hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2008. október 1. szerda   11:56
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
I. Mississippi Delta Blues Fesztivál
2008. október 16-17. Dunaújváros – Pécs

  2008. Október 16 ., 19.00 Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
  2008 Október 17. , 20.00- Pécs, Ifjúsági Központ, Ifjúsági Ház

  
  A Blues Patika szervezésében megvalósuló fesztiválok, több, mint tíz éve, mindig új koncepcióval terjesztik a blues igéjét, országon innen és azon is túl. Ebben az évben visszanyúlnak a gyökerekhez. Magyarországon elsőként, kelet-európában is egyedülálló kezdeményezésként indítja útjára a Mississippi Delta Fesztivált. Kiengedik a palackból az ősi blues szellemét egy kétnapos vidám és féktelen Blues partival.
  
  Delta Blues
  
  A Mississippi Delta vidéke a déli blues őshazája, melynek stílusát olyan nevek fémjelzik, mint, mint az atya Robert Jonson, aki a legenda szerint eladta a lelkét az ördögnek a blues titkaiért cserében a 66-os út (Cross roads 66) kereszteződésében. Ő volt aztán az első, akinek saját szerzeményeit a kor csúcstechnikájának számító fonográf tekercseire rögzítették.
  
  A delta blues alapjai a munkadal, a gospel és a spirituálé. A zene elhagyva a felszentelt falak idealizált környezetét, az utca kövén élő sajátos szlenggel, ritmussal keveredve új, hangszerekkel kiegészült formát öltött. Hangszerei gitár, banjo, harmonika, jugg, mandolin, hegedű, doromb, washborn, fazekak, konzerves dobozok, pléh vödörbe szúrt bot felhúrozva váltotta ki a bőgőt. A megváltozott muzsika a hétköznapi élet mondanivalóját rikkancsként hirdette. Világgá kiáltotta a a szerelmet, a bánatot, a napi politikát kifigurázva a való világ gyarlóságait.
  
  A kezdetekben szórakoztató műfajként terjedt a blues, családi partikon, barbeque korcsmákban, börtönben, borbélyműhelyekben, temetéseken.
  A féktelen szórakoztatás fickós előadói gyakran vetélkedtek hangszereiken, heccelő versek segítségével (ez utóbbi a Dirty Dozenként ismeretes és a mai rapp alapját képezi).
  
  Program:
  
  A rendezvény egész estés igazi blues feeelenget igér a 20-as évek zenéinek és divatjának bemutatásával. A fellépőink a hazai delta bluesélet specialistái, legjobb zenekarok frontemberi közül kerültek ki.
  
  16. Dunaújváros
  
  Frankie Látó - Hegedű
  Long Tall Sonny ének, gitár
  Bessenyei Csaba - harmonika
  Csonka Walter ének
  Pásztor Jani Gitár
  Crow ritmus
  Oláh Andor- harmonika
  Fekete Jenő gitár, ének
  Szabó Tamás harmonika
  
  17. Pécs
  
  Frankie - Hegedű
  Long Tall Sonny ének, gitár
  Bessenyei Csaba - harmonika
  Csonka Walter ének
  Pásztor Jani Gitár
  Crow ritmus
  Oláh Andor- harmonika
  Nemes Zoltán ének, zongora
  Szabó Tamás harmonika
  
  Fekete Jenő a magyar blues történetének megkerülhetetlen alakja, aki 1985-ben alapított zenekarával, a Palermo Boogie Ganggel túlzás nélkül a legtöbbet tette Magyarországon a boogie-woogie és a chicagói rhythm & blues (ezen blues-alműfaj vezető szólistája Sugar Blue is) megismertetéséért. A Muddy Shoes a PBG megszűnése után, a kilencvenes évek közepén alakult, és hamar a legnépszerűbb blues-együttesek közé került. Eddigi két lemezén sikálós r´n´b, finom balladák, lassú bluesok, klasszikus boogie-woogiek vidám kavalkádja fogadja a hallgatót, de a Muddy Shoes - jó blues-zenekarhoz méltón - igazán koncerten tesz mély benyomást. A két énekes, a remek és virtuóz zenészek nagyszerű hangulatot teremtenek, azint azt már fellépések százain bizonyították. És ki tudja, ha már a zenei ízlés és stílus így találkozik, talán még egy jó kis jamet sem lehet kizárni Sugar Blue-val.
  Frankie Látó, a swing-hegedülés nagymestere, aki öt évig a párizsi zeneakadémia hallgatója volt. Apai és anyai ágon egyaránt zenész dinasztiából származik. Családja zenei múltját az 1800-as évektől lexikonok, kották, hangfelvételek, kitüntetések igazolják. Pályafutása elején Ferenc megfordult a helyi színház zenekarában, és kisebb-nagyobb kamaraformációkban is, sőt, 1986-tól egy esztendőn át a Szeged Táncegyüttes zenekarának, a Hora Group-nak volt a vezetője. Ott találkozott először a gipsy swing stílus-meghatározásával. 1991-ben megismerte Didier Lockwood francia jazz-hegedűst, a híres Stephane Grappelli kedvenc tanítványát. Tőle így tanulhatta a jazz-hegedülés fortélyait. Hazaköltözése után (dobos öccsével együtt) számos zenekarban, számos zenei világban kipróbálta magát, a jazz mellett a folk-rock, sőt, még a heavy metal is a palettáján szerepelt, igazi szívszerelme azonban mindig is a gipsy swing maradt. A a bebopos, jazzes megoldások annyira magukkal ragadták, hogy gyakorlatilag azóta is ezt a stílust fazonírozza a saját elképzelései szerint. 1993-ban megalapította a Frankie Látó Quartettet és lehetőséget kapott Magyarországon a swing-hegedülés bemutatására. Ezzel a zenekarral indult el saját zenei világa felé. 1995-ben jelent meg az első jazz-rock stílusú CD lemeze a Gén Grouppal, saját szerzeményekkel. 1995-től rendszeres közreműködő hazai és külföldi jazz lemezeken és koncerteken. Együtt muzsikált már olyan kiváló zenészekkel, mint például Joe Murányi, Dave Samuels, Sam Rivers, Mike Stern.
  
