hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2008. július 19. szombat   12:12
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Sziget 2008 - Nem csak zene
2008. augusztus 13-18. Hajógyári-Sziget - Budapest

  Az elmúlt idők legerősebb nemzetközi zenei sztárfelhozatala mellett idén is gazdag programot kínál a Sziget azoknak, akik a kultúra egyéb területén keresnek szellemi felüdülést. Színművészet, bábművészet, kortárs- illetve balett táncművészet, képzőművészet, költészet stb mindez kiváló nemzetközi és hazai előadók közreműködésével. Többek között az idei Szigeten üdvözölhetjük a Svéd Királyi Balett szólótáncosainak társulatát, a Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínházat, s a Sziget látogatói féláron tekinthetik meg több mint egy tucat budapesti múzeum aktuális kiállítását is.
  
  Színházi fesztivál
  
  Egy színházfesztiválnyi előadást tekinthet meg a publikum a Sziget Színházi programsorozatában. Öt helyszínen - Szabadtéri színpad, Sátor, Fű, Performansz színpad, Tápszínház sátor naponta 7előadás, öt nap alatt összesen 35 magyar és nemzetközi alkotás kerül bemutatásra. A legszínvonalasabb kortárs színház, tánc és performansz művészet képviselői mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak fiatal, tehetséges, pályakezdő alkotók is.
  A TÁP Színház régi hagyományát felújítva, idén ismét megnyitja az Egyperces Színházat a Szigeten! Egy exkluzív előadás egy percben egy nézőnek, a fesztivál ideje alatt miden délután. A performansz színpadon mindennap két alkalommal lesz látható a Filter Performance posztmodern posztítása, melyben a mozgás mozdulatlan rezgés, ahol konvenciók nélkül találkoznak az ősi elemek a zacskós tejjel. A fesztivál teljes ideje alatt vendégül látjuk a Békés Megyei Jókai Színház mellett működő Színitanházat, akik a szigetlakókat bevezetik a kulisszák mögötti világba. 4 fiatal felváltva makettet készít, rajzol, tervez, modellezik, technikát ismertet. Bemutatják, hogy épül fel egy színházi produkció, és milyen szakterületek vannak a színház iránt érdeklődők számára. A Sziget Színház és Tánc Szabadtéri Színpadán más hazai és külföldi produkció mellett fellép az 1959-ben alapított Danza Contemporánea de Cuba, a Stockholm 59° North, amely a Svéd Királyi Balett szólótáncosaiból alakult együttes. Hallhatjuk majd Lajkó Félix és Brasnyó Antal kivételes együttműködésének gyümölcsét. Az utolsó napon a Jeruzsálemben született, jelenleg az egyik legígéretesebb fiatal koreográfus, Hofesh Shechter deGENERATION című előadása lesz látható. A Sátorban egyebek mellett láthatjuk majd Jordi Cortés és Damián Muńoz Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye nyomán készült koreográfiáját, a 10 éves Baltazár Színház bemutatóját Kőválasz címmel, mely a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Sziget Fesztivál közös produkciójában jött létre, a Space Színház Holland Cunami című színházi áldokuját. A magyar és nemzetközi fiatal alkotók munkáiból összeállított esten láthatjuk majd a Belgiumban élő Szivkov Alekszandr szólóját, a tunéziai Bahri Ben Yahmed előadását, valamint Eléonore Valére a Budapest Tánciskolával készített koreográfiáját.
  A Fű helyszínen többek között a svájci Georg Traber munkáiból két különleges előadást láthatunk, a térspecifikus installáció-performanszt Heinz Baut címmel, valamint egy ősi hagyomány cirkuszi átiratát Hikohki Gumo címmel. Immár hagyományként látjuk vendégül a Színház- és Filmművészeti Egyetem Mozgástanszékének bemutatóját. Az Egyesült Királyságból érkezett Motionhouse akrobatikus, drámai és lenyűgöző Chaser című produkciója két alkalommal kerül bemutatásra.
  
  A Sziget Fesztivál immár ötödik éve büszkélkedhet nagy utcaszínházi produkciókkal. Hagyománnyá vált az olyan gigantikus előadások bemutatása, ahol sem a tér, sem az idő nem szabhat korlátokat... Idén az olasz óriás a KITONB kápráztatja el a szigetlátogatókat. A társulat „Harangjáték, az időutazás” című előadása, a föld és az ég között játszódik. A nagy utcaszínházi előadás a látvány művészeti igazgató Angelo Bonello munkájának az eredményeként jött létre. Ebben az újszerű darabban három különböző állványon 80 méteres magasságban a látványos mozgó szerkezetek, a hidraulikus darukkal mozgatott gigantikus repülő díszletek és a táncos akrobaták koreografált mozgása egy 3 dimenziós előadást eredményez, amely 360 fokos szögben körbeveszi a nézőt. A szerkezet egy nagy fém, 600 m hosszú rugalmas kötéllel behálózott parallelpíped, amely egy mozgó alapzatra van erősítve, ezáltal forgó hatást eredményez, és szürreális harangjátékká válik. Ebből a díszletből indul el és fejlődik tovább a táncosok koreografált akrobatikus előadása.
  
