hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. július 5. szombat   10:44
nincsen hozzászólás

szerző: Eugene
Scott Henderson Trio
2008. május 12., Budapest - A38

  Újabb gitárfenomént köszönhettünk rövid időn belül Magyarországon Michael Landau remekül sikerült koncertjét követően. Scott Hendersont valószínűleg nem kell bemutatni a jazz híveinek. Immár 20 éve, hogy beírta magát a legnagyobbak közé, amikor Chick Corea lemezén játszva felkeltette a világ jazzrajongóinak figyelmét teljesen egyedi, utánozhatatlan gitárjátékával. Saját együttese, a Tribal Tech szürrealista fúziós jazz-zenéje mellett később visszanyúlt zenei gyökereihez, és blueslemezt készített, Dog Party címmel. Blues-korszaka végeztével (az A38-on többször hallhattuk-láthattuk) a zenekar neve is megváltozott Blues Band-ről az egyszerű Trio-ra: ezen a körúton John Humprey és Alan Hertz kísérte a mestert.
  
  Az idézőjelnek lesz még később jelentősége, de menjünk szép sorjában. Nagyjából 8 órakor birtokba vette a színpadot a három zenész, és elkezdődött a másfél órás zenefolyam. Hiába nézett ki úgy ki Henderson, mintha magára öltött volna egy felmosófejet, a játékáért vannak oda a jazz-hívek, nem véletlenül. Fölényes technikai tudásról, improvizációs készségről tett aznap este tanúbizonyságot, bár némi ízt, érzelmet hiányoltam a zenéből. Volt szerencsém megnézni a netes interjút Scott-tal, az alapján egy végtelenül szimpatikus, (jó értelemben) egyszerű, allűröktől mentes ember képe rajzolódott ki előttem, egyben választ adott a koncert közben felmerült néhány kérdésemre. Meg nem mondtam volna például, hogy elsősorban a közönségnek, és csak másodsorban magának játszik. Pár mosolyt megeresztett ugyan, de a fellépés nagy részében a hangszerén tartotta a szemét, nem éreztem azt a közvetlenebb hangulatot, mint Landau esetében. Na igen, nem lehet mindig hinni a szemnek Szavak tekintetében is fukarnak mutatkozott, de hát egy jazzgitáros a hangszere segítségével beszél, nemdebár?
  
  Szerencsére nem volt egydimenziós a műsor: a rock- és bluesalapok mellett líraibb hangulatok is megjelentek, ezek között a hidat Henderson és a többiek jazz-orientált játéka jelentette. Mind Humphrey, mind Hertz nagyszerű játékos, és itt el is magyaráznám, miért is tettem idézőjelbe a bevezetőben a kísérte szócskát: nem csak szürke eminenciásként voltak jelen, szólisztikus játék éppúgy jellemezte őket, mint a biztos alapok szolgáltatása. Egy-egy alkalommal hangszereik is főszerephez jutottak, különösen Humphrey basszusszólója ment élményszámba. Remek volt, ahogy fokról fokra bontakozott ki, hogy a végén zúgó tapsvihar fojtsa el: a közönség értékelte a hangszeres virtuozitást. Apropó: a tetszésnyilvánítás nemcsak a számokat követően jellemezte a megjelenteket, egy-egy Henderson-magánszám is kiérdemelte a tenyerek folyamatos összecsapását.
  
  Dalcentrikus lévén örültem, hogy csak ritkán (pár momentum erejéig) tévedtek el a zenészek az öncélú improvizáció birodalmába, aki igényes, jó zenét akart aznap este hallani, ugyanolyan jól érezhette magát, mint aki Scott Henderson és társai technikáját kísérte végig szigorú tekintettel. Lényeg a lényeg: igényes, összetett koncertet kaptunk egy „egyszerű” embertől és „kíséretétől”.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pendulum    kispál andrás    edward norton    over the rainbow    ideas    vad fruttik    S X    foamo    pet shop boys    monster magnet    hordes of chaos    hail of bullets    samiam    azfeszt    takács tamás band    ha/ver    constants    basium    török ferenc    macbeth    queens of the stone age    paolo fresu     jonathan liebesman    pelican    exploited  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!