amit egykori zenekara, az Emerson, Lake & Palmer alkotott

Wrekmeister Harmonies- Elhalasztva
Full Of Hell & Primitive Man - Elhalasztva
Joe Satriani a Barba Negra Track-ben
Turilli / Lione Rhapsody a Barba Negra klubban- ELHALASZTVA
 friss hozzászólások 

Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Legéndy Jácint: Földalatti Oltár (Kalligram Kiadó, 2019) (1)
VII. Rogues Of The Seven Seas (Rumproof, Stetl, Zinfield, LochNesz, MegaHertz) (3)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cocorosie    gogol bordello    alba hyseni    the last airbender    tommy emmanuel    erik sumo band    újhold    dj mike reem    radio panic    david lynch    indiana jones    kyle eastwood    machine head    tom cruise    green zone    jim croft    biohazard    henry homesweet    lúdbőr    toxic waltz    szegedi ifjúsági napok    sonata arctica    over the rainbow    blake lively    liane carroll  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!