hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
kultúra [kiállítás]  2011. november 10. csütörtök   04:48
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Farkas Roland: Draw your Money
2011. november 16 – december 10. Stúdió Galéria – Budapest

  Megnyitó: 2011. november 15., 19h
  megnyitó performansz: Sebő Ferenc
  
  Sok évvel ezelőtt Meyer Saphiro még amellett érvelt, hogy radikális különbség van a művészet kereskedelmi és szellemi értéke között, és figyelmeztetett, hogy ennek felszámolása komoly értékválsághoz vezethet. Mára a nemzetközi művészetben a kereskedelmi érték egyre inkább elhatalmasodik a szellemi értékeken, sőt néha úgy tűnik, meg is határozza azokat. A pénzben lehetséges egzakt mérhetőség felváltotta a művészet esztétikai, etikai, kognitív, érzelmi és morális értékrendszerét. A pénz egzisztenciálisan értelmezhetőbb, mint a művészet, előbbi garantálja utóbbi értékét. Mert a modern világban a pénz a közös nevező, az általános csereeszköz, amely ugyan fizikai valójában csak szimbolikus értékkel bír, mégis korlátlanul funkcionál, mert az emberek valamilyen közös, bizalmi egyezmény alapján hisznek benne.
  
  Napjaink késő kapitalista társadalmaiban, a zakatoló világválság idején egyértelműen látható, hogy a morális érték létjogosultsága mindinkább háttérbe szorul, és a gazdasági értékrendszer bizonyul a legfontosabbnak. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi krízis kiszámíthatatlansága egyre több kérdés megfogalmazására kényszerít, és ennek egyik hozományaként a kortárs művészetben az utóbbi években megnövekedett a pénz létének és felhasználásának különböző szempontjait feszegető, értelmező, pellengére állító munkák száma. Igaz az, hogy újabban a pénz legitimálja a művészetet? Igaz, hogy már a művészet áll a pénz szolgálatában? Vajon egy műtárgy abszolút értéke, alapvető magyarázata valóban az árában rejlik?
  
  Farkas Roland ezt a közös nevezőt, ezt a mágikussá vált papírdarabot helyezte kiállításának fókuszába. A kiállítótérben két munkaegyüttest láthatunk: a Change című videóinstallációt és a Draw your Money-t, ami egy megtisztított bankjegyeket újrahasznosító in situ projekt. A tárlat része az utcafront felől olvasható futófény is, amely a pénz kommunikációs értékét kiaknázva igyekszik becsalogatni a járókelőket.
  
  A művész legújabb alkotásainak kiindulópontja a defláció és a gazdasági logikával való szembeszegülés. A Stúdió Galéria terében egy frontális pénzügyi kontextussal találkozhatunk, amelyben az NKA-tól elnyert, valóban látható támogatáshoz a tágabb környezetet a kulturális és gazdasági bizonytalanság tető-, vagyis mélypontja szolgáltatja.
  
  A megnyitó esemény alkalmával a közönség tagjai aktív alkotók, mecénások, játékosok lehetnek, és opcióval szállhatnak be a kiállítást kiteljesítő performaszba. Sebő Ferenc vezényletével fejezhetik majd be Farkas Roland műalkotásait, és (magától értetődően) pénzért cserébe vihetik tovább a rezisztens művészi gesztust
  
  Farkas Roland fő elfoglaltsága, hogy megkérdőjelezze mind a művészi, mind a gazdasági-politikai jelenségeket - s ennek érdekében már számtalanszor nyúlt a társadalom bebetonozott szegmenseihez, individuális szokásainkhoz. A Draw your Money kiállításában mesterien fordítja visszájára Andy Warhol ismert frázisát a következőképpen: Pénzt veszteni művészet, mással dolgoztatni művészet, a rossz üzlet pedig a legnagyobb művészet.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 evil invaders    partyzan    null positiv    absent distance    reason-x    józsef attila    la dispute    tales from the grave in space    vulcano    sadist    burzum    mörbid carnage    pigs might fly    nemes nagy ágnes    korog    hour of penance    serenity    godot    ill disposed    ladánybene 27    nicole holofcener    blackgates    kettőnégy    táncoló talpak    dennis lehane  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!