hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. május 13. kedd   11:30
nincsen hozzászólás

szerző: Bandi
Budapest Blues Fesztivál
2008. április 5. Petőfi Csarnok

  Immár ötödik alkalommal rendezték meg Budapesten a blues ünnepét, ebből az alkalomból több külföldi és néhány hazai zenész is tiszteletét tette a közönség előtt.
  
  A programok két színpadon zajlottak, a büfé részen a Kisszínpad volt felépítve, és természetesen a koncertteremben a Nagyszínpad. Kapunyitás öt órakor volt, egy órával a kezdés után a szombat délutáni álmos hangulatban már hallgathattuk a Kisszínpadon a miskolci illetőségű Happy Bluesday-t, akik hagyományos blueszenéjükkel életet leheltek a büfében tolongó közönség bluesra éhes lelkébe.
  
  Megfelelő bemelegítés volt ez így az első sörhöz, ám Póka Angéla és csapata a The Chieffundation biztosította az ígéretes folytatást. Bevallom tévékészülék híján, vajmi keveset tudok a Megasztáros sztárokról, legfeljebb a reggeliző asztalon hagyott pletykamagazinokból alkothattam nem túl hízelgő véleményt, ezért szűz fülekkel és fenntartásokkal kötelességszerűen lehorgonyoztam a Nagyszínpad előtt pár szám erejéig. Aztán ott is ragadtam, mert Póka Angéla és csapata igazán eredeti és minőségi produkciót adott elő. A csapat nem is illik igazán a fesztivál arculatába, mert gyökereik inkább a gospelhez és a soulhoz nyúlnak vissza, a blues ugyan felfedezhető, mégsem ez a fő csapásirány. Ezt a képzavart azonban megbocsáthatónak éreztem, mert Angéla Cserháti Zsuzsához hasonlítható erőteljes bluesos néger hangja és sziporkázó egyénisége élményszámba ment. Egy igazi dívát láthattunk-hallhattunk, aki nem csak elénekli, hanem mint egy színésznő el is játssza a számokat, így még az is értette az üzenetet, aki nem beszél angolul. A produkció másik erőssége az a tehetséges és fiatal csapat, akikkel a művésznő körülveszi magát. A maroknyi közönség kérdőjelekkel a fejük fölött, eleinte téblábolva hallgatta a zenét, aztán úgy döntöttek, hogy tetszik nekik, és a végén hangos ovációval távozhatott a zenekar.
  
  Ezután Happy Bluesday vendégzenészekkel kiegészülve a Kisszínpadon tovább folytatta az örömzenélést, miközben folyt a sör és mindenki találkozott mindenkivel.
  
  Később a Nagyszínpadon a dániai illetőségű csapat a Mike Andersen Band készülődött a produkcióhoz. A zenekar 2000-ben alakult, és viszonylag fiatal tagokból áll. Ügyesen vegyítik a soult és a rockn rollt, melynek eredménye kellemes gitárzene fúvósokkal kiegészülve, ami így együtt mégis bluesos hangzást eredményezett. Jól táncolható buliznivaló muzsikát hallhattunk tehát, ha túl mély nyomokat nem is hagyott.
  
  A Mike Andersenen túljutva újra beültünk a Kisszínpad elé azon csodálkozni, hogy a Little G. Weevil néven fellépő Szűcs Gábor a maga harminc valahány évével hogyan tud ilyen telt érett, bluesra született énekhangot produkálni. Emellett nagyszerű gitáros, aki a Happy Bluesday tagjaival és Pribojszky Mátyás szájharmonikással kiegészülve remek jammelésbe kezdett. Hallgattuk volna őket még sokáig, mert a blues lényegét ezekben a közös örömzenélésekben lehet kitapintani: az együttzenélés szépségét és az improvizáció izgalmát, és persze a közvetlen légkört. Ám szólított a kötelesség és Sugar Blue. A legendás szájharmonikás nem először lép fel nálunk, és úgy tűnik, a közönség szereti a zenéjét. Basszusgitár-gitár-dob kísérettel lépett a közönség elé, nomeg felejthetetlen bohócpólóban a hozzá illő nem kevésbé ízléstelen színes farmerben. A vállán átvetve egy tölténytárra emlékeztető valami látszott, ami mint később kiderült a szájharmonikái tárolására alkalmas eszköz. Sugar Blue tagadhatatlanul briliáns harmonikajátékos, aki virtuozitásával és gyorsaságával képes elbűvölni a közönséget, ám én valami bluesosabb meghittebb koncertet vártam. A produkció a rock és a blues hullámain evezett, és számomra külön öröm volt a basszusgitáros hölgy játéka, vastag, pontos alapot adott a zenéhez rettentő lelkesen, a produkció egésze mégis valahogy poros volt, hiányoltam belőle a frissességet, ám Sugar Blue játéka előtt mégis le a kalappal.
  
  Az estét Duke Robillard Band-el búcsúztattuk, aki már szintén járt nálunk. Derék, hatvanas korosztályból álló csapat remek gitármuzsikát játszott az eddigre erősen megcsappant közönségnek. A banda kicsit az ötvenes évek rockn roll ízeit vegyíti a blues-al. Duke gitárjátéka nem hagy kivetni valót, aki akart, táncolt a pörgősebb muzsikákra, aki pedig elfáradt, megvárhatta a líraibb számokat lazításnak.
  
  Levonva a következtetéseket, változatos, színes produkciókat láthatott a közönség, ám változó minőségben. A nemzetközi sztárokat felvonultató este azonban tátongó űrt hagyott maga után. Nem hinném, hogy a magyar bluesélet kiemelkedő egyéniségeit mellőzni kéne egy ilyen, immár hagyományszámba menő fesztiválon. Az okok nem érdekelnek, mert mint közönség, maga a produkció érdekel, bár tény, a részvétel nem kötelező, és a hazai előadókat akár minden héten hallhatjuk élőben, mégis megérdemelne ez a város egy színes, hazai művészeket is felvonultató bluesfesztivált.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 blind guardian    mercenary    wanderlust    el camino    slytract    blood sweat and tears    bikini    les touffes kretiennes    az adósság    vader    sólstafir    halálos iramban: Ötödik sebesség    lock up    esazlesa    scarlet aura    cliteater    blink 182    koncert    kill ferelli    kalan mikla    király!    saoirse ronan    dub fx    sons of apollo    headcat  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!