hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. május 26. hétfő   13:28
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Onslaught, Eufobia, Kill With Hate, Tremor
2008. május 10, Avalon Klub

  Szögezzük le jó előre: nincs szerencsénk ezzel a koncerttel. Az újra összeállt legendás brit thrash banda, az Onslaught és az észbontóan jó lemezekkel jelentkező svéd reménység, a Carnal Forge már márciusban fellépett volna Gödöllőn, ám a turné elhalasztódott. Szerencsére a pótlás nem váratott sokat magára, és a helyszín is átkerült az összességében előnyösebb Avalon Klubba.
  Már éppen kezdett mindenki megörülni, amikor jött az újabb lesújtó hír, hogy az Onslaught mellett a fő vonzerőt jelentő Carnal Forge az egész turnét lemondta. Tájékozottak és bennfentesek erről már tudhattak a koncertet megelőző napokon, de sokan csak a klub bejáratánál szembesültek a ténnyel. Sőt, akkor már rögtön kettővel is, mert az viszont tényleg csak a legutolsó pillanatban derült ki, hogy a halasztott turnéra beszervezett görög old-school thrash Suicidal Angels is elmarad, technikai okok miatt. Na bumm... Hogy lesz ebből jó este...?
  
  Bent csupán néhány elszontyolodott, merengő szemekkel italt szürcsölgető arcokat láttunk, így jobb híján mi is felvettük az említett pozitúrát... Valahogy kísértetiesen emlékeztetett az egész helyzet a nem túl rég, ugyanezen a helyen megrendezett Flotsam & Jetsam koncertre, ahol szintén igen kevesen képviseltették magukat, emiatt nem is számított senki valami túl nagy durranásra, ám a koncert mégis fergetegesen jól sikerült. Legalább ez utóbbi tényezőt reméltük beteljesedni most is.
  Elsőként a Tremor lépett színpadra, de ők csak szinte maguknak játszottak. Ha valaki nem ismerné őket, a Tremor az igazi old-school thrash zászlaját emeli a magasba, az ős-Kreator, ős-Destruction nyomdokán. És színvonalán. Mert hát meg kell hagyni, az említett bandák kezdeti éráját jellemző kaotikus zene csakis a fogós témák és hangulatos számok miatt tudott kedvenccé válni. Nos, a Tremornál pont ez utóbbiak hiányoznak. Nem volt semmi kapaszkodó, amit ki lehetne emelni náluk, ezzel sajnos így nem lehet semmire menni. A Kreator People Of The Lie és a Destruction Bestial Invasion feldolgozások sem javítottak a dolgon. Nem gond, ha ebben a kaotikus ős-thrash stílusban akarnak alkotni (bár ezen példaképeik már fényévekkel túlléptek), csak sokkal-sokkal fogósabb dalokat kellene írni.
  
  A Kill With Hate tagjait már ismerhette a rutinos koncertlátogató az underground metal színtér különféle bandáiból. A mikrofonnál a Sin Of Kain énekese gurgulázott, szólógitáron az Archaic bárdistája ontotta a riffeket és a szólókat, a basszusgitárt pedig a Disztraktor nevű fenomenális agrár-metal zenekarban Kocsonya néven futó arc nyúzta. Érdekes összeállítás, az biztos. Zenészi teljesítményükre semmi panasz nem lehetett, de ennek ellenére mégsem sikerült túllépni a jellegtelen szinten.
  Az alapvetően death/thrash metal jellegű muzsikát Cathar tolta el pincemély hörgéseivel a death irányba, egyébként kiválóan végezte ezen tevékenységét. Ákos a szokásos fej nélküli gitárral szántotta a hipergyors szólókat, a minimális zenei kvalitásokat, ámbár maximális tyúkszar- és libafosszagot igénylő agrár-metal stílusban megismert Kocsonya pedig figyelemfelkeltő módon mutatta ki technikás énjét. Szóval én azt mondom, hogy ígéretes ez a formáció, de valami jelleget kéne adni az egymásra halmozott témáknak ahhoz, hogy igazán elismerésre méltó legyen a produkció.
  
