hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. szeptember 20. hétfő   10:20
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Gorilla, Sonicdollz
2004 augusztus13, Kultiplex

  Gorilla
  2004. augusztus 13, Kultiplex
  
  Úgy, ahogy kell, a Sziget után mindenki kinyúvadt. Aki nem, az nem kellően vette ki a részét ebből a monstre rendezvényből. Nem írhatom azt, hogy az idei szigeten minden második fellépő RNR muzsikát tűzött a zászlajára, az viszont biztos, hogy alig két nappal a rendezvény után sem kellett otthon unatkoznunk, és nyalogatnunk a sebeinket, mert ez a péntek este igazán unikumnak volt tekinthető. Aki tehette, és még befért a Kultiba, az alaposan elmerülhetett a rockabilly és a társműfajának számító psychobilly műfajokban.
  
  Az est első felében a Sonicdollz székesfehérvári rockabilly csapatot láthattuk. Ők majd négy éve hasítják a rockabilly sugárútját, de egy dolgot a zenekarral kapcsolatban nem értek: a fiúk nem tudom miért, de nem nagyon erőltették meg magukat saját szerzeményeik lejátszásával, pedig a közönség ezt is befogadta volna, és nem csak a hangulatfokozó, igen jól ismert slágerek feldolgozásait. Persze volt Motörhead- Please dont touch, Roxette-The look, Eurythmics- Sweet dreams, AC/DC- Hells Bells, Sex Pistols- Anarchy in the Uk, Ramones- Blitzkrieg bop, Guns n Roses- Paradise city, de mégis, vagy sorolhatnám tovább, de most inkább nem. Ennek ellenére úgy érzem, hogy ezen az estén semmi más nem kellett csak a boogie, így a Sonicdollz beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a nagyszámú közönség előtt remekül teljesített, nem utolsó sorban pedig a tagok is igencsak megnyalhatták mind a hatvan ujjukat, hogy a Gorilla előtt léphettek fel. Én nem hiszem, hogy bárki is panaszkodhatott egy ilyen felvezetés után, mert ha nekem bejött, akkor a közönség 75-80%-nak is, ezt túlzás nélkül állíthatom. Hogy sokan mégsem az előzenekar szerepében tetszelgő Sonicdollz-ra voltak kíváncsiak, ez talán érthető is. Fellépésük után a terem alaposan kiürült, mert a helyiségben uralkodó hőség tényleg elviselhetetlen volt. Biztos vagyok benne, hogy a felfüggesztett légtechnikai berendezések hasznát ez alkalommal sem láthatta senki, mert a hely tulajdonosai ezeket a szerkezeteket inkább csak drága díszletnek használják, mint hasznos berendezésnek, de ugyanezt írhatom a fénytechnikai elemekről, azok is csak úgy vannak.

  A Gorilla nemzetközi sikerei ellenére a zenekar életének egyik legnagyobb változása akkor következett be, amikor Pete Gorilla Kanadába távozott családjával. Ott él s alkot a mai napig, de a csapat ennek ellenére nem oszlott fel, csak ritkábban adnak koncertet. Talán ez is lehetett az oka, hogy erre a fellépésre még Legyelországból is megtették néhányan azt a cirka 1800 km-t. A Gorilla itthon maradt két tagjának, Tom Alien-nek (bőgő) és Tubus-nak (dob) közös projectje, az Elnök Emberei kárpótolja a Gorilla által hagyott űrt itthon. De gyorsan kanyarodjunk vissza, mert a hűsítő szünet után máris színpadra lépett a Gorilla. A Kultiban ezután még elviselhetetlenebbnek volt tekinthető a teltház és a benti hőfok. A 100%-osan kiéhezett Gorilla fanok és egy kevés műkedvelő kiéhezve vetette rá magát a Gorillára, és őrült mozgásba csaptak a Psychotic Paradise-ra és a többi elhangzó dalra. A csapat ezután már megállás nélkül pörgette le majdnem az összes létező dalát és feldolgozásokat is: Hotel Phantom, Child my Dreams, Házőrző blues, Escape from Hell, Genetic Joke, Coma, Batmobile - Transsylvanian express, sőt, Soltész Rezső Szóljon hangosan az ének-e is belefért ez alkalommal, meg az örök klasszikus motoros ballada, a Steppenwolf - Born To be Wild-ja is. Ezután a fergeteges koncert után mondja valaki nekem, hogy a Gorilla nem tud hangulatot kelteni - aki ezt állítja, az beteg, vagy nem volt bent a helyiségben, és a továbbiakban a véleménye sem számít.
  
  Ahogy az lenni szokott, egy ócska közhely itt pont elfér senki se lehet próféta a saját hazájában, azt hiszem ez a gondolat maximális megállja a helyét a Gorilla esetében is. 1998. VA - It Came from Hell (Gorilla - Coma) Crazy Love Records, 1998. VA - Banzai Magazine #4 (Gorilla - Hotel Fantom), 1998. VA - Sztarok Az Életért (Gorilla - A GYilkos Szer) Maximusic Records, 1999. Gorilla - Too Much For Your Heart (Album) Crazy Love Records, 1999. Gorilla - Child In My Dream EP (Japan) Revel Yell Records, 2000. Gorilla - Genetic Joke (Album) Crazy Love Records, 2000. VA - Revel Whitout a Cause (Japan)(Gorilla - Csavargó, Gorilla - Hotel Fantom) Revel Yell Records, 2000. VA - Mental Hell Vol1. (Gorilla - Too Much For Your Heart) Mental Hell, 2000. VA - Bravissimo 6. (Gorilla - Szóljon Hangosan az Ének)/Aranylemez/ BMG Hungary, 2001. VA - Crazy Love compilation (Gorilla - Otherworld) Crazy Love Records, 2001. VA - Crazy Love compilation (Gorilla - Too Much For Your Heart) Crazy Love Records, 2001. VA - Tribute to AC/DC (Gorilla - Highway to Hell) 1G Records, 2001. VA - Tribute to Batmobile (Gorilla - Transsylvanian Express) Downer Records, 2001. VA - Demon is Crying (Gorilla - Homeless) Downer Records, 2001. Ganxsta Zolee és a Kartel - Pokoli Lecke (Mi vagyunk azok/Gorilla - When I Was Young) Private Moon Records, 2002. Garaz Magazine #16 (Gorilla - Vampire Strikes Back, Gorilla - Escape From Hell), 2002. VA - It Came From Hell Vol.4 (Gorilla - Flamenco Death, Gorilla - My Zombie Horse) Crazy Love Records, 2003. VA - Kicked Outta Purgatory (USA) (Gorilla - Child In My Dream) HairBall 8 Records, 2003. Gorilla - Flamenco Death (Live Album) Crazy Love Records. Ha itthon próbálták volna ugyanezt az utat megtenni, akkor biztos vagyok benne, hogy hamar megfeneklett volna a hajójuk, és nem tudtak volna ennyi albumon szerepelni. Igaz is, ha most, ezek után azt a körkérdést szegezném honfitársainknak, hogy mi az a Gorilla - vajon képben lennének-e?



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kellékfeleség    helstar    Éli könyve    platon karataev    csejtey    circle ii circle    colin o donoghue    yellow spots    the agonist    factorial-x    leonardo dicaprio    ismeretlen férfi    bohemian betyars    gm49    kick ass    petendi tamás    saint germain    evergrey    joe lynn turner    beyond fear    mastodon    beyond    midriff    grieved    dehumanized  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!