hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2008. október 26. vasárnap   11:11
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
XI. Bluespatika Jamboree
2008. November 28. Gödör – Budapest (V. Erzsébet tér)

  Nagyszínpad:
  
  21:00- 22:30: Jeanne Caroll & Karen Carroll with The Mississippi Grave Diggers (US/HU)
  22:40-24:00: Livin´ BluesXperience (NL)
  
  Kisszínpad:
  20:00- 20:40 Bőrgyári Capriccio (HU)
  20:40.- 21:00 : III. Bluespatika Életmű Díjkiosztó Gála
  00:00: G-beer Budapest Blues Session (HU)
  
  Egyéb programok:
  18:00 -tól Jamboree Mini Lemezbörze ,Blues könyvek, magazinok árusítása
   Az éjféli session vendégei:
  Nemes Zoltán, Pribojszki Mátyás, Fekete Jenő, Benkő Zolt, Szabó Tamás és még sokan mások.
  A session vendégei és a Livin´Blues Xperience zenekar legfrissebb lemezeiket dedikálják!
  
  XI. Bluespatika Jamboree
  
  A rendezvény koncepciója ebben az évben nyitás a közönség felé, a blues széles körben való népszerűsítése egy szakmai workshop keretén belül, hazai és külföldi szakemberek , valamint szervezők meghívásával. Célja, hogy mindazok, akik szeretik a bluest, egyáltalán a minőségi élőzenét, egy emlékezetes estnek lehessenek szem-, és fültanúi.
  Az igazi fekete blues kortárs képviselőjeként, a házigazda zenekar, a Mississippi Grave Diggers, Jeanne Carroll Blues Nagyi és Karen Carroll a Fekete Boszorka, chicagoi bluesdívákat kísérve mutatja meg azt, hogy milyen a mojo fekete varázsa 77 éven innen, és azon is túl.
  A keményebb hangzást kedvelő közönség sem marad kielégítetlenül. A fesztivál sztárzenekara, a Livin Blues Experience, a 70-es évektől töretlen népszerűséggel nyomja a bluest, és a rock&rollt. This is the Time című új lemezük magyarországi bemutatókoncertje fergeteges Show-t ígér!
   Emellett két különböző karakterű hazai zenekar mutatkozik be a szélesebb közönségnek, a Bőrgyári Capriccio, Rythm & bluest játszó fiatal zenekar, és az éjszakai Budapest blues sessiont elindító underground banda, a G-Beert személyében. Az éjféli session a legjobb zenészeket, szólistákat hívja meg egy kis örömzenére.
  Átadásra kerül a III. Bluespatika Életműdíj, melyet 2006 - ban Hobo. Nemes Nagy Péter, Honey Boy Edwards (US), 2007-ben Deák Bill Gyula, Tátrai Tibor, Sharrie Williams (US) vehettek át. Szünetekben a világon eddig született blues remixek bemutatásával gerjesztik a partyt.
  A bluesőrültek éjszakája féktelen hangulattal, és őrült muzsikálással várja látogatóit!
  
  Fellépők:
  
  Bőrgyári Capriccio
  20.00 kisszínpad rythm & Blues
  A zenekar 2000 tavaszán alakult, hogy népszerűsítse a rhythm & blues, blues, rock és progresszív rock műfaj ismert és kevésbé ismert, a ´60-´70 -es években született klasszikusait, valamint hogy saját számokkal bővítse a magyar zenei palettát. Míg első lemezük inkább az útkeresésről szólt, második, Progressive című albumuk már jól tükrözi a zenekar által követett zenei irányt. Műsorukban Zeppelin, Grand Funk, Ten years After, Hendrix klasszikusokat hallhatunk a zenekar egyéni stílusára formálva. Jövőre jelenik meg most készülő harmadik lemezük, immár saját szerzeményeikkel, mégis híven ragaszkodva a zenekartól megszokott hangzásvilághoz.
  A csapat klasszikus négyes felállásban lép színpadra (Zurbay Bence-ének, fuvola, szájharmonika; Gazdag Viktor- Gitár; Barabás Attila Basszusgitár; Tóth Dénes dob) Nyolc éves pályafutásuk alatt számos fesztiválon és klubban léptek föl leginkább a motoros közösségek legnagyobb örömére. 2008-ban a Sziget Fesztiválon léptek szélesebb közönség elé, hamarosan rendszeresen találkozhatunk velük a fészek klubban, ahol útjára inul saját zenekari klubjuk.
  
