hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2002. február 27. szerda   11:40
nincsen hozzászólás

szerző: GD’S
Pop Iván: Hospital Hungary


   Hosszú szerzői várakozás és rengeteg bravúros zenei kísérlet előzte meg Hospital Hungary megjelenését. Hymn of Hospital Hungary első track-be rejtettek el néhány mp3 filet és 3 video részletet, melyből egy kis betekintést tudunk nyerni a Pop Iván addigi audio-vizuális kreatív munkásságába. Nagyon érdekes és nem mindennapi hang és képi világkép tárul elénk. De ez nem olyan könnyen emészthető mint általában a komolyzenében pl. a Mozart-i hangszeres muzsika, hanem inkább a Szabados- féle kísérletező free jazz-re jellemző. Pop Ivan alkotásaiban nagyon meghatározóan fellelhető a dallamiság és a kísérletezés utáni igény. Nagyfokú zenei bravúrral oldották meg a különböző zenei stílusok egymásba merítését is. Remekül tudnám jellemezni: számomra olyan érzést nyújtott, mintha távoli sztyeppe hús- vodkás hangulat-foszlányait és illatai keverték volna össze a trópusi életérzéssel. Ez az egész egyfajta sajátos fúvósok által ihletett disszonáns himnuszokból felépülő melódia.
   A lemez tartalma:
   I. Hymn of Hospital Hungary: multimédiás rész...
   II. L´amore cosmico/malatia improvisa (5:52)
   Bevezetőként egy halk gramofon lejátszóból kiszivárgó tangóharmonika sercegésébe, beépülő beszéd és hangfoszlányok. Ezek a hangulatok vezetik be a kissé szomorúan disszonáns fúvós és gitár elemeket, és ebből a képből fokozatosan kúsznak elő és épül be a fő dallamsornak a nagyon is meghatározó ünnepélyesen szép motívumai, mely szinte végigkíséri a művet és beépíti tudatunkba magát.
   III. Was ist bloß am Sonntag los? (6:31)
   IV. Fear is dining, with gusto/3.6.9. delete (5:04):
   Egy gyönyörű vers a sínhegesztőhöz. Némi melankóliából felépülő vibráló szaxofon, trombita és klarinét témák vetítődnek egyfajta gitár fantáziába. Száguldozik és helyezkedik, szabad szárnyalást nyújt a fúvósok filmzenei hatású kaotikus szomorúságának.
   V. It´s easy to hurt a loaf of bread! (12:52):
   A Balkán sajátosan felszabadult érzés világa keveredik a felfokozott XXI.sz szaggatásával és lüktetésével, valami megmagyarázhatatlan visszatérés a romantikához is. Elnyújtott bravúros fúvós komplexitás és megfelelő ideig való kivárás ad teret a dob, bőgő és gitár tökéletes megszólalásához is.
   VI. Karate Poker(3:41)
   Ez az első és talán ilyen jellegű húzós hangszeres performance ezen az albumon. Erőteljesen sajátos keverékét alkotja a punk és industrial zenei hagyományoknak, de a zenészek nagymértékben stílusújítók is, mert a fő témákat a szaxofon és a trombita átiratában hallhatjuk, ami annyira nem megszokott.
   VII. Tales for cruel people (1:36)
   Kortárs zenei átvezető hegedűhúrokra és gépzajokra
   VIII. Reality wear a thousand cloaks (5:28)
   Melankólia tangó, kecses magánnyal átitatva. Állandósult téma-variáció gitárra, majd trombitára. Ez az egész hangzás egyre csak feszül, hogy (vidám-szomorú) trombita harmóniába épüljön le és végül kialudjon.
   IX. State secret sport (2:05)
   Ez talán a második leggyorsabb, vagy mégis az első leggyorsabb (ezt nem tudtam biztosan megállapítani..), de tényleg felszabadult szám. Hihetetlen leleménnyel oldották meg a bőgő és a dobok által diktált iramot, mely elegáns, pontos és jó a fúvósok téma választása is.
   X. Rotten orange (9:36)
   A Felvezető gondolatokat és a felszabaduló kortárs és free jazz elemeket kitűnő módon ötvözték a Pop Ivan-os szaggatott ritmus-érzésvilággal. Ezt az egyre inkább a kialakult képet a fúvósok tudatosan boncolják szét, sajátos precíz képi világukkal. Ez a hamis érzelgős-depressziós dallamvilág gúnyoros klarinét, szaxofon szólókba tör át, és lassan leépül egy halk csendes morajjá, hogy ne felejtse el az eredeti dallam-motívumot, és ezt a folyton újításra kész formációt.
   Tehát ezt a Pop Ivan „Hospilat Hungary” című albumot azoknak ajánlom, akik szeretik a remek, izgalmas, igazán hosszú zenei kalandozást, és akik vállalkoznak arra, hogy a zenészekkel együtt egy-egy új gondolatot továbbvigyenek a jövőbe. Egyébként a „Hospital Hungary” című album a 2001. év utolsó harmadában jelent meg a Bahia gondozásában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Bahia

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 steam engine    ocean eyes    eyes set to kill    redneck zömbiez    edvin marton    squash bowels    u2    ingested    shadowside    nick mccarthy    jonah hill    lehmann    archaic    infection    vályi péter    timberlake    heidenfest 2010    makám    wien    favreau    tyson    grave maker    pennywise    vam design center    kishúg  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!