hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2008. május 13. kedd   16:57
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Solar Scream - Divider
EDGE records

  Kissé megkésve, de végre hozzám is eljutott a Solar Scream tavaly novemberben megjelent Divider című lemeze. Restellem, de ez idáig egyáltalán nem ismertem a 2000-ben alakult bandát. Mindenesetre nevük egyre jobban cseng a hazai koncertre járó közönség köreiben, ugyanis Harich Gábornak és csapatának igazán egyedi hangzásvilágot sikerült kialakítania, melyet nem is érdemes bármilyen kategóriába is besorolni.
  
  Nehéz is lenne, ugyanis rengeteg különböző stíluselem bukkan fel a Divider bő ötven percében. A finom dallamok élesen keverednek súlyosabb, progresszívabb dolgokkal. De leginkább a Depeche Mode hatása tagadhatatlan, amely majdnem minden nótában fel-felbukkan.
  A nyitó Misery Entwines rögtön egy elég súlyos, mégis fogós, lüktető témával indít, amelyre nem sokkal később érkezik Gábor vokálja, ami szerintem nagyon is passzol a zene hangulatához. Már itt éreztem, hogy nagy bajok nem történhetnek a továbbiakban sem.
  És valóban a Grains of Sand még magasabbra röpíti a lemezt és a hangulatot egyaránt. Ütős riffek, több mint kellemes gitárszóló és fantasztikus érzelemdús ének. Harmadiknak érkezik a Heart Carved Into Mine, melynél aztán tényleg leesett az állam is. Ennek a dalnak olyan refrénje van, amely már elsőre kitörölhetetlen lett a fejemből, állati! Egyébként nagy előnye a daloknak, hogy többségük 5-6 perc körüli, így bőven van ideje kifejlődnie a témáknak.
  A Beyond the Lights-ban hallható beszéd számomra a Pain of Salvation és a Dream Theather dolgait juttatja eszembe. Vészjósló hangulatú track, mintha épp az apokalipszis pontos dátumát jelentenék be az esti híradóban.
  A Without A Sound visszavesz a tempóból, érzelmes irányba tereli a lemezt. Ennél a dalnál volt leginkább az az érzésem, hogy ezek a srácok erős Depeche Mode mérgezés alatt állnak, persze csakis pozitív értelemben. Nagyon szép gitárszóló vezeti le a dalt, tényleg egy élmény!
  Az Escape Design ismét felpörgeti, vagyis inkább súlyosbítja a hangulatot, de azért némi belassulás, gondolkodási idő itt is megvan.
  A When I Need You Most keserédes pillanatokat kínál. A zene tökéletesen felfesti azt a szívszorító hangulatot, amit a dalszöveg sugall. Amúgy a többi dalnál és szembetűnő, hogy milyen jók a szövegek. Semmi alibizés, semmi klisé, a szép, változatos fogalmazás a jellemző a nótákra.
  A Might Be Rain egyedül csak rövidségével bújik ki a sorból, minőségileg még csak véletlenül sem. Hangulatváltásokkal azért így sikerült megpakolni rendesen.
  A Permanence úgy jön, mintha egy karate rúgással akarna minket leteríteni. Sőt, akkorát rúg belénk, hogy pár másodpercig lebegni kezdünk, majd a földre éréskor kapjuk a következő adagot. Szépen váltakoznak a pörgős és a lassú, altatós témák. Egyébként talán ezek a fajta dalszerkezetek adják a Solar Scream legnagyobb erejét.
  A végső búcsú előtt még érkezik az Over, amely talán a legsúlyosabb riffeket zúdítja ránk, csak hogy véletlenül se feledjük a mögöttünk álló perceket. A The Last Waltz már nem zavar komoly vizeket, csak egy kis hangulatos lezárást ad a Divider-nek.
  
  Szóval összességében első találkozásom a Solar Scream zenéjével több, mint pozitív csalódás. Profi anyagot tettek le az asztalra, amely külföldön is megállhatja a helyét, úgyhogy innentől kezdve érdemes fokozottan figyelni a srácok munkásságát.
  Júniusban a Lake Of Tears előtt lépnek majd fel, úgyhogy mindenképpen találkozunk!
  
  9/10
  
  Solar Scream Divider:
  01 Misery Entwines
  02 Grains Of Sand
  03 Heart Carved Into Mine
  04 Beyond The Lights
  05 Without A Sound
  06 Escape Design
  07 When I Need You Most
  08 Might Be Rain
  09 Permanence
  10 Over
  11 The Last Waltz

  
  Solar Scream:
  Kántor Tamás - gitár, szövegek
  Antal Dávid - basszusgitár, vokál
  Müller Gábor dob
  Harich Gábor - gitár, ének



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Solar Scream honlap

Solar Scream myspace

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 szerelem    the all-american rejects    soilwork    acyl    dub fx    frozen crown    sienna miller    bálint bence    illumishade    witherspoon    frequency    damnations day    ensign    timo mass    instant    kettőnégy    fővárosi nagycirkusz    kissin´ dynamite    jack of heart    cd pince    massive aggressive    rock története    szesztay dávid    them crooked vultures    chimaira  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!