  Jeanne & Karen Carroll with The Mississippi Grave Diggers (US, HU)
  
  21.00 Nagyszínpad- delta, chicago blues
  A Blues őrültjei
  Jeanne és Karen Carroll muzsikájának gyökerei a déli államok, a romlatlan fekete blues világából és a Gospelből ered. Anya és lánya sajátos, csak rájuk jellemző ízekkel és érzésekkel tele, cizellált zenét alkottak a hosszú évek folyamán. Nem lehet őket összehasonlítani más előadóval, produkciójukban karakteresen, különleges atmoszférában bizonyítják egyedülállóságukat a kortárs blues világán belül. Bohém életvitelük és szabadság vágyuk, humorral tele létük példa a mai fiatal zenészek számára is. A Chicago-i hölgyek a lelkük legmélyéről megszólaló hangjukkal, a dalszövegek minden szavával valós történetet mesélnek el. Megélik a Bluest, és tanítanak zenét, elfogadást egyaránt.
  Az Oláh Andor alapította Mississippi Grave Diggers, jelenleg 6 tagot számláló zenekar tradicionális blues hangja Frankie Látó hegedűjátékával hamísítatlan világzenei fűszerezést kap, mely még inkább egyedivé teszi a kontinenseken átívelő, majd a hazai színpadokon összeforró hagyományok örömzenjét. A sorok közé tradicionálisan illeszkedő szájharmonika Oláh Andor jól ismert, saját stílusában elővezetett szólóiban mutatja meg a mojo jelenlétét abban ami blues-os, ugyanakkor eredeti. A gitáros, Láposi Farkas visszatérő ízes és intelligens játékáról ismert zenész. A színpadot elfoglaló képzett muzsikosok koncertről koncertre friss, és lendületes játékkal vetik bele magukat a Blues mélységeibe. A koncerteken Jeanne és Karen Carroll a Mississippi Grave Diggers-el életre kelti a pillanat szülte blues magával ragadó jelenét, bizonyítva a blues műfaj sugárzó öröklétét.
  
  A zenekar, professzionális zenészek társulata, erőteljes nagyszínpados megszólalást, és minden igényt kielégítő muzsikát tartogat a blueserek számára.
  
  Tagok: Láposi Farkas-gitár, Frankie Látó -Hegedű, Szuna Péter-Bassz,
  Gyöngyösi Gábor- Hammond, Oláh Gábor- Dob, Oláh Andor Harmonika.
  2008-ban végigturnézták a nyár legnagyobb fesztiváljait: Müpa Kaláka Fesztivál, Solymári Gospel fesztivál, Esztergomi művészeti hetek, Sziget fesztivál , Borfalu, Szentendrei Fehér Éjszakák stb.
  
  Livin´ Blues Xperience (NL)
  
  22.40- Nagyszínpad boogie-, rock blues
  1967 és 1975 között a holland Living Blues zenekar Németországban, Lengyelországban, Belgiumban, Olaszországbans, Svájcban és Angliában turnézott, miközben 3 slágert és 5 albumot adott rajongóinak, egyedülálló boogie-, rock blues zenéjével. Bár 1975-től frontemberük, Nicko Christiansen Himalaya-ban folytatta zenei pályáját, és a harmonikás John Lagrand új csapatával Water-vel koncertezett, 1980-ban a duó összeállt és New Livin´Blues, Blues Summit, Nicko C.Band néven formálta újra jól ismert hangzást. Az újabb változást 2005 év hozta,mikor John Lagrand távozott. Ekkor Nico egy újraformált, tapasztalt zenészekből álló bandába lépett elő, a Living Blues Experience-vel. A Professzionális zene mellett lélegzetelállító színpadi show-t garantál a produkció. Legújabb stúdió albumukat This is The Time címmel 2008-ban jelentették meg, egy nagysikerű lemezbemutató turné kíséretében, melynek magyarországi állomása a XI. Bluespatika Jamboree fesztivál a Gödör Klubban 2008. November 28-án.
  Zenekar tagjai:
  Nico Christiansen saxofon, ének, didgeridoo
  Jeroen Van Niele basszusgitár
  Loek Van der Knaap gitár, ének
  Kies Van Der krugten - dobok
  Francois Spannenberg - szájharmonika
  
  G-Beer Session (HU)
  
