hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2008. augusztus 16. szombat   12:42
nincsen hozzászólás

szerző: ArmaGedeon
Fehérvári Zenei Napok (FEZEN)
2008. szeptember 11-13. Székesfehérvár

  Ha azt mondom: Helloween, Anathema, Katatonia a magára valamit is adó rockzene-rajongónak egyértelmű a válasza: ki kell látogatni a FEZEN-re! A Fehérvári Zenei Napok szeptember 11-13-ig ad helyet számos közkedvelt külföldi és hazai zenekar koncertjének.
  
  Öt színpadot emelnek a közel száz fellépőnek, s ezek közül mintegy belecsapva a közepébe kezdjük is a Fehérvár Nagyszínpad kínálatával. Az első nap (csütörtök) a magyar rockzenéé, hiszen hazánk legnevesebb csapatai közül lépnek deszkákra néhányan: a Zorall a sörhabban hempergő rock-házibulik kihagyhatatlan kelléke, ők azok, akik többek közt feltámasztották a múlt homályából Máté Pétert, és szőrös gitáralapokra zúzzák az Azért vannak a jó barátokat! Aki nem hiszi, nézze meg a klipet és/vagy a bulit 11-én! A P. Mobil gárdáját vélhetően senkinek sem kell bemutatni; 1973 óta töretlenül játsszák a hamisíthatatlan magyar hard rockot, a Kopaszkutya című Szomjas-film pedig kötelező a trapézgatyás-csöves életérzés híveinek!
  
  Az első napot az a Tankcsapda zárja, amely talán egyedüli a tekintetben, hogy immár tizenöt éve hazánk legismertebb (csúnya szóval legjövedelmezőbb) rockzenekara titulusát viseli! Az élet a legjobb méreg mondja a lukácsi filozófia, és még több ezer rajongó, akik között éppúgy megtalálható a szimatszatyros gimnazista és a harmincas, Motörhead-pólós menedzser Ugyanezen a színpadon, pénteken láthatunk-hallhatunk két veterán hazai bandát, a Paksi Endre & Co. fémjelezte Ossiant és az ízes, dallamos hard rockot játszó Lordot, amelyek minden bizonnyal ezernyi acélszívet dobogtatnak meg akkor este.
  
  Ahogy feltehetően a német Helloween is! A nyolcvanas évek elején alakult hamburgi speed metál banda tagjai még szinte serdülőkorban voltak, amikor három olyan nagylemezt szabadítottak a világra, amelyek a mai napig etalonnak tekinthetők a dallamos, ikergitáros, operaáriás metálvitézek világában: ez volt a Walls Of Jericho és a két Keeper Of The 7 Keys. Michael Kiske megaénekes már rég szólóban keresi önmagát, ahogy a Nagy Kai Hansen is ezer éve a Gamma Ray-jel kergeti a sárkányokat, viszont a jelenlegi felállás igencsak stabil, a tavalyi stúdióalbum (Gambling With The Devil) pedig bivalyerős lett! Ráadásul a 2007-es, PeCsa-beli koncertjük hatalmas sikert aratott, ergo: hülye, aki ezt a bulit kihagyja!
  
  A Nagyszínpad szombati műsora sem kisiskolások agyagozó szakkörét vetíti előre: punkos pogóra invitál a némileg Tankcsapda-kórban szenvedő (vagy épp abban lubickoló) Depresszió; nevükkel ellentétben ez egy életvidám sihederhad. Majd két olyan nagyágyú hangversenyére kerül sor, akik egyenként is megtöltenének egy PeCsa-méretű termet, nemhogy ketten együtt! Íme:
  
  A svéd Katatonia számos pályatársával egyetemben annak idején hörgős doom/death metálban utazott, aztán szépen átevickéltek a mélysötét tónusú avantgárd rockzene felé; ám nehogy valami tinglitangli The Cure-kópiára gondoljunk; érzelmekkel teli, búskomor hangulatú muzsikájukban ott van a dög, a súly, ahogy egy igazi dark metál bandától ez elvárható. Így hát aki egy fincsi, érnyiszálós melankólia-dózisra vágyik, az nyugodt szívvel (!) tekintse meg az északi bánatlovagokat!
  
