hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2002. május 6. hétfő   10:14
nincsen hozzászólás

szerző: mily
30Y az Áfiumban
Holtpont 2002 április 24.Pécs, Áfium

   Kicsit zavarban voltam. Csak ültem bambán a videókijelző előtt (figyeltem hogyan múlik az idő, hogyan változnak másodpercenként a pálcika-számok), és próbáltam eldönteni, hogy a.) az Árkádiába (Riff-röff rockklub) menjek-e 42 koncertre, vagy b.) 30Y csendes koncertre az Áfiumba (Pécsett. A kedvenc ücsörgős helyem.), c.) maradjak otthon a fenekemen, mert egyébként is képtelen vagyok mozdulni. Végül b-t választottam.
  
   Az IC csak úgy repít Pécs felé. Oda is érek jó hamar, mert az Áfiumban még alig lézeng valaki. Na nem mintha egy lézengős hely lenne, de tényleg kevesen vannak. A zenekar még pakolász, én pedig bemutatkozom annak a pár lézengőnek. Mert itt leginkább mindenki kedves ismerős (ha nem jó barát) lesz ma este. Ha itt koncert van, akkor az mindig olyan bennfentes, olyan intim és érzelgős is éppen emiatt. Egyiket sem bánom, ismételgetem magamban a neveket, tanulom őket összeegyeztetni az arcokkal. Még a végén úgy érezném, hogy semmi keresnivalóm ebben a zárt közegben.
  
   Aztán lányok érkeznek. Sok lány. Szépek, csinosak, rúzsosak, cigiznek. Visszafogottan verdesik pilláikat. És simán megértem, mert a 30Y pasi tagjai - meg kell hagyni - igen vonzóak. Na nem mintha szabadak is lennének (kivéve Ádám-basszert, tessék rája hajtani!), de nézelődni azért lehet.
  
   Dia, a lelkesállat menedzser mécseseket rakosgat az asztalokra, aztán leteremt egy pincért, amiért még mindig nem tették félre azt a két festményt, amelyek helyére a harmincipszi molinó került. A nagyszabású zenekar (kis csalással) éppen elfér a miniatűr színpadon a piros fényben, mert az is van ám, hogy gerjessze a hangulatot, ami kilenc óra felé már engem is bizserget valahol a lapockáim közti tájékon.
  
   Megtelik a kis pince, előkerülnek a rejtett pótszékek, a közönség helyrerázza magát, aztán Zoli beszélni kezd. És sokáig abba sem hagyja én pedig meglepődök, mert azt hittem koncepció, hogy nincs szövegelés a színpadon. De ez most egy másmilyen koncert, és ennek örülök, mert sokkal közelebb kerülök valamihez, valami olyanhoz, amit szóval úgy szoktak kifejezni, hogy „értelem”, és nem bánom. Vagyis ekkor még nem tudom, hogy mihez kerülök közel, mert erre csak úgy éjjel kettő körül jövök majd rá, a lényeg, hogy megdöbbenek, hogy Zaza mennyire jól dobol. Nemrég megkérdeztem egyik kedvenc dobosomat, hogy mitől jó egy dobos. Azt mondta: „ a lényeg, hogy minden dalnak van egy ritmusa, egy hangulata. Ezt kell eltalálni, megérezni, rálelni. Maga a dal ütteti a ritmust, és a jó dobos ezt adja vissza” Ezen sokat gondolkoztam utána, mert mindezidáig azt hittem, hogy egy dal a ritmusra épül. De pont fordítva van.
  
   Ezen a szerda estén újabb alkalom nyílik rá, hogy teszteljem ezt az elméletet, és Zaza csont nélkül teljesít. Úgy érzem, mintha rengeteget fejlődött volna a legutóbbi koncert óta, amit láttam-hallottam, pedig lehet, hogy csak nem figyeltem oda. Most viszont kénytelen vagyok figyelni, főleg, hogy Zoli mindenféle tanórát tart a régi és új számok között. Biológia (az énekes-gitáros nagyon taknyos, és útmutatód ad a kifújásra megérett testnedv keletkezésének megértéséhez), anatómia (a testrészek elhelyezkedése - és azok betegségeinek számbavétele a biosz órához kapcsolódóan - egy női magazinban olvasottak, de főleg látottak alapján) és filozófia (a fiú és az apa, és természetesen az anya kapcsolata, vagyis az oidipusz komplexus).
  
