hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2008. szeptember 8. hétfő   13:15
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Világsztárok a Millenárison sorozat Zap Mama
2008. szeptember 12. péntek 20:00., Millenáris, Teátrum - Budapest

  Marie Daulne, a Zap Mama alapítójának és frontemberének életútja Homérosz Odüsszeiájával vetekedik. Kockázatokkal és győzelmekkel, a világot körbeívelő kutatásokkal és személyes sikerekkel teli pályája jóformán hősiessé teszik életútját, amely mára eposzi méretűvé nőtt a világ zenetörténetének részeként. Marie fél lábbal szilárdan áll a hagyományok, a másikkal viszont ugyanilyen szilárdan az új évszázad progresszivitásának és érzékenységének a talaján, miközben könnyed eleganciával vegyíti a kettőt rendre megigéző módon.
  
  A Kongóban született és Belgiumban nevelkedett Marie kontinensről kontinensre utazva él, rajongók ezreinek a szívét ejtve rabul, miközben bemutatja zenei hagyatékát és egyesíti a legkülönbözőbb zenei kultúrákat az énekhang, a zene és az élő fellépés dinamikája által.
  
  Korai gyermekkoromat anyám hangja és Kongó zenéje töltötte be. Majd Belgiumban a rádiónak köszönhetően rengeteg francia zenét hallgattam, emellett persze rengeteg amerikait is, amely Európa minden szegletében nagyon népszerű volt. Mivel anyám nem akarta, hogy tévénézéssel töltsük az időnket, ezért úgy szórakoztattuk magunkat, hogy zenét teremtettünk a saját magunk számára. Nagyon jó zenei érzékünk volt emlékezik vissza Daulne.
  
  Miután festészetet és művészettörténetet tanult a középiskolában, majd a főiskolán, Daulne még húsz éves sincs, amikor visszazarándokol szülőföldjére, hogy ismét kapcsolatba kerüljön a pigmeusok kultúrájával, miközben rádöbben, hogy korai gyermekkorának afrikai zenéje még mindig igencsak élénken él benne.
  
  Ez a rádöbbenés gyökeresen megváltoztatta az életét. Ekkor váltam zenésszé mondta. Amikor visszautaztam Kongóba, eszem ágában se volt zenész lenni. De amikor ott álltam egy erdő közepén és hallottam azt a zenét, amely a legkorábbi emlékezetemnek a szerves része, ez úgy hatott rám, mint egy fény, mint egy megvilágosodás.
  
  1990-ben Daulne négy másik énekessel megalapította a Zap Mama legelső inkarnációját, a női a cappella kvintettet, vagy ahogyan a The New York Times fogalmazott, az utópisztikus multikulturális álmot. Adventures in Afropea I a címe az együttes bemutatkozó lemezének, amelyet 1993-ban David Byrne kiadója, a Luaka Bop jelentetett meg, s amely összefűzte Zaire, Tanzánia, Szíria, Franciaország és Spanyolország zenéjét. Afropea lett a legnagyobb példányszámban eladott nem-kompilációs lemez a Luaka Bop kiadó történetében és a Billboard világzenei sikerlistáján az első helyre került.
  
  Második albumuk, a Sabsylma egy évvel később jelent meg, amelyet Grammy-díjra jelöltek a Legjobb világzenei album kategóriában. Az új anyag szakmai és üzleti sikere, az a cappella énekek és az egzotikus ritmusok ötvözete megszilárdította hírnevüket: az egyik legújítóbb és legsokoldalúbb jelenség a kortárs vokális zene területén.
  
  1997-ben az együttes a Virgin Records kiadóhoz szerződött, és kiadta új lemezét, a 7 címűt, amellyel szélesebb hallgatói rétegeket céloztak meg - beépítve zenéjükbe a rhythmnblues és a pop elemeit, és amelynek borítóján Phoebe Snow A költő című festménye látható. Az albumon olyan sztárok vendégszerepeltek, mint Michael Franti hip-hop énekes és a jamaikai születésű DJ U-Roy, akiknek a részvétele teljesen eklektikussá tette az album hangzását.
  
  A kísérletezés A Ma Zone című lemezük 1999-es kiadásával folytatódott a Narada kiadónál, amelyen breakbeat, jazz-szólamok bőgőn, lemezjátszók manipulálása, valamint Black Thought (a The Roots tagja) vendégszereplése hallható, s erről az albumról származnak a világhírű Rafiki és a Whappy Mama című Zap-dalok is.
  
  Négyéves megszakítás után Daulne visszatért a Luaka Bop kiadóhoz, amely 2004-ben megjelentette Ancestry in Progress című lemezét, amelyen Erykah Badu, Questlove és Talib Kweli vendégszereplésének is köszönhetően az Ancestry friss funk és soul hangzásaival, valamint a már jól ismert afrikai, afro-kubai, rhythmnblues, jazz és groove elemekkel gazdagodva az együttes ismét a Billboard világzenei toplistájának az élére jutott.
  
  Az évek során Zap Mama a cappella kvintettből olyan együttessé alakult át, amely egy rendkívül tehetséges és gazdag élményvilággal rendelkező nő köré épült. Időközben Daulne körbeutazta a világot, s olyan neves fesztiválokon adott legendás koncerteket, mint amilyen a Montreux-i, a New Orleans Jazz, a Glastonburry, a WOMAD, emellett Adelaideben és Szingapúrban, valamint a Coachella-fesztiválon, az Austin City Limits-en, Roskildében és a tokiói Blue Note-on lépett fel.
  
  Daulne zenéjét számos filmben és tévésorozatban is hallhatjuk, többek között a Mission: Impossible II-ben, valamint a nemrégen megjelent és máris nagyon népszerű So You Think you Can Dance? sorozatban, emellett a BBC dokumentumfilmet készített életútjáról.
  
  Amellett, hogy művészként és előadóként rengeteg fellépést vállal, sok energiát fordít az emberi jogokért és a szegénység ellen folytatott harcra is, együttműködve pl. az Amnesty International, a Médicins Sans Frontičres, a CARE és az Egyesült Nemzetek nevű szervezetekkel.
  
  Marie Daulne folyamatosan új meglepetésekkel szolgáló életében új fejezetet nyitott legújabb, Supermoon című lemezének megjelentetésével, amely egyben Zap Mama bemutatkozó albuma a Heads Up International kiadónál. Ez a lemez, amely lenyűgöző keveréke a pop, a funk, a reggae, a soul és a világzene elemeinek, olyan vendégelőadókkal büszkélkedhet a világ különböző részeiből, mint Tony Allen dobos, Meshell Ndegeocello és Will Lee basszusgitárosok, David Gilmore és Michael Franti gitárosok, Leon Pendarvis és Robbie Kondor zongoristák, Bashiri Johnson ütőhangszeres és még sokan mások.
  
  A Supermoon-nal feltárom, hogy milyen életet is választottam a pályafutásom kezdetén mondja Daulne. Ez egy nagyon meghitt lemez, amely által közvetlen közelről ismerhetsz meg. Remélem, az emberek megértik ezt a közvetlenséget. Azt fedem fel, hogy ki is vagyok igazából.
  
  Jegyár: 4500/5000
  Elővételi ár / a program napján fizetetendő ár.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 angelina jolie    mary elizabeth winstead    grave maker    alexander payne    csak kép    dilis    my small community    i divine    metaldays    october file    wattican punk ballet    namtar    frankenstein    arkhorrl    vágtató csodaszarvas    margaret island    the last stand    brandon flowers    deicide    rooney mara    be’lakor    electric bastards    poison alley    geezer butler    macbeth  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!