hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. december 27. hétfő   14:39
nincsen hozzászólás

szerző: András
The Paper Chase Meet Red Worms’ Farm
Robotradio Records

  A The Paper Chase és a Red Worms Farm is hosszabb múltra visszatekintő, nagylemezes indy zenekar, az undergroundban kutakodók előtt talán nem is ismeretlen a nevük a splitjüket gondozó Robotradio Records azonban ezzel a cd-vel debütál. Egyrészt ezért, másrészt pedig mivel a tevékenysége is rendhagyó, talán nem otrombaság elöljáróban a bandák helyett a kiadóról ejteni néhány szót. Az Olaszországban székelő Robotradio egy alaposan körvonalazott koncepció jegyében kívánja megjelentetni kiadványait: minden esetben két banda (egy olasz, és egy a világ valamely más országából) szerepel majd rajtuk néhány új dallal, a cd-ken remixek és klipek is helyet kapnak, a borítót pedig egy-egy képregényrajzoló művész készíti. A cél üdvözlendő módon jóval több tehát, mint egyszerű zenei kiadványokat összedobni ami pedig még ennél is örvendetesebb: már első nekifutásra is minden szempontból sikeres volt a kísérlet.
  
  Már a külcsín is biztató: négyből két ismerős ugyan egyből azt kérdezte a láttán, hogy Mi ez, fürdőszobacsempe?, de ettől még a széthajtogatható tok igazán impozáns - olyannyira, hogy a csomagolás közepébe ügyesen elbújtatott korong kapcsán már nem is akar feltétlenül kötözködni az ember azzal, hogy csak egy írott cd-ről van szó. (Nem akar, de azért csak a kötözködés szeretetéből fakadóan megjegyzi.) Miután szemrevételeztük a borítót ékítő zavarba ejtő ábrákat, nincs más hátra, mint megpörgetni a lejátszóban a cd-t, amelyen egymást felváltva mutatkozik be a két együttes.
  
  A három számmal szereplő olasz banda, a Red Worms Farm közelíti meg a deklaráltan hagyománygyilkoló zenét a hagyományosabb oldaláról rövid, zajos dalaikban élesen hasítanak, mégis fülbemászó melódiákat hoznak a gitárok, egyszerűek és kemények, feszesek a ritmusok, mondós-kiabálós ének váltakozik szimpla, nyers, de húzós énekdallamokkal. Igazi ellenállhatatlan, beindulós ösztönzene ez, nem véletlen, hogy háromezer ember előtt is játszottak már mindenféle komolyabb kiadói vagy menedzseri háttér híján is. A harmadik nótájuk egy (néhány kiáltástól eltekintve) instrumentális darab, amibe egy vendégzenész trombitával is beleszínez, további lehetőségeket villantva fel az így is igazán kellemes muzsikájuk számára.
  
  Az Egyesült Államokban tevékenykedő The Paper Chase zenéje keményebb dió, széttördelt, disszonáns, s nem csak hangzásában zajos muzsika ez pont ezen ismérveinél fogva azonban még izgalmasabb, mint a Red Worms Farmé. Az énektémák a fennakadt-szemmel-üvöltéstől a kesernyés dallamokig terjedő skálán mozognak, a mokány ritmusokra pedig merészen kísérletező gitárnyúzás és groteszk zongoraütlegelés válaszol mégis ügyesen marad belül az egész hanghalmaz az emészthető dalstruktúrák felségterületén (persze közvetlenül a határ mellett, vigyorogva nyújtogatva a lábát a túloldal felé). Nem alaptalanul említik meg a biográfiájukban az ilyenkor kötelező nevek mellett például Robert Smith-t az énektémák, vagy épp Robert Frippet a gitárjáték kapcsán, hisz igazán széles a The Paper Chase zenei horizontja ez már két rövid dal alapján is világos.

  A remixek között egy-egy dallal szerepel mindkét banda. A The Paper Chase itt sem bújik ki a bőréből pont ez a leghagyományosabb tétel, ami tőlük szerepel a lemezen. A banda énekes-gitárosa és Chris Godbey által közösen remixelt Out Come the Knives egy álmodozós, akusztikus gitáros, a háttérben szinte mesefilmeket idéző (helyenként meg jarre-os) dallamokkal operáló, mégis lehangoló nóta bár szerkezetében, megközelítésében kilóg a másik kettő mellől, a zenekar profiljába így is simán belefér. A Red Worms Farm a kiadványt indító dalát engedte át Giulia Ragno Faveronak, a végeredmény pedig pont olyan remekül zárja az anyagot, ahogy az eredeti nyitotta: a Jelly Bean egy elektronikával bőven meglocsolt verziója ez, amiben izgalmasan váltakoznak a keményebb, szigorúbb, krampácsolósabb, és az úszós-lebegős hangminták.
  
  A cédét a számítógépbe rakva végül megismerkedhetünk a két csapat egy-egy dalára bizonyos Founthead által generált klipekkel is, és nyugtázhatjuk, hogy bárki is legyen ez a Kútfő, jól ráérzett mindkét együttes sajátos zenei világára, és ízlésesen elegyítette azokat a maga markáns stílusával. A The Paper Chase Im Your Doctor Now-ját egy vörösben úszó, a zenéhez hasonlóan zaklatott bevágásokból összeálló, kavargó videóval támogatta meg, a Red Worms Farm Pop Songjához pedig egy egyszerűbb, a muzsikáló csapatról készült felvételekből összevágott klipet készített, az inverz színvilág, az egymásra úszó, vagy puzzle-szerűen darabokra hulló, majd újra összeálló snittek révén azonban ez a filmecske is izgalmas és jellegzetes lett.
  
  Íme egy kiadvány, amely a háttérben mozgó vaskos pénzkötegek nélkül is maximálisan tartalmas, igényes és figyelemfelkeltő tud lenni remélhetőleg eljut mindenkihez, akit érdekelhet, és folytatása is lesz. Akiben dolgozik a nemes szándék, és lehetősége is van rá, az segítse ennek megvalósításában a Robotradio Records tevékenységét: a kiadó terjesztőket, a bandák számára pedig koncertszervezőket keres. Aki pedig híján van a lehetőségeknek vagy a nemes szándéknak, de szereti a különleges kiadványokat és kíváncsi két igazán jó bandára (meg persze futja neki a cd árán túl némi postaköltségre), az egyszerűen rendelje meg magának ezt a split anyagot. Jól jár és hozzá is járul valami jóhoz vele.
  
  1. Red Worms Farm: Jelly Bean
  2. The Paper Chase: Im Your Doctor Now
  3. Red Worms Farm: Pop Song
  4. The Paper Chase: Isnt She Something?
  5. Red Worms Farm: Fav
  6. The Paper Chase: Out Come the Knives (remix by Chris Godbey and John Congleton)
  7. Red Worms Farm: Jelly Bean (remix by Giulio Ragno Favero)
  
  Red Worms Far: Pop Song (video by Founthead)
  The Paper Chase: Im Your Doctor Now (video by Founthead)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Robotradio Records:

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 more than a thousand    rompeprop    the amazing spider-man    dust bolt    tűzzománc    zonaria    qss    clint eastwood    firewind    metaldays    smash into pieces    bőrgyári capriccio    saturnus    world war z    benedict cumberbatch    survivors zero    bourne    panic radio    cherry bomb    man overboard    vágtató csodaszarvas    cauldron    zaporozsec    kip winger    equilibrium  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!