hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
kultúra [program]  2008. augusztus 27. szerda   13:21
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház - Folyamatos Jelen – Kortárs Fotószakmai Napok programsorozat
2008. szeptember 1 – 30. Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház – Budapest (VI. Nagymező utca 20.)

  Szeptemberben Folyamatos Jelen Kortárs Fotószakmai Napok címmel egy, ezentúl évente, szeptemberben megrendezésre kerülő eseménysorozatot kerül megrendezésre, kibővítve az eddigi résztvevők sorát, megsokszorozva az eseményeiket, több társintézményt és helyszínt bevonva akarják a figyelmet felhívni a magyar fotó szakmai, társadalmi rangjára és szerepére.
  A szakmai programsorozat célja a kortárs fotó helyzetének bemutatása, elemzése, az együttműködés elősegítése a fotográfia alkotóinak és intézményrendszerének képviselői között, ezzel is segítve azt, hogy a magyar fotóművészet növelje a társadalmi szerepét, elfogadottságát és elfoglalja illő helyét a magyar kulturális politikában.
  
  Szeptember 5-én, és további két alkalommal A magyar fotográfia lehetőségei címmel kerekasztal beszélgetéssorozatot indítanak.
  
  Szeptember 10-én, a New York-i emlékünnepséggel egy időben tisztelgünk Cornell Capa (1918-2008) emléke előtt.
  
  Szeptember 15-én lesz a Magyar Fotográfusok Háza gondozásában megjelenő Folyamatos Jelen katalógus-sorozat IV. kötetének bemutatója, valamint az előző kötetetek anyagából összefoglaló kiállítást rendeznek, Folyamatos Jelen - Fiatal fotográfusok fotósorozatai a közelmúltból címmel.
  
  A Kulturális Örökség Napjain, szeptember 20-21-én első alkalommal kerül sor a hagyományteremtő Mai Manó Hétvégére.
  
  Szeptember 25-26-27-én Fotóporta címmel fotóművészeti portfolió konzultációt és konferenciát tartanak a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója és az ArtBázis Összművészeti Múhellyel Fókuszban a kereskedelmi galériák alcímmel.
  
  A Magyar Fotográfusok Háza Mai Manó Ház újonnan nyílt Feltételes Megálló Galériájában (volt Thália - Régi Stúdió Bejárat) szeptember 1 és 21 között Olimpiai Fotók - Olimpikonok, a hatvanas évektől napjainkig címmel nyílik kiállítás, ugyanitt kerül sor Hermann András retrospektív kiállítására szeptember 25 és október 19 között, illetve a KisManó Galériában (félemeleti könyvesbolt) szeptember 15-től Gáldi-Vinkó Andrea Barátok közt című kiállítása látható október közepéig.
  
  Programok részletesen
  
  A Magyar Fotográfusok Háza Lucien Hervé és Spiák Zsuzsanna kiállításainak záróeseményei:
  
  2008. szeptember 4. 18.30 Spilák Zsuzsanna Gyűjtők c. kiállítás - finisszázs
  
  Spilák Zsuzsannával és Bozóki Sándor gyufagyűjtővel Ránki Júlia beszélget.
  (A kiállítás szeptember 11-ig látogatható.)
  
  2008. szeptember 11. 18.00
  Lucien Hervé Párizsi fotográfiák és művészprotrék c. kiállítás - finisszázs

  
  Beszélgetés Csizek Gabriella kurátorral, Gebauer Imola művészettörténésszel, Seres Szilvia filmrendezővel és Perczel Anna építésszel.
  (A kiállítás szeptember 11-ig látogatható.)
  
  A magyar fotográfia lehetőségei - szakmai rendezvénysorozat az újjászületés jegyében
  Kerekasztal beszélgetéssorozat a Magyar Fotográfusok Házában.
  
  A nyilvános fotószakmai rendezvény célja a magyarországi fotográfia alkotóinak, szervezeteinek és intézményeinek részvételével egy olyan beszélgetés-sorozat elindítása, mely alkalom és lehetőség a szakmai találkozásra, megnyilatkozásra, véleményformálásra, ezzel is elősegítve a fotográfus társadalom és a fotószakmai intézmények együttműködését. A nyilvános beszélgetésre a magyar fotográfia alkotóit, intézményeinek, szervezeteinek vezetőit, munkatársait, tagjait és a művészettörténész szakma képviselőit várjuk. (A beszélgetések 17.00 órakor kezdődnek.)
  