  Nemes Zoltán 1997-től a magyar zenei élet ismert alakja. Munkásságát számos megjelent hangzó anyag mellett évente több száz élő koncert fellépés is fémjelzi. Zenekarainak kronológiai sorrendje a teljesség igénye nélkül: Mama Killed a Chicken, Paid Holiday, Spo-Dee-O Dee, Honky Tonk Train, Jambalaya, Largo Camino, Dalok a konyhából, Memphis Gumbo, Mississippi Grave Diggers.
  A zenekarok között akadnak underground stílusú, klasszikus zenei átiratokat és filmzenéket, tradicionális bluest, boogie-woogie-t, New Orleans-i muzsikát játszó, vagy egyéb behatárolhatatlan műfajú csapatok is, továbbá olyan világszínvonalú művészekkel való közös munka is, mint: Lousiana Mojo Queen (US), Ian Siegal (UK), Breeze Gospel NL),Ripoff Raskolnikov (A), Monty Waters (D)
  Alkalma volt egy színpadon állni olyan hírességekkel, mint: Terry Evans (US), Larry Garner (US), Shemekia Copland (US), Sharrie Williams (US), Tony Coleman (US), Tino Gonzales (US), Pat Appleton (D), Big Daddy Wilson (D), Muddy Waters Junior (US)
  Európa szerte számos fesztiválon volt meghívott vendég. Többször lépett fel Franciaországban, Finnországban, Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában
  
  2005-ben megalapítja a Jambalaya zenekart.
  Oláh Andor blues harmonikás, zeneszerző, életművész. A pesti éjszakai, és a blues élet közismert figurája. Stílusát a tradíciók, és az új fogalmazású sajátos karakterjáték ötvözése jellemzi.
  A folk zenékből táplálkozó színes dallamvilágot jelenít meg, és magyaros feelinggel közvetít.
  
  Fiatalon stoppal bejárta Európát és zsebében már akkor ott lapult társként egy blues harmonika.
  ´89-ben az Ölveti Blues Band tagja lett
  ´90 -ben belépett az ország egyik leghíresebb blues csapatába a Takács Tamás Dirty Blues Band be ,és velük turnézott két éven keresztül.
  
  Pályafutása alatt együtt játszott:
  Champion Jack Dupree /USA/, Sugar Blue /USA/, Steve James /USA/, Joe Sass /USA/, Big Lucky Carter /USA/, Bob Brossman /USA/, Sharrie Williams & Wise Guys /USA/, Lazy Lester /USA/, Ripoff Raskolnikov /Austria/
  ´92-ben bejárta az Egyesült Államok blues kocsmáit . Az Államokból visszatérve megalapította a ´20 -as évek delta bluesait játszó Dr. Valter & Lawbreakers nevű zenekarát. 13 évet töltöttek együtt, bejárva az Öreg Kontinens klubjait, fesztiváljait Szerbiától Hollandián át, Finnországig /Belgrád, Drezda, Gronau, Amsterdam, Copio/.
  2003 -ben barátságot kötött a Mississippi delta vidékéről származó gospel énekessel, és megszületett a Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers nevű formáció.
  Új stílust teremtettek a világzenén belül Rolling Blues néven.
  