   Az észak-vietnámi tradíciókat követő Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínház A falu lelke című előadásával egy, a világörökség részeként is nyilvántartott, kulturális különlegességet hoz el az idei fesztiválra. Az intenzív színekkel megfestett különleges látványvilág számunkra teljesen szokatlan figurái, melyek hol vigyorgó kisemberek, hol félelmetes sárkányok képében jelennek meg, egy olyan maradandó élményt nyújtanak az ínyenc (báb)színház szerelmeseinek, mely jobbára csak a Távol-Keletre látogatóknak adatik meg. A falu lelke című darab elkalauzolja a nézőt az észak-vietnámi rizsföldekre, ahol bepillantást nyerünk az ott élő családok életébe. Az előadást a Sárkányok tánca nyitja, majd a főszereplő Teu kommentálásával megkezdődik a mese. Az elemi humorral megáldott főhős a narrátor és egyben a jeleneteket összekötő kapocs, a problémák aktualizálója. Láthatunk bivalyokkal szántó férfiakat, rizst vető asszonyokat, hosszú rudakkal és kosarakkal halra, békára halászó embereket, félelmetes sárkányokat. Mindezt igen színes bábokkal, távol-keleti zene kíséretében és a víz visszatükröződésének köszönhetően egy szokatlanul különös perspektívából.
  
  A Vándor Vurstli idén is jókedvvel, bábos és utcaszínházi produkciókkal, rengeteg játékkal, meglepő attrakciókkal és zenei csemegékkel vár mindenkit. A helyszínen, a fesztivál minden napján, a Vurstli új és régi játékaival bárki próbára teheti ügyességét, készíthet magáról emlékképet, vagy saját gyártású képeslapot, kipróbálhat a mindenféle zsonglőr és cirkuszi eszközt, egyensúlyozó kelléket. Minden délután várják az éles szemű érdeklődőket a francia La Malette pici bábszínházai, kulisszáik mögött a fény és a varázslat játékaival, a szintén francia Teatro Golondrino bőröndnyi marionettszínházával és benne Jojo-val, Gulyás László világraszóló Egérparádéja Kiskunfélegyházáról és a Karzat Alapítvány Világ teremtése Szekrényjátékai Győrből. A színpadi program a világ bábos, cirkuszi, akrobata és zsonglőr látványosságai közül válogat. Bűvész és illuzionista lépnek fel, láthatóak lesznek a breaktáncosok akrobata produkciói, cirkuszi légtornászok és varieté hangulatú táncos- cirkuszi melange.
  
  Múzeumok fesztiválja
  
  Az idei évben először fogadja a látogatókat az Octopus Összművészeti Helyszínen belül kialakított Múzeumi Negyed a Szépművészeti Múzeum, Modem, Ludwig Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Aquincum, Skanzen, Közlekedési Múzeum, Országos Műszaki Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Terror Háza Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum részvételével. A múzeumok kihelyezett programokkal és kedvezményekkel várják a szigetlakókat, valamint a programban résztvevő múzeumok egész augusztusban kedvezményes, félárú jeggyel látogathatóak Sziget karszalaggal érkezőknek! A kedvezményt a Műcsarnok látogatói is igénybe vehetik.
  
  Összművészeti fesztivál
  
  A Medence Csoport szervezésében immár hatodik éve működik az Octopus Összművészeti Helyszín, mint a Sziget irodalmi, képzőművészeti és komolyzenei programjainak otthona. Lesz itt például Éneklő Óriásszobor: az Octopus közepén felállított hatalmas Willendorfi Vénusz naponta ötször megszólal. Öt különböző korú nő, különböző hangulatú dalban érzékelteti korát és az idő múlását.
  A Recycling nálunk nem divat kérdése: aktivisták és képzőművészek irányításával műhelyeket alakítanak ki, ahol a szigetlakók maguk készíthetnek használati-, illetve műtárgyakat, szemétnek vélt, vagy legalábbis már használt nyersanyagokból. A nagysátor falain belül kiállítás is lesz a szemétből készült tárgyakból. A varázslók: Dévényi Mónika, ef Zámbó István, Pál Dániel Fábián Zoltán, Koroknai Zsolt, Dr. Alexy Miklós, Szurcsik József, Pál Kálmán. Az Octopus helyt ad fotókiállításnak is. A kiállítás keretében Peter Sanders, a nemzetközi hírű, iszlám hitre áttért brit fotográfus képei mutatkoznak be. A fotók a muzulmán közösségeknek a brit társadalomban betöltött fontos szerepét és napjaink brit társadalmának sokszínűségét egyaránt megörökítik. Idén is várja látogatóit a Sziget egyik legnépszerűbb helyszíne. Belépéskor huszonnégy egyforma tükörlapocska közül kell választani. E lapok az életutunkon megélt szerepeink több ezer éves szimbólumai, a Tarot kártya Nagy Arkánumai. A belépő feladata, hogy a bolyongás során saját élethelyzetére vetítse, és az út végén értelmezze a húzott kártyát, e belső tükör által felmutatott képet
  