  00.00 nagyszínpad moving free
  A G-BEER együttes stílusát nehéz meghatározni. Ime néhány, a sajtóban és interjúban megjelent próbálkozás: Pszicho-Blues, Alternatív jazz-blues őrület, Stone-Jazz, Moving free.
  Kemény és szabad, nagyon szabad örvénylő zene, amely saját világában megidézi Tom Waits, Miles Davis, Eric Burdon, Hendrix és Bono ízeit, de néha ős punk és texas rock elemek is megjelennek. Minden a színpadon születik, a zenekara játéka a frontember (Giber János: ének, blues-harmonika) hangulatától, hirtelen ötleteitől függ, és néha magát a zenekart is meglepi.
  A zenekar egyik pillére Láposi Farkas, aki négyhúros gitárján nyűgözi le a közönséget. Játékát egy speciális effekt nélküli sound jellemzi, ami sokak szerint a világon egyedülálló. Fekete Pisti trombitán jazz és latin elemeket varázsol, és mindezt Oláh Gabi (dob) és Szuna Peti (bass) ritmusvilága fogja össze. Korábban a kiváló Gyöngyösi Gábort hallhattuk billentyűn, nemrég azonban Balázs Józsi, a jazz élet egyik legtehetségesebb és legmarkánsabb egyénisége csatlakozott a csapathoz, így most már őt hallhatjuk a koncerteken. „Csillageső hullik és lélekszikrák kavarognak, amikor játszik” (idézet a frontember koncerten elhangzott megnyilatkozásából).
  A Giber János és Láposi Farkas által alapított zenekar önálló estjein a közönség együtt repülhet a zenével, és a zenekarral. A G-BEER hangulatért olyan zenészek, mint Balázs Elemér, Balázs József, Fenyvesi Marci (...) rendszeresen élvezik ennek a zenének a szabadságát, beszállva a zenekar játékába.
  
  Blues Patika Életműdíj
  
  A 2006-os év célkitűzése volt a Blues Patika Díj létrehozása, melyet azok a személyek kapnak, akiknek életműve leginkább a blues szolgálatában áll. Az alapítvány az Ő munkájuk elismerésével is hozzájárul a szakma hivatalos elismertetéséhez. A díjat immár 3 éve Ef Zámbó István készíti el, és odaítéséről egy öt tagú független szakmai kuratórium dönt, olyan elismert személyek részvételével, mint pl.: Gerendai Károly vagy Hartyándy Jenő.
  Eddigi díjazottak: Földes László Hobó (2006.), Deák Bill Gyula (2007.) Tátrai Tibor (2007.), Nemes Nagy Péter (2006.), Sharrie Williams (US) (2007.), Honey Boy Edwards (US) (2006.)
  
  Kuratórium tagjai 2008-ban:
  
  Ámon Betti,
  Bakáts Tibor,
  Kardos József,
  Lökös Csaba,
  Naszály György
  Nemes Nagy Péter
  
  Jelöltek 2008-ban:
  
  Török Ádám
  Póka Egon
  Vas Zoltán
  Tóth János Rudolf
  
  A Blues Patika életmű díj 2008. évi jelöltjei:
  
  Póka Egon basszusgitár, billentyűs, zeneszerző (*1952., Bp.) Már 17 éves korától hivatásos előadói engedéllyel rendelkezett. Tagja lett 1970-ben a Metro együttesnek, játszott az Olimpia, majd a Juventus együttesben, vendéglátózott nyugaton. 1978-tól 1993-ig a Hobo Blues Band tagja volt. Olyan, a magyar blueséletben jelentős szerzemények zenéi fűződnek nevéhez, mint a Középeurópai hobó blues II., a Kőbánya blues, a Hosszúlábú asszony, a Kopaszkutya, a Tetovált lány, a Moszkva tér blues, vagy a Vadászat album zenéjének jelentős része. 1993-tól a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete által támogatott Kőbányai Zenei Stúdió igazgatója. Tagja a Visegrádi Négyek zenészei alkotta Visegrád Blues Band-nek, továbbá a P. Mobil együttesnek és a Póka Egon Experience triónak.
  