  2007, ben újraformálva zenekarát a Mississippi Grave Diggerst, új tagokkal, saját számokkal és Karen Carrollal kiegészülve hoz új színt a Delta és Folk Blues nemzetközi palettájára.
  A fiatal Long Tall Sonny, azaz Mr. Rhythm-and-blues, Közép-Európa legfigyelemreméltóbb autentikus Rhythm and Blues énekese, gitárosa. 1998 óta játszik színpadon, eleinte egyedül lépett föl, akusztikus country-blues műsorral, majd számtalan formációval dolgozott együtt, rendszeresen többek között a Blue S. Trio-val, Big Fat Chubby-val (az évek során Sonny az ország szinte összes blues-zenészével koncertezett együtt, Fekete Jenőtől Pribojszki Mátyáson át Little G. Weevil-ig, ahogy rock-a-billy bandákkal is fellépett, pl. Mystery Gang, Rockin´ RockCats). Saját zenekarával, a Wild Cows-zal (alakult 2002-ben, felállás: tenor- szaxofon, gitár, szájharmonika, zongora, nagybőgő, dob) a 40-es, 50-es évek Amerikájának csodálatos zenei kavalkádjából merített dalokat játszanak.
  A magyarországi szájharmonikások vitatják, hogy ki a legjobb, de abban egyetértenek, hogy Besenyei Csaba a legjobb folk- blues harmonikás. Több nemzetközi fesztiválon is játszott már. Zenélt többek között az Amerikai Philadelphia Jerry Ricks-el, Hobó Blues Banddal, Fekete Jenővel, Long Tall Sonny-val és persze saját zenekaraival (Jugging Stones, Salty Dog Acoustic Blues Trio, Pawn Shop Boys)
  Szabó Tamás 1983-ban kezdett színpadon játszani, Bodonyi Attiliával egy Blueskocsmában. Már 2008-at írunk, és Szabó Tamás immár 25 éves zenei pályafutása alatt számos exluzív lemezt adott ki, rá jellemző zenei világgal. Együtt játszott olyan neves előadókkal, mint: Larry Garner (US), Ripoff Raskolnikov (A), Chester Washington (US), Magic Slim (US), Erich Trauner (A), Big Jay McNeely (US), Louisana Red (D), Champion Jack Dupree (US), Blues Wire (G), Harry Wettenstein (A), Carry Bell (US), Steve Baker (D), Jeanne Carol (US), Carol Cass (US), Erwin Helfer and Chicago Allstars (US), Todor „Thoso” Todorovic (D), Homsick Mac (UK), Raw Hide (YU), Eb Davis (D), Ronald Abrams (N), Christian Sandera (A). Emellett a hazai popszakma nagyjaivali is, LGT-vel, Zoránnal is színpadra lépett Magyar bluesélet meghatározó alakja.
  Csonka Walter 1992-től Dr Walrter and the Lawbrakers frontembere, énekese volt 13 éven át. Zenekarával a ´20-as évek Delta Blues zenéjét játszották. Évente több mint 100 koncertet adott országhatáron innen és túl. Felléptek a műfaj meghatározó alakjaival, úgy, mint Bob Brosman, Steve James, Catfish Kiss. A zenekar 4 lemezt adott ki.
  
  Johnny Shepard (SK) & Crow (SK) a Dirty Fred blues band tagjai. Nem téved, akinek ez a név ismerősen cseng, ez valóban utalás Rejtő Jenő közismert regényére. A vagabund életforma nem ál távol a blues művelőitől, könnyen tudnak azonosulni a rejtői hősökkel, a kőkemény tartást álcázó lazasággal és a feltétel nélküli barátság élményével. Üzenetük egy életre szóló pozitív világnézet, melyet a zene varázslatával közvetítenek a rajongók felé. Ez a jellegzetes hangulat érződik a Dirty Fred koncerteken, egy nehezen megfogalmazható zenei formában, mely kiteljesedik a nyers, füstös groove-okban. Kalandos utazás ez: térben és időben, Afrikából vargabetűvel a Mississipi deltáján keresztül Európáig, a rozsdás 1920-as évek mocsárszagú kertjeiből egy 21. századi nagyváros bonyolult és kifinomult megszólalásáig. A Dirty Fred nemzetközi társulat, mely úgy képes formabontó és modern lenni, hogy közben megtartja a gyökerek iránti tiszteletét és rajongását is. A zenekar története 2007-ben kezdődött, alapítótagjainak életformája maga a zene. A zenekar nemzetközi szinten elismert énekes venedég művészek meghívásával, új projektjében Big Bones-val, lép színpadra.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2020. augusztus 9.
XII. Alkotótábor és Művésztelep Drégelypalánk
CAMERA OBSCURA építés és sztereo fényképezés Laczkó Péterrel
2020. augusztus 29.
T Á B O R Fesztivál 2020
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Maximum Rock Festival 2021 (Open Air)
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
T Á B O R Fesztivál 2020
Helloween 2021. UNITED ALIVE PART 2
Új dátum- Augusztus végén lesz a 2020-as EFOTT
Richie Kotzen 2021. Budapest
 kiemelt 
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
  
A világ egyik legjobb Deep Purple műsorával érkezik Budapestre a Purpendicular zenekar, amelynek dobosa maga az élő legenda, Ian Paice

Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
Helloween 2021. UNITED ALIVE PART 2
Richie Kotzen 2021. Budapest
 friss hozzászólások 

Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Exopop: A szakadék mélyén (1)
Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tankcsapda    toxic holocaust    star trek    kerekes anna    harm´s way    mastodon    máté bence    letz zep    kerecsensólyom    colin o donoghue    god dethroned    reason    lucifer    trivium    natalie cole    arany album    progness    hammer concerts    black-out kowa    oceanhoarse    godsmack    past perfect    polyák lilla    k.i.z.    kill with hate  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!