  Érkezett a fiatal bolgár trió, az Eufobia. Fura arcok voltak, különösen a muflon-frizurával megáldott, hangszerét a nyakában hordó, kicsit málészájú gitáros/énekes srác. Szemtelen módon Carnal Forge pólót viselt, ezzel szerintem sikeresen összezavarta az elmaradt fellépők általi összevisszaság miatt már így is értetlenkedő közönség egy részét... Szóval csak hogy tudassam az esetleges megtévedtekkel: ez a banda NEM a Carnal Forge volt! A svédek amúgy két elfojtott ásítás között lemosták volna a színpadról az eddig fellépő bandák mindegyikét, szóval inkább az ő munkásságuknak ajánlom a tanulmányozását!
  Az Eufobia ugyanis szintén nem nyújtott sok izgalmat, mindössze az olyan számcímek miatt tudom keblemre ölelni őket, mint a Slaughter At The Gay Parade, vagy a Vibrator, ehhhehehe.... Hangzatos nevük ellenére nem tűntek EU-ellenesnek, de amúgy sem hinném, hogy Nyugat-Európa vevő lenne az elcsépelt klisékből építkező muzsikájukra.
  
  Valljuk meg őszintén: eddig borzalmasan gyenge volt ez az este! Az Onslaught, Carnal Forge, Suicidal Angels nevével fémjelzett fellépőgárdához képest több mint barátinak nevezhető 2000 Ft-os jegyár így már kezdett egyre barátságtalanabbá válni. Talán még az Onslaught csodát tehet... - erre vágyott minden jelenlévő.
  És a könyörgés meghallgatásra talált, akárcsak a Flotsam & Jetsam koncert esetében! A legendás brit Onslaught felállt a deszkákra, és őrületes hangulatot zúdított a nyakunkba. A hangzás valami elképesztően rossz volt, iszonyatosan hangos és teljesen kivehetetlen massza örvénylett a hangfalakból, ami pedig már önmagában is lehetetlenné tenné egy koncert élvezetét, de megmagyarázhatatlan módon mégis mindenkit magával ragadott az a nyers erő, amit Sy Keeler énekes, Nige Rockett és Andy Rosser-Davies gitárosok, Jeff Williams basszeros, és Steve Grice dobos jelenített meg.
  
  Természetesen az újbóli összeborulás utáni visszatérő lemez, a Killing Peace nótái adták a koncert gerincét, de szép számmal szemezgettek a ´80-as évek legendás remekműveiből, a Power From Hell és The Force lemezekről. Persze magukat a számokat a trágya hangzás miatt kb. megkülönböztetni sem lehetett, így az egész abból állt, hogy Nige elkezdett reszelni, Andy pedig (rendszerint) a kontroll ládákhoz vonult, mert a gitárja az Istenért sem akart normálisan szólni. Steve adta a tika-tikát, Sy hangjából pedig valami vastag orkánt lehetett kihallani.
  Szörnyen hangzik, nem? De mégis mindenki teljes fordulatszámon pörgött, headbang-elt, üvöltötte a szövegeket (már aki tudta), és úgy általában: kiváló hangulat volt. Olyan nukleáris tölteteket zúdított ránk a brit csapat, mint a Killing Peace, Let There Be Death, Angels Of Death, Destroyer Of Worlds, Metal Forces, Fight With The Beast, Twisted Jesus, Planting Seeds Of Hate, Demoniac, Burn, és zárásként a Power From Hell.
  Ha más miatt nem is, de az Onslaught koncertje után talán mégis elégedetten hagyta ott a küzdőteret a jelenlévők nagy része. A banda a borzalmas körülmények ellenére megcsinálta a bulit, és tulajdonképpen mindannyian ezért jöttünk ma el. Sosem volt a legismertebb thrash bandák egyike az Onslaught, de úgy gondolom, hogy ezzel a produkcióval kiérdemelték a bizalmat, fanatikus thrasherek számára mindenképpen érdemes belefülelni a lemezeikbe.
  Rettenetes szervezés (ez nem biztos, hogy az itteni team hibája), botrányos hangzás (ez már annál inkább), a legnagyobb húzónevek elmaradása, időbeli csúszások ezek mind minősíthetetlen körülmények. Egyedül az Onslaught miatt volt érdemes eljönni.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Onslaught

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 crest of darkness    trent reznor    anathema    frogshow    kalan mikla    cancer bats    hellalive    bonobo    werk akadémia    levi fantasy    headbangers ball    bréma    volumes    joe bonamassa    jeff scott soto    she past away    sziget 2011    stereotone    gurszky péter ádám    hope the last    death by stereo    forgotten tales    ismeretlen férfi    the last days of jesus    sum 41  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!