hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
hírek   2021. június 14. hétfő   04:51
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Az improvizáció - Lajkó Félix és Balázs János koncertje a Cziffra 100-on
2021. június 15. (kedd) 19.00 óra – Pécs, Kodály Központ

  Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűművész improvizációival és világzenéjével, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a klasszikus zenével lopta be magát a publikum szívébe. A két művészt jól ismeri a közönség, saját stílusukban mindketten kimagasló eredményeket értek el. De mit idéz elő két erős egyéniségű zenész közös játéka?
  
  A zenei határok eltűnését, ahol nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallamok – csak a lélek muzsikál abban a percben, amikor megtörténik a csoda, az improvizálás. Mindehhez elengedhetetlen a közös zenei elképzelés, egymás zenei gondolatának kitalálása és a nemes értelemben vett játék – a hangokkal és a zenei hagyományokból táplálkozó témákkal, az egymás iránti tisztelet és mély megértés jegyében. Két rendkívüli zenész ad találkozót egymásnak, találkozásuk pedig mindig új és mindig feledhetetlen.
  
  Mindkettejük szellemiségéhez hozzátartozik a határok feszegetése, csakúgy, mint az idén ünnepelt Cziffra György művészetéhez. Erről a szabadságról szól az improvizáció művészete, amikor az előadó belső érzelmei hangokká formálódnak, a szívtől, az agytól eljut az ujjakig, az ujjaktól a hangszerig. A rögtönzésben a játékos önmagából fakadóan válik különlegessé, egyedivé, soha nem másolhatóvá: hiszen azonos azzal, amit játszik. A közös improvizációban megszűnnek a kiosztott szerepek, csak a zene marad. Ahogy Balázs János fogalmaz: „Amikor muzsikusok improvizálnak együtt, akkor a zenét szolgálják: azt a pillanatot keresik, amikor a harmónia megszületik. Ezek a találkozások a legszebb momentumok, mert nem a párhuzamokban rejlik a valódi közösségi élmény. Ebben az »örömzenélésben« senki nem kísér senkit, ez a zene színtiszta szolgálata; a zene mámora és szabadsága, ilyenkor egymásért játszunk.”
  
  A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. A pécsi koncert a Zsolnay Örökségkezelő Nkft-vel közös hangverseny, amelyre már élőben, közönség előtt kerülhet sor. Jegyek a Jegymester oldalán kaphatók.
  
  A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Hegyvidéki Önkormányzat, Kőbányai Önkormányzat, 13. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata, MOMkult, Várkonyi Attila FastVentures, Rekeczky Csaba. A Cziffra György Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.
  
  A 194/2021. (IV.26.) Kormányrendeletnek megfelelően a fenti magyarországi eseményeken kizárólag a koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt! A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány egyidejű bemutatásával történik a belépéskor. Jelen szabályozás a járványügyi kormányzati rendelkezések és az egyes helyszínek saját rendelkezései függvényében változhat, kérjük folyamatosan figyelje a Cziffra Fesztivál és az események helyszíneinek kommunikációs csatornáit!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ozzy robban a Crack Cocaine-nal. Új dal Billy Morrisonnal és Steve Stevensszel!
A brit doomgaze a Sugar Horse bejelentette új albumát: Grand Scheme Of Things-et
Blackened Rose sötét melankolikus himnusza az elveszett szerelemről
Foreign Hands- Új album, keményebb hangzás
Giga Totális Metal koncert - Pokolgép évek: Éjszakai bevetés 35! címmel - a Barba Negrában április 27-én
Vendetta- TX2 legkeményebb ütése
Naponta négy fiatal fontolgat öngyilkosságot, nekik is szól a Konyha új dala
Megjelent az Exodikon Chaosophilia című új nagylemeze - Klippremier: Untermensch - A manipulátorok lélektana
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jón thor birgisson    struggle for life    jancsi és juliska    babymetal    insane    beri ary    lgt    eagleheart    rockmaraton    kruder & dorfmeister    akkezdet phiai    ozzy osbourne    what we all come to need    crescend    radare    the rite    continoom    trouble    vagy     sziget 2013    vida rock band    exférj újratölve    cold snap    adele    blended brew  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!