  A brit Anathema akár az ikertesó is lehetne, hiszen első albumaik ugyancsak lomha doom metált rejtettek, majd rátaláltak arra az ösvényre, amelyen immár bő egy évtizede járnak. Akik netán nem ismerik, azoknak mankót nyújthat, ha elképzelik, milyen lehet az, amikor a Pink Floyd tagjai egyszer csak elszívnak egy viccescigit, majd elkezdenek gitárcentrikus metált játszani, de úgy, hogy azért a dalokat jól meglocsolják egy adag pszichedeliával és alternatív rock ízekkel. Kevés olyan kortárs együttes van, amelyek az Anathemához hasonló bensőséges, elmélyült hangulatú koncertet adnak érdemes hát belekóstolni ebbe a zenei csemegébe!
  
  Ám a külföldi nagy nevek mellett jócskán találhatunk még izgalmas fellépőket, elég csak a Média Markt Színpadon zajongó Kispál És A Borzot említeni (csütörtök), amely csak annak lehet ismeretlen, aki húsz éven a Holdon kapálgatott, és szabad idejében pedig űr kutat ás Ja, és Lovasi még mindig hazánk egyik legjobb szövegírója. Punktum. A Fish!-re azt mondják egyes okosok, hogy lehetnének ők az új Kispál, mert szimplán annyira jók, még akkor is, ha ők a Red Hot Chili felől közelítenek, nem úgy, mint Borzék de az a biztos, ha ezt mindenki maga dönti el, például a pénteki napon, ugyanezen a színpadon. Este még a deszkákra áll a 30Y is, Magyarhon első számú (?) poszt-grunge formációja, akiknek szerintük azért találó a nevük, mivel számmal kezdődik, így minden alfabetikus felsorolás élére kerülnek. Ha szereted a Muse-t, a Nirvanát, a Pearl Jamet, akkor A Vad Fruttik (másnap lesznek) írtak egy olyan sort, miszerint: Szóljál má mutternak, dobjon le szotyira pénzt! ez már önmagában zseniális, főképp, hogy vannak még hasonlók abban a tarsolyban. Nézzétek meg őket. És az évről-évre egyre nagyobb őrületet kiváltó, alter-elektro Zagart is, mindketten szombaton csinál(hat)nak forradalmat a Média Markt Színpadon.
  
  A Kodolányi János Főiskola is készül egy hellyel, főként az alternatív zenét kedvelő, tarisznyás magyar-könyvtárszakosok igényeit kielégítendő: csütörtökön a KFT ezredszerre is Afrikába invitál, szombaton a Tátrai-Szűcs duó finom latinmuzsikával kápráztatja el a zeneértőket és a tarisznyás magyar-könyvtárszakosokat; este pedig a jó öreg Deák Bill mutatja meg, hogyan kell játszani az igazi, mocskos bluest. De lesznek még mások is
  
  Az Alba Regia Nightlife Színpad az elektronikus zenék kedvelőinek lehet kánaán, neves DJ-k kavarják a zajzenét, és itt lép fel a hírneves ATB is!
  
  No, és ahogy a Szigeten, úgy a Fezenen is lesz Hammerworld Színpad, hogy a kutyahajú metálosok is villázhassanak egy helyütt. Hozzájuk szól a Kowalski kiválását sikeresen túlélő Black-Out, a Minden Magyar Metalhimnuszok Ősatyja, Kalapács Józsi és hasonnevű zenekara (csütörtök), a Sepultura/Machine Head-hagyatékot hűségesen ápoló Remorse, a thrash-ikon Moby Dick (péntek), az Akelás Katona Főnökkel felálló Omen vagy az ősrégi punklegenda, az Auróra (szombat), akik már a viktoriánus-korban is a lányanyákat riogatták. Zárszóként ama 92-es albumuk címét kifordítandó: előre durvák, gengszterek!
  