  Komolyzenei programok
  
  Az idei már a nyolcadik olyan Sziget, ahol nemcsak a rock élő klasszikusai, hanem a komolyzene holt klasszikusai is önálló helyszínen várnak Téged. A már jól ismert és bevált programelemeken az idén sem változtatunk: éjjel andalító barokk muzsikára, a Sziget legkényelmesebb puffjain pihenheted ki az egész napos pörgést, délelőtt pedig kedvedre tallózhatsz a Wurlitzerben található legendás felvételek garmadájában. Ami viszont a koncerteket illeti, ezúttal rezidens zenekarunk lesz: a Capriccio Kamarazenekar fiatal muzsikusai kitűnő szólisták közreműködésével változatos és izgalmas programokkal várnak minden este. Kora délután pedig a Zeneakadémia hallgatói mutatják meg oroszlánkörmeiket és igen, a filmvetítésekről sem feledkezünk meg.
  
  Irodalmi programok
  
  Idén a nemzetköziség jegyében telnek a Sziget irodalmi délutánjai. A kétnyelvű felolvasó és beszélgető estek alatt magyarul, németül és angolul hangoznak el a neves magyar és külföldi szerzők művei. Nádasdy Ádám, Márton László és Dragomán György partnerei Cristopher Whyte skót, Wilhelm Droste és Hans-Henning Paetzke német szerző lesz. A felolvasásokat élő zenével (hegedű, szaxofon) varázsoljuk még kellemesebbé. Spanyol és magyar nyelven zajlik a Casi Flamenco által összeállított programunk: a kétnyelvű versek mellett profi táncosok és zenészek szórakoztatják a nagyérdeműt klasszikus flamencóval.
  
  A felolvasóestek mellett hűek maradunk az irodalmat zenével együtt szerető közönségünkhöz is: bemutatkoznak korunk reneszánsz műveltségű írónői is: Esze Dóra (ének és próza); Karafiáth Orsolya (vers és próza); Kiss Judit Ágnes (oboa, versek gitár és basszusgitár kísérettel, próza), valamint Nagy Ildikó Noémi (versek, próza, hegedű). Az estet Bódis Kriszta író és filmrendező vezeti. Nem utolsó sorban pedig: nem feledkezünk el a gyerekekről sem! A kortárs magyar irodalom neves szerzői egyre gyakrabban írnak remek, svéd típusú gyerekverseket, melynek jellemzője, hogy a kicsiket okos és kreatív nyelvhasználóként kezelik, problémáikat pedig komolyan veszik. Kukorelly Endre nagy sikerű Samunadrág című kötetének megzenésített változatát Farkasházy Réka színésznő és Bellák Miklós gitáros teszi élővé. A sátor előtt, idén is üzemel az Anagramma-Gyár, melyben a kíváncsiskodók nevére egyénre szabott, több nyelvű értelmezések születnek.
  
  Az Architects of Air bemutatja: Amococo - Luminárium
  
  Angliából most hetedszerre érkezik egy luminárium. A luminárium alámerülés egy színes álomvilágba, mindez 800 m2-en speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Ez egy szobor, ahol a művész építész, és a festést a napfény végzi. Az idei luminárium ismét, egy máshol még nem felállított/felfújt épület, a tavalyihoz hasonlóan az alkotók ismét a Sziget fesztivált tisztelik meg azzal, hogy itt, Budapesten indítják új alkotásukat sok éves föld körüli útjára.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 perihelion    ryan reynolds    bloc party    conjurer    hollyhell    mission: impossible    tracer    tom waits    búvópatak    woven hand    szex és new york 2.    grand mexican warlock    weezer    foo fighters    stam1na    fajkusz    hegyalja 2012    másnaposok 2.    emma stone    szerelem    pearl jam    waking up    the inspector cluzo    jarboe    close your eyes  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!