   Közben a vendégek a sárga dalszöveg könyvet lapozgatják (mert az is van ám!), én is tenném szívesen, de akkor nem tudok figyelni, mert olyan jó nézni ezeket a srácokat és lányokat. Bár szintén megmondom, hogy a vokállal még mindig nem tudok mit kezdeni, mert kétségtelenül szükség van rá, de mondjuk egy csörgődob a kézbe, vagy valami rumbatök talán feldobná az ácsorgó leányzókat.
  
   Közben megismerkedem Timivel, akinek tanára volt a háromdiplomás taknyos énekes. Először csak a dalszövegeket ismerte, de nem állhatta, hogy a dalokat ne hallja. Hát itt ül ő is és tapsol ha véget ér egy dal, meg visszát is kiabál, ha eljön az idő. A zenekar meg vissza, csak kár hogy újra olyan dalt játszanak, a Balatonost, amit egyébként szeretek, csak épp már volt. Mert lehetne mondjuk a November Rain is, de arról meg kiderül, hogy csak vicc, mert Ádám utálja a Guns-t, pedig kezdek kíváncsi lenni, hogy hogyan oldanák meg a zongoraszólókat gitáron.
  
   Én meg csak töröm a fejem, hogy melyik szám is volt az, amiben Endre-szólógitáros üveghangokat játszik végig, mert az olyan jó volt, és le akarom majd írni, de nem jut eszembe, ami nem lep meg, mert nem szoktak ilyen dolgok eszembe jutni, pedig kaptam egy tollat is ezen az estén, de nincs nálam a noteszem, egyedül jöttem, mint az ujjam (ez milyen hülye mondás, hiszen húszan vannak összesen). Végül viszont nem egyedül megyek el, mert beülök a zenekari kisbuszba, és lassan két óra, mikor jön az a bizonyos dolog, amiről még mindig mit sem sejtek. Visszapakoljuk a cuccokat a zenekar próbahelyére, ami a borgyárban van, valami kietlen harmadik emeleten, és nincs világítás a lépcsőházban, viszont a kis szoba otthonos, és peregnek a fejemben azok a jelenetek, mikor mindenki (az énekes-gitáros Zoli, és öccse, a dobos Zaza, a basszer Ádám, a gitáros Endre, az éneklő Hugi és Kóka) jelen és már mindenki fáradt és ingerült, talán vitáznak is de mégis jó, hogy ott és együtt. Aztán eljön a két óra, és Zaza megkérdezi: „Neked az életed az, amit csinálsz? A zene, az írás? Mert ha nem, azonnal hagyd abba! Mert akkor minek?” Holtpont. Én pedig csak ülök a busz jobb hátsó fertályán, és levegőért könyörgöm valakinek, aki lehet hogy nincs is, és hatalmasakat dobban a szívem a bordáim közt, remélem senki sem hallja mennyire kong ott benn egymaga, és lassan elfordítom a fejem és kinézek a szélvédőn az elsuhanó kockaházakra, az út menti szegélyre, és a tövében sarjadó fűszálakra, és számolni kezdem az aszfaltra festett fehér csíkokat. Azt hiszem volt értelme ennek az estének.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 unleashed    dwayne johnson    carach angren    mantra    wolves in the throne room    edda    octahed    harcsa veronika    gloryhammer    aaron sorkin    isten kezében    jet    30 perc vagy annyi se    natalie cole    lokotka gábor    edward norton    slash    pribojszky mátyás    fekete kovács kornél    gentleman    kishúg    dark angel    skáld    avatar    szerk alatt  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!