  2008. szeptember 5. - Kerekasztal beszélgetéssorozat 1.
  A fotográfia és az intézményrendszer

  
  A magyar fotográfia intézményrendszere, a paradigmaváltás lehetősége az intézményrendszer működésében, az együttműködési lehetőségek feltérképezése, új szereplők.
  
  2008. szeptember 12. - Kerekasztal beszélgetéssorozat 2.
  A fotográfia és a társadalom

  
  A magyar fotográfia társadalmi elfogadottságának növelése, a fotográfia helye a kulturális stratégiában, a magyar fotográfia értéke a hazai és nemzetközi kulturális piacon
  
  2008. szeptember 19. - Kerekasztal beszélgetéssorozat 3.
  A fotográfia és az oktatás

  
  Az oktatás szerepe és lehetőségei a vizuális kultúra befogadásában, a fotóművészeti oktatás helyzete Magyarországon.
  
  2008. szeptember 10. 17.00
  
  Cornell Capa Emléknap és Kiállítás a Mai Manó Házban
  Szeptember 10-én 11 órakor New York-ban barátok, kollégák és rokonok emlékeznek Cornell Capára. A New York-i emlékünnepséggel egy időben a magyar fotográfusok is tisztelegnek Cornell Capa emléke előtt. Cornell Capa, azaz Friedmann Kornél (1918. április 14. - 2008. május 23.) magyar származású amerikai fényképész, Robert Capa fotoriporter öccse volt. 1946-tól a Life fotóriportere, 1954-ben csatlakozott a Magnum Photos fotóügynökséghez, amelyet részben testvére alapított. Számos kiállítását követően 1974-ben New York-ban megalapította az International Center of Photography intézményét és 20 évig tevékenykedett az igazgatójaként. Többek között ez az intézmény őrzi és gondozza Robert Capa hagyatékát. Cornell Capa idén májusban hunyt el New York-ban. Nagyszerű fotós és nagyszerű ember volt. Az emléknapon a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum közreműködésével fotókiállítás nyílik a Napfényműteremben, ezen kívül dia- és filmvetítést szervezünk Capa fotóiból, a róla készült filmekből, és neves magyar fotográfusok emlékeit hallgatjuk meg Cornell Capáról, és róla készült fotókat is láthatunk.
  
  2008. szeptember 15. október 16.
  
  Folyamatos Jelen I-IV. Fiatal fotográfusok fotósorozatai a közelmúltból című kiállítás megnyitója
  Szeptember 15-én kerül sor a Magyar Fotográfusok Háza gondozásában megjelenő Folyamatos Jelen katalógus-sorozat eddig megjelent köteteinek anyagából rendezett összefoglaló kiállítás megnyitójára Folyamatos Jelen I-IV. Fiatal fotográfusok fotósorozatai a közelmúltból címmel.
  A 2005-ben elkezdett és folyamatosan bővülő kiállítás- és katalógus-sorozatban bemutatott fiatal művészek a fotográfia minden műfaját képviselik (autonóm fotóművészek, dokumentarista fotográfusok, fotóesszét készítők, illetve fotóriporterek). A látható művek a sokféleségükkel és az egyéni stílusukkal a jelen általános érvényű kérdéseire reflektálnak. Az összetartó mágnes lehet akár egy fotográfiai attitűd, vagy akár a hasonló társadalmi helyzetre való rákérdezés felelőssége.
  Ez a mostani áttekintő tárlat egyszerre 16 fiatal művész sorozatának ad helyet, bemutatva az éveken átívelő munkákat és lehetőség szerint teljes képet adva a hazai, kortárs tendenciákról és a most alakuló fotográfusi életpályákról.
  A kiállítást Korniss Péter fotóművész nyitja meg. Schiffer János országgyűlési képviselő, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány elnöke köszönti a kiállítást és átadja a Közalapítvány 2008. évi fotóművészeti díját. A kiállítás kurátora Csizek Gabriella.
  
