hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2003. szeptember 21. vasárnap   17:27
nincsen hozzászólás

szerző: Anna
Űrmajmok: átvilágítva
-beszélgetés a Space Monkeez zenekarral-

  Stílus

  Körülbelül fél évvel ezelőttre tehető az electro-indutrial pályán mozgó Space Monkeez emberiség ellen indult, Inframind néven közismert támadása. Azóta klubokban, fesztiválokon fertőz a járvány, és terjed, úgy tűnik, megállíthatatlanul rágja be magát idegszálaink apró kis zugaiba. Az Inframind terjesztőinek nem titkolt célja befolyásuk alá keríteni az emberiséget a határon innen és túl. Egyenlőre nincs ellenszer, Lalátka Lajos és Kassai Szabolcs vallatásakor csupán a következők derültek ki.
  
  -Milyen fogadtatásra talált az első Inframind címet viselő albumotok szakmailag és a közönséget tekintve?
  -Meglepetést okoztunk a szakmának, mivel olyan stílussal debütáltunk, amivel Magyarországon még senki nem dobbantott ekkorát. Sokan úgy nyugtázták a megjelenésünket, hogy végre már van egy ilyen csapata is az országnak. A közönség is úgy reagál a zenénkre, mintha hosszú téli álomból ébrednének, végre valami újat, nem egy x-edik külföldi-magyar-változatot hallhatnak.
  Mi nem azért álltunk a hangszereink mögé, hogy bemutassuk, hogy mi is tudunk olyan zenét csinálni, mint az aktuális mainstream-ek, hanem azért, mert kiforrott bennünk egy életérzés, amit műfajoktól, divathullámtól függetlenül ki akartunk fejezni. Ezt a közönség is érzi. A zene egy nemzetközi nyelv, ami az érzelmek által kommunikál és mi megfogalmaztunk valamit, ami a miénk, amit érzünk, és amiben élünk.
  
  - Milyen stílusú emberek látogatják többségében a bulikat?
  - Természetesen még nem vagyunk az ismertség csúcsán, ezért a koncertekre az amúgy is odatévedő embereknek mutatjuk be magunkat. Most még a nu-metal végső kipörgése tapasztalható a klubokban, de kezdi reneszánszát élni a dark és a gothic műfaj is, amihez szervesen kötődik az industrial is. De mi alaposan megmutatjuk minden tábornak a véleményünket a világról, úgyhogy senkinek nem okozunk csalódást.
  
  - Ti milyen közönséget céloztok meg?
  - Mi nem igazán célzunk meg közönséget, a Space Monkeez teljesen független mindentől, és mégsem. Annak ajánljuk, aki felismeri, hogy sajátmagában fortyog valamiféle pusztító szikra és elégedetlenség a világgal szemben, vagy aki csak kíváncsi egy lélekből feltörő kétségbeesett kiáltásra és képes máshonnan is szemlélni a világot.
  
  - Hogyan definiálnád a SM zenei stílusát?
  - Nincs definíció, akik eddig hallották a lemezt, különböző zenekarokat húztak ránk, olyanokat is, akiket életünkben nem hallgattunk. Legegyszerűbben viszont az elektro-industrial a legkézenfekvőbb, de a zenénkben megtalálhatóak az EBM a Breakbeat és egy csomó más műfaj stílusjegyei is.

  A példaképek

  -Mit gondolsz, mi az a plusz bennetek, ami a többi zenekarban nincs meg?
  - Mi nem tartjuk magunkat sem többnek, sem kevesebbnek a hazai zenekaroktól, nekünk is van egy utunk, mi most próbálunk járni rajta, kaptunk egy lehetőséget, élünk vele. Az industrial műfajnak az a szépsége, hogy az alkotó teljes mértékben megnyitja a lelkének a sötét bugyrait, és az agresszivitás, a világtól elrejtett aberrált gondolat így távozik a sérült lélekből. Szeretjük a német menetelő ipari zenéket is, de az amerikai vonal újra és újra megújítja magát, formálódik, ahogyan a lélek, ezért mélyebb érzelmeket kaphatunk a NIN-től, vagy akár Manson-tól. Kivétel a Ministry, akikből újból és újból ugyanaz a csillapíthatatlan düh árad. Igazából egyikhez sem csatolnám magunkat, ők is máshogy látják a világot és mi is, a közös látásmód az, hogy nem túl rózsásan.
  