  Így fest hát a háromnapos fesztiválprogram, zanzásítva, közel sem a teljesség igénye nélkül. Akit érdekel a részletes műsor, a helyszín pontos megközelítése és minden egyéb más információ, az látogasson el az alábbi weboldalra:
  http://www.fezen.hu/
  
  Tudnivalók:
  
  - Napijegyek (elővételben is): 2.900,- Ft
  - Háromnapos bérlet: 7.200,- Ft
  - Háromnapos bérlet a helyszínen: 7.500,- Ft
  
  - A kempingezés ingyenes, külön karszalagot kapnak a sátrazók a belépéskor. Kempingjegyet csak a megvásárolt bérlet vagy jegy mellé tudnak adni, fejenként 1 darabot!
  - 8 éves korig a rendezvény ingyenesen látogatható szülői felügyelettel.
  - 14 éves korig kedvezményes, 1.500,- Ft a napijegy, de csak szülői felügyelettel érvényesíthető.
  - Fogyatékkal élők ingyen látogathatják a rendezvényt!
  
  Jegyelővételi helyek Székesfehérváron:
  ÁKOS Jegyiroda: 8000 Székesfehérvár, Kossuth u. 11. Tel.: 22/502-425. (Ha itt vásárolsz, kapsz 5% kedvezményt! Szintén 5% kedvezménnyel vásárolhatsz a székesfehérvári Media Markt áruház CD osztályán 8000 Székesfehérvár, Palotai u. 6.)
  ATLANTISZ Hangszerbolt: 8000 Székesfehérvár, Távírda u. 13. Tel.: 22/503-861
  PREMIER Jegyiroda: 8000 Székesfehérvár, Kossuth u. 14. Tel.: 22/507-235
  Országos és online elővétel: www.ticketportal.huSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

FEZEN

Ticketportal

 programajánló: 
2021. május 3.
Helloween 2021. UNITED ALIVE PART 2 (Papp László Budapest Sportaréna)
2021. május 13.
Nick Cave and the Bad Seeds 2021. tavasz (Papp László Budapest Sportaréna)
2021. május 16.
Joe Satriani - 2021.05.16. Budapest, Barba Negra Track
 a rovat legfrissebb cikkei: 
2022-ben Accept, Phil Campbell and the Bastard Sons, Flotsam & Jetsam a Barba Negra klubban
Unleash the Archers, Striker, Northtale a Barba Negra klubban
Főzzünk embert és együnk tudományt! - a Tudósok ökumenikus diétakoncertje Afrikából
Az online térbe költözik a Müpa tehetségbörzéje, a Jazz Showcase
Online koncertre vár minket a Dream Theater
Estas Tonne Magyarországon- Essential Sounds of the Universe
Fishing on Orfű 2021. Pótdátum!
A hazai jazzszcéna két kiválóságával folytatódik az ősz a Müpában
Ismét együtt a hazai rock szupergroupja! – Először lép fel a Müpában a Tátrai Tibor vezette Magyar Atom
Emlékirataiból mesél történeteket Karácsony James az LGT-ről
 kiemelt 
2022-ben Accept, Phil Campbell and the Bastard Sons, Flotsam & Jetsam a Barba Negra klubban
  
2022

Unleash the Archers, Striker, Northtale a Barba Negra klubban
Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Pineapple Thief az A38-on
Helloween 2021. UNITED ALIVE PART 2
 friss hozzászólások 

Két tizenéves srác hip-hop projektje (2)
Cinetrip nyár (1)
Turin Horse címmel debütál a Bengal rockprojekt videoklipje (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pókember    the mono jacks    kate winslet    the moog    morcheeba    vomit the soul    sebők    viharsziget    christoph waltz    pancser police    close your eyes    fishing on orfű    blu-ray    die apokalyptischen reiter    disco ensemble    james mcavoy    jurij    barátság extrákkal    cro-mags    volt 2001    ralph fiennes    immolation    vildhjarta    hard charger    király!  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2021 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!