  Török Ádám fuvola, ének, zeneszerző, szövegíró (*1948. január 12., Bp.) 1968-ban a Dogs együttesben énekelt, majd rövidesen a Mini együttes vezetője lett. 1969-ben már nagysikerű koncerteket adtak a badacsonyi Tátika presszóban, majd a Radics Béla nevével fémjelzett Sakk-Matt együttessel a budapesti Ifjúsági Parkban. Már ekkor olyan örökzöld dalok fűződtek hozzájuk, mint a Gőzhajó, a Kereszteslovag, az Asztalhoz leültem vagy a Vissza a városba.
  A zenekar a progresszív rock vonalat követte, de a rhythm and blues jegyek is felfedezhetők kompozícióikban. 1972-73-ban kislemezeken jelentek meg dalaik, első nagylemezükre 1978-ig kellett várni. Török Ádám 1983-ban szüneteltette a Mini működését, előbb a Mini R.C.-vel az elektronikus zene irányában kacérkodott, majd 1985-86-ban a Tátrai-Török Tandem formációban játszott. A 80-90-es évek fordulóján divatba jött blues boom hatására megalakította a R.A.B.B. (Rhythm And Blues Branch) nevű zenekart neves muzsikusokkal (Závodi János, Muck Ferenc, Zsoldos Tamás, Köves Miklós). Hazánkon kívül Ausztriában, Svájcban és Törökországban léptek fel sikerrel. Ebben az időben született a Blues délben, a Lusta blues és a Blues balladák egyvelege. 1991-ben öt hazai és öt külföldi zenekarral bluesfesztivált szervezett a budapesti Petőfi Csarnokban és Békéscsabán. A koncerteket a Magyar Rádió rögzítette. 1993-ban Gárdai György paksi vállalkozóval elindították a nemzetközi bluesfesztiválok sorozatát, amely később Gastroblues Fesztivál néven lett Európa-szerte ismert. Török Ádám nevéhez fűzödik a Blues Café című televíziós műsor, amely a blues, rock és jazz zenét népszerűsítette előbb a BpTV-ben, majd több más csatornán. 1998-tól Török Ádám újra a Mini zenekarral lép fel. Török Ádám a Minivel, a R.A.B.B-bal illetve saját neve alatt 20-nál több albumot jegyez. Jubileumi koncertjeiről DVD-k készültek.
  
  Tóth János Rudolf gitár, ének, zeneszerző (*1950.) A zalaegerszegi Cyklon együttesben tűnt fel, 1969-ben a budapesti Kinizsi utcai klubban játszottak akkor újnak számító soul zenét. Koncertjeikre a fővárosi zenészek is eljártak. 1975-ben Demjén Rózsi ajánlására a Bergendy együttes tagja lett. 1978-tól norvégiai vendéglátózás következett, 1985-től a Hobo Blues Band tagja 1999-ig. Közreműködött Hobo irodalmi műsoraiban, ill. azonos témájú lemezein gitáros zeneszerzőként. Nevéhez olyan szerzemények zenéi kötődnek, mint a 45-ös blues, a Halj meg és nagy leszel, a Tábortűz mellett album Póka Egonnal és Tátrai Tiborral közösen, ill. utóbbival a Csintalan lányok, rossz fiúk album zenéi. Tagja a Jimi Hendrix zenei örökségét fenntartó Magyar Atom együttesnek, ill. Melting Point nevű zenekarával a régi Cyklon együttes által követett utat járja. Bár számtalan lemezen (Bergendy, HBB, Hobo, Magyar Atom) közreműködött, első önálló albumát saját szerzeményeivel a közeljövőben jelenteti meg a PANKKK pályázat segítségével. A Póka Egon vezette Kőbányai Zenei Stúdió tanára.
  
  Vas Zoltán ének, gitár, basszusgitár, dalszerző (*1952. november 12., Bp.) 1973-tól szóló énekes-gitáros, 1975-től Bocskai István gitárossal duóban játszott 30 éven át. 1979-ben a Fővárosi Blues Művek csapattal a fellépett az Egyetemi Színpadon. Az 1983-ban indult Blues-kocsma rendszeres fellépője volt, majd 1988-tól Komplex Blues Kantin néven vezetett klubot, ahol a házigazda zenekar az 1988-ban alakult Bluesügyi Hivatal volt. A zenekar később több személycserével működött és terveznek további fellépéseket.
  
  1991-ben az időközben megalakult Bistro Blues Band-del megjelentette az első magyar akusztikus blueslemezt Tudod, csak azért címmel bakeliten és kazettán. A zeneanyag a következő évben angol nyelven CD-formátumban két számmal kibővítve került kiadásra. A következő albuma 2006-ban látott napvilágot Bluesügyi Hivatal címmel, melyen Halper László és Lengyel Attila működött közre. Legismertebb szerzeményei: Délután, Hazafelé, Fölébredtem én az éjjel, Oktogon blues, Szalmonella Blues. Fanyar, gyakran ironikus dalszövegeit többnyire blues- vagy ragtime gitárkísérettel adja elő. Az ezredforduló óta Halper László jazzgitárossal játszik kettesben, újabban Vaszoli & Halper néven.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the man-eating tree    skeletonwitch    bornholm    metal blade    city of echoes    stubborn    the horrors    darkrise    the all-american rejects    harlott    facebook    jeremy renner    limb for a limb    power trip    david yengibarian    star wars    mytra    skálmöld    jazzékiel    mason    life of pi    riseoffate    könyvtár    ossian    kellan lutz  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!