  -Mivel a szövegeitek angol nyelvűek, nyilvánvalóan külföldön is be szeretnétek futni. Melyik országokat veszitek célba? Elsősorban a germán nyelvterületen igen elterjedt és kedvelt industrial zenekarok babérjaira törtök (mint pl. a Terminal Choice, In Strict Confidence stb.) és az erre specializálódott német fülekbe másznátok bele vagy inkább az angolszász területeket veszitek célba?
  - Elsősorban természetesen a hazai közönséggel szeretnénk megismertetni magunkat. A szoros koncertprogramot emiatt szerveztük. E mellett folyamatban van a lemez külföldön való megjelentetése, ha minden jól alakul, akkor a Music Non Stop (UK) felvállalja az európai terjesztését, aminek nagyon örülnénk, mivel egész Európát gyakorlatilag lefedi, s kifejezetten electro-industrial-EBM-darkwave stílusú zenekarokkal foglalkozik. Még céloztunk néhány belga és német kiadót is. Ez ügyben még nincs konkrétum.
  
  -Idén ősszel a Paradise Lost előzenekaraként is felléptetek. Különleges volt-e ez a buli valamilyen szempontból? Léptetek már fel más híres zenekar előtt?
  -A Paradise Lost buli fergeteges hangulatban zajlott. Maga a fellépés és a backstage is örök emlék marad. A Lost-os srácok közvetlenek voltak, volt idejük beszélgetni, s meg is néztek bennünket, s gratuláltak is, ami nem semmi. Azt hiszem mind a szervezés, mind a közönség fantasztikus volt. Pár emlékezetes bulink, is volt hazánk „nagyjaival” is, akiket most itt nem említenék.
  
  -Milyen zenekarokat neveznétek meg kedvencekként?
  - Nine Inch Nails, Skinny Puppy, Front Line Assembly, Jane´s Addiction, Ministry, Aphex Twin, Soft Cell, Kraftwerk, Marilyn Manson, Deftones, Rammstein, Dephece Mode, Methods of Mayhem, Linkin Park, stb.

  A jövő

  -Valószínűleg most még nem főállásban zenéltek. Ha a terveitek valóra válnak, és sikeresek lesztek itthon és külföldön is, készen álltok profi zenészként folytatni a zenélést?
  - Azt hiszem a maximumot hoztuk ki magunkból ezzel a lemezzel, igaz a kiadó lóg még egy klippel. Jelenleg egyre voltunk képesek, de ez még csak a kezdet. A közönségen sok múlik. Elsősorban a lemez eladásán múlik minden. Ha elérjük a bűvös határt, akkor nagyobb odafigyelést kapunk mind a szakma, mind a kiadó részéről. Magalapozhatjuk a jövőnket. Ezért nagyon fontos nekünk, hogy minél szélesebb körben be tudjuk mutatni az Inframind lemezt. S ha úgy hozza a sors, hogy meg tudnánk élni a zenélésből, akkor készen állnánk a profi zenélésre. A gyerekkori „rocksztár” álmok ugyan már elmúltak, ezért ha nem a zenéből fogunk megélni, nem lesz nagy törés, hisszük hogy van értelme annak, amit csinálunk és szeretjük is csinálni.
  
  - Mire számíthatnak tőletek a közeljövőben az érdeklődők?
  -A Beware of the Monkeez turné év végéig tart. Közben szeretnénk forgatni egy videoklipet. Elképzelhető, hogy a lemezbemutató koncertünkön, október 10-én a Kultiplexben is forgatnánk, meglátjuk. Tavasszal szeretnénk eljutni azon klubokba, ahová ősszel nem sikerült, valamint nekilátni az új daloknak. Még idén novemberben egy remix pályázatot is meg fogunk hirdetni. A www.spacemonkeez.com oldalon hamarosan közétesszük. A website-unkat egyébként folyamatosan frissítjük, érdemes figyelni, illetve kapcsolatba lépni velünk.
  
  A Space Monkeez támadása előreláthatóan a következő helyeken várható: Beware of the Monkeez Tour 2003
  09.24. Debrecen Hangfogó
  09.26. Sárvár AZK
  09.27. Győr - ToRock
  10.04. Mezőtúr Lokomotiv
  10.07. Békéscsaba Black Jack
  10.10. Budapest Kultiplex
  10.17. Pécs Stuncorgó
  10.18. Paks Grand Café
  10.24. Tatabánya Tequila
  10.31. Erdőkertes Gabriel Art Gothic Party
  
  és ezzel nincs vége



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Space Monkeez web

Space Monkeez cdajánló

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
”Egy sokkal érettebb, úgymond felnőttebb Punnany vagyunk” – interjú Meszes Balázzsal a PunnanyMassif énekesével
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 johnny cash    music television    jón thor birgisson    milovice    heaving earth    spacesh!t    nyomorultak    pancser police    táncoló talpak    szabó éva eszter    structures    ashes of ares    von hertzen brothers    pure love    akela    loreena mckennitt    michael amott    eye for i    brandon flowers    pfa    őz zsolt    vojnits    crusted    mastodon    trail of tears  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!