hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2008. május 8. csütörtök   17:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Sizzla (JAM), Riddim Colony, Love Alliance
2008. május 9., 22:00., A38 - Budapest

  Sizzla Sizzla korunk egyik legkiemelkedőbb és legsikeresebb conscious reggae sztárja, amit páratlan karizmájának köszönhet. Elnyomás-, rasszizmus és a társadalmi igazságtalanságok ellen szóló szövegei hatalmas erőt sugároznak, amely közvetlen, elragadó, pozitív, hittel teli zenéjével párosulva Bob Marley egyik legjelentősebb utódjává teszi.
  
  Sizzla egy szorosan összetartó August Town-i rasta közösségben született és nőtt fel. Az hogy szülei is hívő rasták voltak nagy mértékben meghatározta Sizzla életútját. A ´80-as években szemtanúja (fültanúja) lehetett a dancehall zene kialakulásának, melynek jelszavaivá és életstílusává váltak a drogok, fegyverek és a vulgáris szövegek. Ebből ő igazán a zene és a szövegek iránt érdeklődött, melyeket a rasta hitével fűszerezve saját stílusára alakított át (többen Peter Tosh-hoz és Mutabaruka-hoz hasonlítják dalszövegírói vénáját).
  
  A ´90-es évek közepén csatlakozott a Bobo Ashanti rasta közösséghez, akik elleneznek mindenféle elnyomást, illetve modern „rabszolgaságot”, melyet Babilon (a nyugati világ) erőltet rájuk. Továbbá innen érthető Sizzla aggresszív hozzáállása a homoszexualitáshoz. Sizzla először a Caveman Hi-Fi Sound System-nél tette próbára deejay tehetségét. 1995-ben jelent meg első kislemeze a Zagalou kiadonál, majd átigazolt Bobby Digital csapatához, a Digital B-hez. Itt is csak kisebb sikereket ért el, amíg Dean Fraser be nem protezsálta őt Philip „Fatis” Burrell-hez, az Xterminator kiadóhoz.
  
  Több sikeres kislemezt adott ki, köztük: „Judgement Morning”, „Life´s Road”, „Blaspheme”, „We Uh Fear”, „I´m Not Sure” és egy duett Shadowman-nal, a „The Gun”. Itt jelent meg első nagylemeze is Burning Up címmel, majd intenzív koncertezésbe kezdett Luciano-val és Mikey General-lal. Sizzla már az első perctől fogva kulturális töltetű dalokkal robbant be a köztudatba
  
  (nem úgy mint kortársai Capleton és Buju Banton, akik többnyire vulgáris dalokkal lettek közismertek és csak később „tértek” a jó útra). Ez volt érezhető második lemezén is, a Praise Ye Jah-n, ami szintén az Xterminator-nál jelent meg 1997-ben. Ugyanebben az évben több kislemeze vált emlékezetessé, mint például: „Like Mountain”, „Babylon Cowboy”, „Kings Of The Earth” és a „Build A Better World” Luciano-val.
  
  A következő évben ismét Bobby Digital-lal dolgozott közösen, melynek terméke a Black Woman And Child c. lemez lett, mely nemcsak a reggae piacon fogyott jól, hanem mainstream ágakon is. Több magazin összesítő listája is tartalmazta Sizzla albumát, az 1998-as év 100 legjobb lemeze között tartották számon. Mára klasszikussá vált és a címadó dal pedig dancehall himnusz lett. Másik 1998-as lemeze a Freedom Cry, melyről ismertebb darabok lettek a „Love Amongst My Brethren” és a „Rain Shower”. 1998-ban megkapta első jelölését a MOBO Awards-nak az Év Reggae Előadója címére, attól függetlenül, hogy a Reggae Sumfest-en nagy felbujtást keltett azzal, hogy az angol királynő, a homoszexuálisok és az egész rendezvény ellen szólította fel fekete testvéreit: „Burn all white people in Jamaica”.
  Ezek után már nem volt megállás, beindult a Sizzla gépezet. 1999-ben jött a Be I Strong, a Good Ways és a Royal Son Of Ethiopia c. nagylemezek. 1999-ben is jelölték a fentebb említett MOBO díjra. 2000-ben újabb albumok követték egymást: Liberate Yourself (dupla lemez), Words Of Truth és a Bobo Ashanti, melyen egy kicsit érezni a hip-hop beütést. 2001-ben pedig a Black History, a Taking Over, a Rastafari Teach I Everything és a Blaze Up The Chalwa c. lemezei jelentek meg. Évente 4-5 album jelenik meg a neve alatt többnyire új dalokkal, és legalább száz kislemez jelenik meg roots-osabb témákon és a legfrissebb dancehall riddimeken.
  Mindent egybevéve Sizzla zenéje többnyire pozitív, hittel teli, a fekete fiatalokkal együttérző és a nőket tisztelő zene. Sizzla egy talány marad a nagyközönség részére, hiszen alig, vagy soha nem ad interjút a médiáknak és koncertjeit is próbálja minimális számra csökkenteni (melyek egytől egyig teltházasak). Ettől függetlenül kijelenthetjük, hogy Sizzla korunk egyik legkiemelkedőbb és legsikeresebb conscious reggae sztárja világszerte magas minőségi elvárásainak és sűrű lemezkiadásainak köszönhetően.
  
  Elővétel: 5000 Ft
  A fellépés napján: 5500 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jonathan nolan    sötét zsaruk    florence and the machine    origin    baobinga    babymetal    venom inc    blues    the carbonfools    senses fail    ludditák    cherry bomb    valentin nap    cowboyok és űrlények    the big bunny hall swinger club    flamedrop    ossian    nagy dávid    dilis    dead poet society    artus társulat    paddy and the rats    palace    josh homme    stereochrist  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!