hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2008. szeptember 15. hétfő   17:19
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó és Toki
Sziget 2008, 0. nap - Iron Maiden
2008. augusztus 11-17. Hajógyári Sziget - Budapest

  Mondani szokás, hogy csak az ökör iszik magába. Ezen közhely a Szigetre, ill. a szigetlakókra nem húzható rá, pláne a Maiden napján nem. Nem lehetett találni a szigeten olyan szegletet, ahol ne szürcsöltek volna valamilyen szert a szigetlakók. Nem tudom és bevallom őszintén, nem is érdekel, hogy a csaposok bírták-e a rendeléssel járó kiképzést csak az, hogy időben megkaptam a hűs nedűt, de gondolom, mindenki így volt ezzel. Előzetes jelzések szerint is biztos volt, hogy hatalmas tömeg előtt fog játszani a Maiden. Már 15 órakor nem kis számú rajongó húzódott meg a nagyszínpad hűsítő árnyéka alatt, étlen-szomjan várták, hogy legördüljön a virtuális függöny nem irigyeltem őket. Egy biztos volt, hogy a koncert pillanatában nekik megérte a hosszú órás várakozás. Nem úgy, mint a későn érkezőknek, akiknek csak a projektor melletti távolság és a tömeg maradt élményül.
  
  Meg kell állapítanom, hogy Lauren jó bőr, de annál silányabb előadói kivitel. Kvalitásai nem ütik meg az apjának a tehetségét, tudom, a név kötelez, de ennyire? A metalon kívül mondhatni apja nyomában se érhet. Gyorsan felejthető személyiség. Az Iron Maidenről ezek az anti-erények nem mondhatóak el. Hibátlan hatos, legjobb számaikat nyomták le ennek a hatalmas tömegnek alig két órában. A hibátlan Maiden gépezet úgy hatolt végig a hallgatóságon, mint az a bizonyos penge a műtőasztalon fekvőn. Remek egyiptomi háttér, óriás Eddies molinók, és maga a metal etalon az Iron Maiden (Bruce Dickinson, Dave Murray, Adrian Smith, Janick Gers, Steve Harris, Nicko McBrain) kell ennél több? Nem hiszem, mert akárhányszor láttam a Maident, nem csalódtam bennük. Végezetül nem tudom, hogy programajánlónak szánták, illetve a koncert után kedvet kaptak-e a Maiden rajongók, hogy megnézzék a Szépművészeti Múzeumban megrendezett Reneszánsz a fáraók Egyiptomában (2008. augusztus 8 2008. november 9.) című kiállítását, de az biztos, hogy nagyon passzolt eme remek színpadkép a múzeumihoz.
  Végezetül az Iron Maidennél nagyobb dobás csak az AC/DC vagy a Metallica felléptetése lenne a 2009-es Szigeten!
  
  További agyasságokat Toki tollából
  
  Utazó
  
  A magam részéről még sosem láttam az Iron Maiden-t élőben, de amint bejelentették, hogy ők nyitják idén a Sziget fesztivált, hát rögtön tudtam, hogy ez lesz az a nap, melyen végre a színpadon is láthatom a heavy metal legnagyobbjait.
  A Szigetre befele menvén kicsit elakadt a szavam, hiszen mintha tegnap lett volna, hogy véget ért a tavalyi, már is itt van a 2008-as Sziget. Ezen a napon nem volt olyan vegyes a látogatók összetétele, mint a többi napon, amiben nincs semmi meglepő, hisz ekkor csak Lauren Harris és az Iron Maiden játszott.
  És ha már Lauren Harris, akkor gyorsan had szögezzem le én is, hogy apja nélkül Lauren nem hogy a Szigeten, de egyetlen ezer fősnél nagyobb fesztiválon sem játszana, zenéje ugyanis bőven bele esik a kritikán aluli kategóriába. Persze a csaj bombasztikusan néz ki, minden bőrgatyás rocker álma, hogy a motor hátulján egy Lauren csimpaszkodjon belé, viszont már foszlányokra sem emlékszem a fellépéséből, annyira jellegtelen volt az egész. Arra mindenesetre jó volt, hogy valami kisebbfajta hangulatot teremtsen néhány Maiden rajongó számára.
  Este kilencfelé már több tízezer vasszűzrajongó toporgott magában, hogy végre elkezdődjön a várva várt show. Nem sokkal később fel is csengett az intro a Doctor Doctor féle UFO klasszikusal. Berobbantak Dickinsonék, és már zúgott is az Aces High! Bruce a koncert elejétől a végéig megállíthatatlanul futkározott az elképesztő méretekkel rendelkező színpadon, ahol a jól beígért egyiptomi powerslave motívumok adták a fő hangsúlyt. Persze a dalok közben is volt változás a színpadon, hiszen többször is cserélődött a háttér. Körülbelül 50-60 ezren figyeltük őket, amire Bruce meg is jegyezte, hogy ekkora tömeg előtt nálunk még sosem játszottak, és hogy mindenképpen vissza akarnak majd jönni az új album turnéjával is.
  Közben azért sziporkáztak a nagyobbnál nagyobb Maiden slágerek is: Rime Of The Ancient Mariner, Fear Of The Dark vagy a Can I Play With Madness?-t is együtt énekelte a hatalmas tömeg, ami hátborzongató élményt nyújtott és valószínűleg nem csak nekem. Az Iron Maiden alatt szétnyílt a vászon, és egy óriás Eddie dőlt ki belőle, riogatva a tömeget. De talán nem is ez volt a leglátványosabb momentuma a koncertnek, hanem az amikor a több méter magas robot Eddie lépegetett be a színpadra. Mindenhol előkerültek a fényképezőgépek, kamerák, telefonok, mindenki meg akarta örökíteni magának az élményt. Láthatóan a zenekar tagjai is élvezték a műsort és a közönség heves reakcióit. Végülis ők ugyanezzel a műsorral tolták le az egész turnét, minimális változtatások nélkül, úgyhogy talán ezért is örömteli, hogy itt nálunk sikerült ilyen feledhetetlen hangulat varázsolni, amilyen maximum csak a Wackenen lehetett a Szigeten kívül.
  Dickinsonék pont két órás showt produkáltak, aminek végére azért ők is és mi is bőven elfáradtunk, de ez cseppet sem érdekelt senkit, hiszen olyan megismételhetetlen és valószínűleg soha vissza nem térő alkalom volt ez, melyre évekkel később is borsódzó háttal emlékszik vissza mindenki.
  11 óra után elindultunk hazafelé, hiszen másnap már teljes erőből lüktetett a Sziget, arra pedig rá kellett pihenni.
  
  Toki



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 i killed the prom queen    zuboly    how to train your dragon    nadir    steve carrell    crown the lost    lara stone    santa cruz    rumproof    org4org    e-force    tesseract    concrete    kiss erzsi    om    rubicon    cliff burton    sturle dagsland    marathon zenekar    kawa musical circus    zöld pardon    kispál    mark zuckerberg    archetype    poison alley  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!