  A kiállítás résztvevői:
  I. kötet - Nyugtalan tekintetek
  fotósok: Csoszó Gabriella Elek Judit Katalin Szabó Sarolta Tóth Szilvi
  
  II. kötet - Csendes pillanatok
  fotósok: Hangay Enikő Kemenesi Zsuzsanna Nagy Tamás Puklus Péter
  
  III. kötet Együtt-Élés
  fotósok: Hossala Tamás Mónika Merva Kovalovszky Dániel Szász Lilla
  
  IV. kötet Látható történetek
  fotósok: Barakonyi Szabolcs Dezső Tamás Fekete András Molnár Zoltán
  
  2008.szeptember 20. 18.00
  
  Folyamatos Jelen katalógus-sorozat IV. kötetének bemutatója
  A Magyar Fotográfusok Háza gondozásában megjelenő Folyamatos Jelen katalógus-sorozat IV. kötetét szeptember 20-án mutatjuk be, a szerkesztő Csizek Gabriella közreműködésével. Kapcsolódva a Mai Manó Hétvégéhez, a tárlat időtartama alatt kiállító alkotókat a katalógus bemutatója alkalmából beszélgetésre hívjuk, és arról kérdezzük őket, hogy kik azok a magánszemélyek vagy mesterek, akik meghatározó erővel hatottak rájuk, hogy most milyen témában dolgoznak, és mit gondolnak, hová vezet az útjuk, amelynek néhány állomását látjuk a kiállításon.
  
  2008. szeptember 20-21.
  
  Mai Manó Hétvége - Részvétel a Kulturális Örökség Napjai rendezvényen a reneszánsz jegyében
  A Mai Manó Ház a hagyomány és korszerűség érdekes ötvözete. Neoreneszánsz homlokzata mögött a hazai és külföldi fotóművészet klasszikus és legmodernebb alkotóinak kiállításai találhatóak. A Mai Manó Hétvége a Ház kettősségének a múlt század fordulóján épült nagypolgári műteremháznak és a kortárs fotográfiai kiállítótérnek, szolgáltatóháznak megjelenítése gyakorlatban.
  Az első napon a kortárs művészet legfrissebb alkotásait mutatjuk be, gazdag, változatos programszerkesztéssel. Idegenvezetést tartunk a Mai Manó Házban, valamint tárlatvezetést és beszélgetéseket tartanak a Folyamatos Jelen I-IV. Fiatal fotográfusok fotósorozatai a közelmúltból című kiállítás kapcsán. Este szabadtéri vetítéssel és camera obscura performansszal várják látogatóikat. A második napon is folytatják az idegenvezetést, és felidézik a Mai Manó Ház első évtizedeinek hangulatát, korabeli fényképezkedésre csábítják vendégeinket Mai Manó korhűen berendezett műtermébe, majd Grencsó István Rejtély című koncertjére invitálják látogatóikat.
  
  2008. szeptember 25-26-27.
  
  Fotóporta Fókuszban a kereskedelmi galériák (portfolió konzultáció és konferencia)
  A Magyar Fotográfusok Háza a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójával és az ArtBázis Összművészeti Műhellyel együttműködésben fotóművészeti portfolió konzultációt és konferenciát szervez szeptember utolsó hétvégéjén a Mai Manó Házban. A Fotóporta megnyitója szeptember 25-én, 19h-tól lesz az ArtBázison, ezt követi egy másfél napos portfolió konzultáció a Mai Manó Házban, amely előre egyeztetett időpontok alapján zajlik a művészek és a kurátorok között, majd a vizuális művészetek iránt érdeklődő nagyközönség számára is nyilvános konferencia és kerekasztal beszélgetés következik a konzulensek részvételével a hazai fotókereskedelem helyzetéről. A konzulensek: Einspach Gábor, Böröczfy Virág, Erdész László, Gulyás Miklós, Kincses Károly, László Gergely, Bray-Mezey Franciska, Pfisztner Gábor, Surányi Mihály, Szabó Károly, Telek Balázs, Victora Zsolt.
  
  2008. szeptember 30. 18.00
  
  A fotopost.hu szakmai bemutatója
  Idén ősztől új tartalmakkal jelentkezik a fotografus.hu honlap, amelyet a Fotografus.hu Alapítvány a Magyar Fotográfiáért működtet. A honlap bemutató érdekessége az első magyar online fotóművészeti folyóirat, a fotopost.hu elindítása. A folyóirat célkitűzése a fotográfiai élet és a nagyközönség számára naprakész információs adatbázis szolgáltatás nyújtása, másrészt a fotóművészet hazai kritikai fórumának megteremtése.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Mai Manó

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
„A Zongora” – Grigorij Szokolov zongoraestje - J. S. Bach, Chopin és Schumann művei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zorán    mortal sin    mangani 888    twitter    magna cum laude    survivors zero    queensryche    s-modell    blitzkrieg    black spiders    eyes    thor    palov & mishkin    trident    data animal    sőrés zsolt    elhunyt    gio geraca    helloween    emilrulez    cock and ball torture    x-men    emily blunt    gorguts    lemez kuckó  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!